Artrit

Motion hjälper lindra artrit smärta och stelhet

När du överväga att starta en artrit träningsprogram, förstå vad som är inom dina gränser och vilken nivå av motion är sannolikt att ge dig resultat.

Motion är viktigt för personer med artrit. Det ökar styrka och flexibilitet, minskar ledvärk, och bidrar till att bekämpa trötthet. Naturligtvis, när stela och ömma leder redan bloggat ner dig, kanske tanken på att gå runt kvarteret eller simma några varv verka överväldigande.

Men du behöver inte springa ett maraton eller simma lika fort som en OS-konkurrent att hjälpa till att minska symtomen på din artrit. Även måttlig motion kan lindra din smärta och hjälpa dig att behålla en hälsosam vikt. När artrit hotar att immobilisera dig, håller övning du flyttar. Inte övertygad? Läs på.

Varför motion är viktigt

Motion kan hjälpa dig att förbättra din hälsa och kondition utan att skada lederna. Tillsammans med din nuvarande behandling program, motion kan:

  • Stärka musklerna kring lederna
  • Hjälpa dig att behålla benstyrka
  • Ge dig mer styrka och energi för att ta sig igenom dagen
  • Gör det lättare att få en god natts sömn
  • Hjälpa dig att kontrollera din vikt
  • Gör dig att må bättre om dig själv och förbättra din känsla av välbefinnande

Även om du kanske tror att motion kommer att förvärra din ledvärk och stelhet, så är inte fallet. Brist på motion faktiskt kan göra lederna ännu mer smärtsam och hård. Att eftersom är att hålla dina muskler och omgivande vävnad stark är avgörande för att upprätthålla stöd för dina ben. Inte utövar försvagar de stödjande muskler, skapar mer stress på lederna.

Kontrollera med din läkare först

Tala med din läkare om hur motion kan passa in i din nuvarande behandlingsplan. Vilka typer av övningar är bäst för dig beror på din typ av artrit och som leder är inblandade. Din läkare eller en sjukgymnast kan arbeta med dig för att hitta den bästa motion plan för att ge dig största möjliga nytta med minsta försämring av din ledvärk.

Övningar för artrit

Din läkare eller sjukgymnast kan rekommendera övningar som är bäst för dig, vilket kan inkludera utbud av rörelsemönster övningar, stärkande övningar, aerob träning och andra aktiviteter.

Range av rörelsemönster övningar
Dessa övningar lindra stelhet och öka din förmåga att röra lederna genom hela sitt utbud av rörelse. Range av rörelsemönster övningar innebär att flytta dina lederna genom sin normala rörlighet, till exempel att höja armarna över huvudet eller rulla axlarna framåt och bakåt. Dessa övningar kan göras dagligen eller åtminstone varannan dag.

Stärkande övningar
Dessa övningar hjälper dig att bygga starka muskler som hjälper stödja och skydda lederna. Styrketräning är ett exempel på en förstärkning övning som kan hjälpa dig att behålla din nuvarande muskelstyrka eller öka den. Gör din styrkeövningar varannan dag - men ta en extra ledig dag om lederna är smärtsamt eller om du märker någon svullnad.

Aerob träning
Aerobic eller uthållighet övningar hjälp med din kondition. De kan förbättra din hjärt-och kärlhälsa, hjälpa dig att kontrollera din vikt och ger dig mer uthållighet. Så att du får mer energi för att få igenom din dag. Exempel på skonsamma aeroba övningar som är lättare på lederna inkluderar promenader, cykling och simning. Försök att arbeta dig upp till 20 till 30 minuter av aerob träning tre gånger i veckan. Du kan dela upp tiden i 10-minuters block om det är lättare på lederna.

Övriga aktiviteter
Varje rörelse, oavsett hur liten, kan hjälpa. Om en viss träning eller aktivitet tilltalar dig, tveka inte att be din läkare om det är rätt för dig. Din läkare kan ge dig OK att försöka mjuka former av yoga och tai chi. Tai chi kan förbättra balansen och att förhindra fall. Var noga med att berätta för din instruktör om din sjukdom och undvika positioner eller rörelser som kan orsaka smärta.

Se även

Motion hjälper lindra artrit smärta och stelhet

Tips för att skydda dina leder

Börja långsamt att underlätta dina leder i träning om du inte har varit aktiv ett tag. Om du pressa dig själv för hårt, kan du överanstränga musklerna. Detta kan förvärra din ledvärk.

Tänk på dessa tips när du kommer igång:

  • Applicera värme. Värme kan slappna av dina leder och muskler och lindra smärta som du har innan du börjar. Värmebehandlingar - varma handdukar, varma förpackningar eller en dusch - bör vara varm, inte plågsamt varmt, och bör tillämpas i cirka 20 minuter.
  • Flytta försiktigt. Flytta dina leder början försiktigt för att värma upp. Du kan börja med utbud av rörelsemönster övningar för fem till tio minuter innan du går vidare till att stärka eller aerobic övningar.
  • Gå långsamt. Övning med långsamma och lätta rörelser. Om du börjar märka smärta, ta en paus. Skarp smärta och smärta som är starkare än din vanliga ledvärk kan indikera något är fel. Sakta ner om du märker inflammation eller rodnad i lederna.
  • Ice efteråt. Ansök is till lederna som behövs efter aktivitet, speciellt efter aktivitet som orsakar någon ledsvullnad.

Lita på dina instinkter och inte utöva mer energi än du tror dina leder kan hantera. Ta det lugnt och sakta arbeta dig träning längd och intensitet upp som du framsteg.

Överdriv inte

Artrit. Motion hjälper lindra artrit smärta och stelhet.
Artrit. Motion hjälper lindra artrit smärta och stelhet.

Du kanske märker någon smärta när du tränar, om du inte har varit aktiv ett tag. I allmänhet, om din smärta varar längre än två timmar efter att du tränar, du utövar förmodligen alltför ihärdigt. Tala med din läkare om vad smärta är normalt och vad smärta är ett tecken på något mer allvarligt.

Om du har reumatoid artrit, fråga din läkare om du ska träna under allmän eller lokal nödraketer. Ett alternativ är att arbeta igenom dina gemensamma facklor genom att göra endast sortiment av rörelsemönster övningar, bara för att hålla kroppen i rörelse.

Träningsprogram för personer med artrit

Kontrollera med din läkare om träningsprogram i ditt område för personer med artrit. Sjukhus och kliniker erbjuder ibland särskilda program, som gör lokala hälso-klubbar.

Arthritisgrunden genomför träningsprogram för personer med artrit i många delar av Europa. Program inkluderar träningspass - i vatten och på land - och promenader grupper. Kontakta ditt lokala kontor för mer information.

Se även