Äktenskap rådgivning

Definition

Äktenskap rådgivning, även kallad par terapi, är en typ av psykoterapi. Äktenskap rådgivning hjälper par i alla typer upptäcka och lösa konflikter och förbättra sina relationer. Genom äktenskap rådgivning, kan du göra genomtänkta beslut om att återuppbygga din relation eller gå din skilda vägar.

Äktenskap rådgivning är ofta tillhandahålls av legitimerade terapeuter som kallas äktenskap och terapeuter familj. Dessa terapeuter har universitetsexamen grader - och många väljer att bli credentialed av European Association för äktenskap och familjeterapi (AAMFT).

Äktenskap rådgivning är ofta kort sikt. Äktenskap rådgivning omfattar vanligtvis båda parter, men ibland en partner väljer att arbeta med en terapeut ensam. Den särskilda behandlingsplanen beror på situationen.

Se även

Varför det är gjort

Äktenskap rådgivning kan hjälpa par i alla typer av nära relationer - heterosexuella eller homosexuella, gifta eller ej.

Äktenskap rådgivning. Utbildning och erfarenhet.
Äktenskap rådgivning. Utbildning och erfarenhet.

Vissa par söker äktenskapsrådgivning att stärka sina band och få en bättre förståelse för varandra. Äktenskap rådgivning kan också hjälpa par som planerar att gifta sig. Detta före äktenskapet rådgivning kan hjälpa par att uppnå en djupare förståelse för varandra och järn ut skillnaderna före äktenskapet.

I andra fall, par söker äktenskapsrådgivning att förbättra en orolig relation. Du kan använda äktenskapsrådgivning för att behandla många särskilda frågor, däribland:

 • Kommunikationsproblem
 • Sexuella svårigheter
 • Konflikter om barnuppfostran eller ombildade familjer
 • Drogmissbruk
 • Ekonomiska problem
 • Ilska
 • Otrohet
 • Skilsmässa

Äktenskap rådgivning kan också vara till hjälp i fall av våld i hemmet. Om våldet har trappats upp till den grad att du är rädd, dock är rådgivning ensam inte tillräcklig. Kontakta polisen eller en lokal kvinnojour eller kriscentrum för akut stöd.

Se även

Hur du förbereder

Den enda förberedelse som behövs för äktenskapet rådgivning är att hitta en terapeut. Du kan be din primärvården läkare för en remiss till en terapeut. Anhöriga och vänner kan ge rekommendationer baserade på sina erfarenheter. Din hälsa försäkringsgivare, Employee Assistance Program, präster, eller statliga eller lokala mental organ hälsa också kan erbjuda rekommendationer.

Innan schemaläggning sessioner med en viss terapeut, överväga om terapeuten skulle vara en bra passform för dig och din partner. Du kan ställa frågor som dessa:

 • Utbildning och erfarenhet. Vilken är din utbildning och träning bakgrund? Är du licensierad av staten? Är du credentialed av AAMFT? Vad är din erfarenhet med min typ av problem?
 • Logistik. Var är ditt kontor? Vilka är era öppettider? Är du tillgänglig i en nödsituation?
 • Behandlingsplan. Hur lång är varje session? Hur ofta sessioner planeras? Hur många sessioner ska jag räkna med att få? Vad har ni för policy annullerade sessioner?
 • Avgifter och försäkringar. Hur mycket betalt för varje session? Är dina tjänster som omfattas av min sjukförsäkring plan? Kommer jag att behöva betala full avgift i förskott?

Se även

Vad du kan förvänta dig

Äktenskap rådgivning ger oftast par eller partners tillsammans för gemensamma terapisessioner. Arbeta med en terapeut, får du lära dig färdigheter för att stelna din relation. Dessa färdigheter kan omfatta kommunicera öppet, lösa problem tillsammans och diskutera skillnader rationellt. Du kommer att analysera både de goda och dåliga delar av din relation som du precisera och bättre förstå orsakerna till dina konflikter.

Att prata om dina problem med en äktenskapsrådgivare kanske inte lätt. Sessioner kan passera i tystnad som du och din partner sjuda över upplevda oförrätter - eller du kanske ta med dina slagsmål med dig, kanske till och med skrika eller argumentera under sessionerna. Båda är OK. Din terapeut kan agera som medlare eller domare och hjälpa dig hantera de resulterande känslor och oro.

Om du eller din partner är klara med psykisk sjukdom, missbruk eller andra problem, kan din terapeut arbetar med andra vårdgivare för att ge ett komplett spektrum av behandling.

Om din partner vägrar att delta i sessioner äktenskapsrådgivning, kan du gå själv. Det är mer utmanande att laga en relation när endast en partner är villig att gå i terapi, men du kan fortfarande dra nytta av att lära sig mer om dina reaktioner och beteende i relationen.

Äktenskap rådgivning är ofta kort sikt. Du kanske behöver bara ett par sessioner för att hjälpa dig överleva en kris - eller du kan behöva äktenskap rådgivning i flera månader, särskilt om din relation avsevärt har försämrats. Den särskilda behandling planen kommer att bero på situationen. I vissa fall hjälper äktenskapsrådgivning par upptäcker att deras skillnader verkligen är oförenliga och att det är bäst att avsluta relationen.

Fattar beslutet att gå till familjeterapi kan vara tufft. Om du har en orolig relation, men att söka hjälp är mer effektivt än att ignorera dina problem eller hoppas de blir bättre på egen hand.

Se även