Barns hälsa

Ensamstående förälder? tips för att uppfostra ett barn ensam

Uppfostra ett barn på egen hand kan vara stressande. Om du är en ensamstående förälder, förstår hur man ska klara trycket, hitta stöd och vårda ditt barn.

Om du uppfostra ett barn på egen hand, du är i gott sällskap. Ensamstående föräldrar är vanligare än någonsin. Vet hur man hanterar några av de särskilda utmaningar som ensamstående föräldrar erfarenhet och vad du kan göra för att höja ett lyckligt, friskt barn.

Vilka är de vanligaste ensamstående föräldrar utmaningar?

Barnuppfostran kan vara svårt under några omständigheter. Utan en partner, insatserna är ännu högre. Som ensamstående förälder, kanske du är ensam ansvarig för alla aspekter av dag-till-dag barnomsorg. Detta kan resultera i ökat tryck, stress och trötthet. Om du är för trött eller distraherad vara känslomässigt stödjande eller konsekvent disciplinera ditt barn, kan beteendemässiga problem uppstår. Dessutom, familjer med ensamstående föräldrar har i allmänhet lägre inkomster och sämre tillgång till hälsovård. Jonglering arbete och barnomsorg kan vara ekonomiskt svårt och socialt isolera. Du kan också oroa sig över bristen på en manlig eller kvinnlig föräldra förebild för ditt barn.

Hur kan en ensamstående förälder hantera dessa utmaningar?

För att minska stressen i ditt enföräldersfamilj:

 • Visa din kärlek. Kom ihåg att berömma ditt barn. Ge honom eller henne din villkorslösa kärlek och stöd.
 • Skapa en rutin Struktur -. Såsom regelbundna måltider och sovtider - hjälper ditt barn vet vad som väntar.
 • Prioritera tid för familjen. Avsätt tid varje dag att spela, läsa eller bara sitta med ditt barn.
 • Hitta vårdkvalitet barn. Även ett äldre syskon kan ibland ta hand om ett yngre syskon, inte förlita sig på ett äldre barn som din enda barnvakt. Var försiktig med att fråga en ny vän eller partner att titta på ditt barn. Om du behöver regelbunden barnomsorg, leta efter en kvalificerad vårdgivare som kan ge stimulans i en trygg miljö.
 • Ställ rimliga gränser Förklara husets regler och förväntningar på ditt barn -. Som talar respektfullt och plocka upp efter dig - och vara noga med att genomdriva dem. Arbeta med övriga vårdgivare i ditt barns liv för att du ger konsekvent disciplin. Överväg att omvärdera vissa gränser, till exempel ditt barns dator tid eller utegångsförbud, när han eller hon visar förmågan att ta ett större ansvar.
 • Inte känner sig skyldig. Skyll inte dig själv eller skämma bort ditt barn att försöka kompensera för att vara en ensamstående förälder.
 • Ta hand om dig själv. Inkludera fysisk aktivitet i din dagliga rutin, äta en hälsosam kost och få massor av sömn. Ordna tid att göra aktiviteter du tycker ensam eller med nära vänner.
 • Luta sig mot andra. Bara för att du är en ensamstående förälder betyder inte att du måste göra allt själv. Träna en bilpool schema med andra föräldrar. Gå med i en stödgrupp för ensamstående föräldrar eller söka socialtjänsten. Ring på betrodda nära och kära, vänner och grannar om hjälp. Trossamfund kan vara användbara resurser, alltför.
 • Håll dig positiv. Ditt humör och attityd kan påverka ditt barn. Det är OK att vara ärlig med ditt barn om du har en svår tid, men påminna honom eller henne om att saker och ting kommer att bli bättre. Försök att hålla ditt sinne för humor när det handlar om vardagens utmaningar.

Se även

Ensamstående förälder? tips för att uppfostra ett barn ensam

Hur ska en ensamstående förälder prata med ett barn om separation eller skilsmässa?

Många familjer med ensamstående föräldrar är resultatet av skilsmässa eller separation. Om detta är fallet i din familj, prata med ditt barn om de förändringar du står inför. Lyssna på ditt barns känslor och försöka svara på hans eller hennes frågor ärligt - undvika onödiga detaljer eller negativitet om den andra föräldern. Påminn ditt barn att han eller hon gjorde inget för att orsaka en skilsmässa eller separation, och att du kommer alltid att älska honom eller henne. En kurator kanske kan hjälpa dig och ditt barn prata om problem, rädsla eller oro. Försök att regelbundet kommunicera med ditt barns andra förälder om ditt barns vård och välbefinnande för att hjälpa honom eller henne att anpassa.

Hur kan en ensamstående förälder handtag dejta?

Om du dejtar, tänka på att din nya romantiska partner kommer att ha en inverkan på ditt barn. Leta efter en partner som kommer att behandla både dig och ditt barn med respekt. Överväg att vänta tills du har etablerat en fast relation med någon innan introducera honom eller henne till ditt barn. När du är redo att göra inledningen, förklara för ditt barn några av dina nya partners positiva egenskaper. Förvänta dig inte din nya partner och ditt barn att bli nära omedelbart, dock. Ge dem tid att lära känna varandra och utveckla en relation.

Hur kan en ensamstående förälder åtgärda bristen på en manlig eller kvinnlig föräldra förebild för ett barn?

Barns hälsa. Prioritera tid för familjen.
Barns hälsa. Prioritera tid för familjen.

Om ditt barns andra förälder inte är involverad i hans eller hennes liv, kanske du oroa dig för bristen på en manlig eller kvinnlig föräldra förebild i ditt barns liv. Om du vill skicka positiva budskap om det motsatta könet:

 • Leta efter möjligheter att vara positivt om det motsatta könet. Påpeka prestationer eller positiva egenskaper hos medlemmar av det motsatta könet i din familj, samhället eller ens media. Undvik att göra breda, negativa uttalanden om det motsatta könet.
 • Motsäger negativa stereotyper om det motsatta könet. Dela ett exempel på en medlem av det motsatta könet som inte passar in i stereotypen.
 • Inkludera i ditt liv medlemmar av det motsatta könet som inte är romantisk partner. Sök upp positiva relationer med ansvariga medlemmar av det motsatta könet som kan tjäna som förebilder för ditt barn. Visa ditt barn att det är möjligt att ha långsiktiga, positiva relationer med medlemmar av det motsatta könet.

Att vara en ensamstående förälder kan vara en utmanande men givande erfarenhet. Genom att visa din kärlek och respekt, tala ärligt och vistas positiv, kan du minska stressen i enstaka föräldraskap och hjälpa ditt barn trivs.

Se även