Breast förkalkningar

Definition

Bröst förkalkningar är kalkavlagringar i bröstvävnad. De visas som vita prickar eller fläckar på en mammografi och är oftast så små att du inte kan känna dem.

Bröst förkalkningar är vanliga på mammografi och de är särskilt vanliga efter klimakteriet. Även bröst förkalkningar är oftast noncancerous (godartad), vissa mönster av förkalkningar - såsom snäva kluster med oregelbundna former - kan tyda på bröstcancer.

På en mammografi, kan bröst förkalkningar visas som macrocalcifications eller mikroförkalkningar.

  • Macrocalcifications. Dessa visar sig som stora vita prickar eller streck. De är nästan alltid noncancerous och kräver ingen ytterligare testning eller uppföljning.
  • Mikroförkalkningar. Dessa visar sig som fina, vita fläckar, som liknar korn av salt. De är oftast noncancerous, men vissa mönster kan vara ett tecken på cancer.

Om förkalkningar är misstänksam, kanske fler tester vara nödvändiga, inklusive ytterligare mammografi med förstoring utsikt eller ett bröst biopsi.

Orsaker

Medan vissa förkalkningar kan tyda på bröstcancer, såsom duktal cancer in situ (DCIS), de flesta är noncancerous (godartade) förhållanden. Godartade orsaker till bröst förkalkningar inkluderar:

Orsaker som visas här är vanligen associerat med detta symptom. Arbeta med din läkare eller annan sjukvårdspersonal för en riktig diagnos.

När ska en läkare

Röntgenläkaren kommer att rekommendera ytterligare tester om de förkalkningar inte kan ses väl eller deras orsak är oklar.

Din läkare kommer att ställa in tid för de ytterligare mammografi, vilket sannolikt kommer att omfatta förstoring utsikt över förkalkningar, eller biopsi, om detta rekommenderas av radiologen. Den radiolog kan begära alla tidigare mammografi bilder för att jämföra och avgöra om de förkalkningar är nya eller har ändrats i antal eller mönster.

Den radiolog kan rekommendera en sex månaders uppföljning för annan mammografi för att se om de bröst förkalkningar har ändrat utseende eller om de är stabila eller oförändrad.