Barns hälsa

Barn och skilsmässa: hjälpa barnen efter ett uppbrott

Skilsmässa är mellan vuxna - men upplösningen av ett äktenskap kan ha djupgående effekter på barn, också. Här är hjälp att presentera en enad front för att ditt barn.

Skilsmässa är stressande för hela familjen. Ditt barn kan kännas som om hans eller hennes värld har vänt upp och ner. Men det finns goda nyheter. Du kan lindra ditt barns anpassning till skilsmässan genom att välja att interagera ansvarsfullt med din make. Betrakta dessa praktiska tips för barn och skilsmässa.

Hur att bryta nyheter

Det är bäst om du och din make kan berätta ditt barn om skilsmässan tillsammans. Tala ärligt och enkelt, och hoppa över de fula detaljerna. Du kanske säger, "Din mamma (eller pappa) och jag har haft svårt att komma överens, så vi tror att det är bäst för oss att leva åtskilda."

Se till att ditt barn förstår att skilsmässa är bara mellan vuxna. Påminn ditt barn - flera gånger om det behövs - att han eller hon gjorde inget för att få skilsmässa och att ni båda älskar ditt barn så mycket som någonsin.

Tala också om för ditt barns lärare och skolans kurator eller socialarbetare om skilsmässan. De kan observera barnet och hålla dig uppdaterad om eventuella problem.

Räkna med en blandning av reaktioner

Inledningsvis kan ditt barn vara mest intresserade av konkreta saker. Var ska jag bo? Behöver jag byta skola? Vem kommer att ta mig till simlektioner? Som du tränar villkoren i skilsmässan, försöka behålla ditt barns rutin så mycket som möjligt - eller vara snabb att etablera en ny rutin. Att veta vad som väntar kommer att hjälpa ditt barn att känna sig säkrare.

Men snart kommer verkligheten i skilsmässa bosätta sig i. En yngre barn kan reagera på stress genom att regrediera till beteende han eller hon tidigare hade vuxit ifrån, såsom att suga på en napp eller blöta sängen. En återuppvaknande av separationsångest kan slå också. Hjälp ditt barn att sätta sina känslor i ord.

Ett äldre barn kan reagera på stress med en blandning av känslor - ilska, ångest, sorg eller ens lättnad. Om ditt barns ilska vänder sig inåt, kan han eller hon bli deprimerad eller återkallas. Ilska kan få motsatt effekt också, vilket orsakar ett barn att agera ut eller utveckla beteende frågor. Uppmuntra ditt barn att dela sina känslor så öppet som möjligt.

Håll ditt barn ur kampen

Barns hälsa. Barn och skilsmässa: hjälpa barnen efter en upplösning.
Barns hälsa. Barn och skilsmässa: hjälpa barnen efter en upplösning.

Respektera ditt barns relation med den andra föräldern kan hjälpa ditt barn att anpassa sig till skilsmässan. Håll dessa allmänna "inte göra" i åtanke:

  • Tala inte illa om din make framför ditt barn.
  • Gör inte anklagelser mot din make framför ditt barn.
  • Tvinga inte ditt barn att välja sida.
  • Använd inte ditt barn som budbärare eller gå emellan.
  • Argumentera inte eller diskutera frågor underhållsbidrag framför ditt barn.
  • Pumpa inte ditt barn för information om den andra föräldern.
  • Använd inte ditt barn som en bricka för att såra den andra föräldern.

Se även

Barn och skilsmässa: hjälpa barnen efter ett uppbrott

Böj inte reglerna

Det kan vara frestande att koppla dina föräldrars regler medan ditt barn sörjer skilsmässan, men det kan leda till ännu mer osäkerhet. Barnen trivs på konsistens, struktur och rutin - även om de insisterar på att testa gränser och gränser. Om ditt barn delar tiden mellan två hushåll, är det viktigt att upprätthålla liknande regler i båda hemmen.

Rådgivning kan hjälpa

Du kanske känner mig så sårad eller överväldigad av din skilsmässa som du vänder dig till ditt barn för komfort och riktning, men det är inte ditt barns roll. För hjälp sortera dina känslor, överväga att gå med en grupp skilsmässa stöd eller söker rådgivning genom en social tjänst byrå eller psykisk hälsa center. Om du och din make behöver hjälp att fatta beslut om ditt barn under eller efter skilsmässan, överväga att använda sig av en familj eller skilsmässa medlare.

Ditt barn också kan dra nytta av rådgivning, särskilt om han eller hon har betydande beteendemässiga problem, verkar deprimerad eller har svårt att anpassa sig till skilsmässa efter det första året.

Sätt ditt barn först

Under en skilsmässa, kan interagera med din make vara det sista du vill göra - men det är viktigt. Ditt barn behöver er båda. Träna vårdnaden och andra detaljer med din barnets bästa i åtanke. Detta kan innebära att sätta ditt barns behov före dina egna önskemål eller önskemål. Kom också ihåg att en bitter eller långvarig vårdnadstvist kan ta en seriös, långsiktig vägtull på ditt barns psykiska hälsa. Istället hjälpa ditt barn behålla en stark, kärleksfull relation med den andra föräldern som du arbetar mot att uppfylla gemensamma föräldraskap mål. För ditt barn, kan stöd från båda föräldrarna vara det bästa verktyget för vittring utmaningar skilsmässa.

Se även