Bäcken examen

Definition

Under en gynekologisk undersökning, läkaren visuellt och manuellt bedömer din reproduktionsorgan. En gynekologisk undersökning görs vanligen som en del av en kvinnas regelbundna kontroller, eller din läkare kan rekommendera en gynekologisk undersökning om du har symtom som ovanliga flytningar eller bäckensmärta.

En bäcken examen är en relativt kort procedur. Under en gynekologisk undersökning, kontrollerar läkaren din vulva, vagina, livmoderhals, livmoder, ändtarm och bäckenet, inklusive dina äggstockar, för massorna, utväxter eller andra avvikelser. En Pap-test, som skärmar för cervical cancer, kan utföras under en gynekologisk undersökning.

Se även

Varför det är gjort

Du kan behöva en gynekologisk undersökning:

  • För att bedöma din gynekologisk hälsa. En gynekologisk undersökning är ofta en del av en rutinmässig fysisk undersökning för kvinnor att hitta möjliga tecken på en rad sjukdomar, såsom cystor på äggstockarna, sexuellt överförbara infektioner, myom eller tidig cancer. Din läkare kan rekommendera hur ofta du behöver undersökas, men många kvinnor har en gynekologisk undersökning en gång per år.
  • För att diagnostisera en sjukdom. Din läkare kan föreslå en gynekologisk undersökning om du upplever gynekologiska symtom, såsom bäckensmärta, ovanlig vaginal blödning, hudförändringar, onormala flytningar eller urinvägsproblem. En bäcken examen kan hjälpa din läkare diagnostisera möjliga orsaker till dessa symtom och avgöra om andra diagnostiska tester eller behandling behövs.

Se även

Hur du förbereder

Inga speciella förberedelser behövs för en gynekologisk undersökning, även om din läkare kan rekommendera att du schemalägga din bäckenben tentamen på en dag när du inte har mens.

Om du har frågor om tentamen eller dess möjliga resultat, skriva ner dem och ta dem med dig till mötet, så att du inte glömmer att fråga om dem under besöket med din läkare.

Se även

Vad du kan förvänta dig

En gynekologisk undersökning utförs i läkarens kontor och tar bara några minuter.

Du kommer att bli ombedd att byta ut dina kläder och i en klänning. Du kan också ges en plåt att linda runt midjan för extra komfort och avskildhet. Innan du utför bäcken examen, kan din läkare lyssna till ditt hjärta och lungor och utför ett bröst.

Under bäcken examen
Under bäcken examen, du ligger på rygg på ett examinera bord, med böjda knän och fötterna placerade på hörnen på bordet eller i stöd kallas stigbyglar. Du kommer att bli ombedd att glida kroppen mot slutet av bordet och låt knäna falla åt sidorna.

  • Extern visuell examen. Först inspekterar läkaren visuellt din vulva, söker irritation, rodnad, sår, svullnad eller andra avvikelser.
  • . Intern visuell tenta nästa, använder läkaren ett spekulum - en plast eller metall-ledade instrument formad som en anka proposition - att sprida öppna dina vaginala väggar och visa slidan och livmoderhalsen. Ofta är spekulum värmas innan det infogas. Sätta och öppna spekulum kan orsaka tryck eller obehag för vissa kvinnor. Slappna av så mycket som möjligt för att lindra obehag, men tala om för din läkare om du är i smärta.
  • Pap-test. Om ditt bäcken tentamen omfattar ett Pap-test (cellprov), samlar läkaren ett prov av dina cervical celler innan du tar bort speculum. Efter spekulum avlägsnas, undersöker läkaren dina andra bäckenorganen efter tecken på avvikelser.
  • Manuell examen. Eftersom dina bäckenorganen, inklusive livmodern och äggstockarna, inte kan ses från utsidan kroppen, behöver din läkare att känna (palpera) buken och bäckenet för denna del av tentamen. För att göra detta, din läkaren in två smorda, behandskade fingrar i slidan med en hand, medan den andra handen trycker försiktigt på utsidan av nedre delen av magen. Detta är att kontrollera storleken och formen på din livmoder och äggstockar och identifiera ömhet och ovanliga utväxter. Efter vaginal undersökning, din läkare inför också ett handskar finger i ändtarmen för att söka efter ömhet, utväxter eller andra oegentligheter.

Vanligtvis, vid varje steg på vägen, berättar läkaren om exakt vad han eller hon gör, så ingenting kommer som en överraskning för dig.

Efter bäcken examen
Efter bäcken examen är över, kan du få klädd och sedan diskutera med din läkare resultatet av din examen.

Se även

Resultat

Bäcken tentamen. För att bedöma din gynekologisk hälsa.
Bäcken tentamen. För att bedöma din gynekologisk hälsa.

När provet är gjort, kan din läkare be dig vanligtvis omedelbart om bäcken examen avslöjade något ovanligt. Om du hade ett Pap-test, kan dessa resultat ta några dagar. Din läkare kommer att diskutera med dig några nästa steg, ytterligare tester, uppföljning eller behövde behandling.

Om du har frågor om bäcken tentamen eller någon annan aspekt av din hälsa, ta fram dem när du fortfarande på kontoret med din läkare.

Se även