Cancer

Cancer behandling för män: eventuella sexuella biverkningar

Ta reda på om du är i riskzonen för sexuella biverkningar efter cancerbehandling och som cancerbehandlingar kan orsaka dessa biverkningar.

Behandling för vissa cancerformer kan påverka din sexualitet, vilket orsakar en rad av tecken och symtom som kan göra sex med din partner svårare. Men det betyder inte att du inte kan ha ett hälsosamt sexliv efter cancerbehandling. Veta mer om din cancerbehandling och hur det kan påverka sexuell funktion kan hjälpa dig att hitta en lösning om problem utvecklas.

Bäckencancer: mer benägna att orsaka sexuell dysfunktion än andra cancerformer

Män med cancer i sin bäckenbotten är mer benägna än män med andra cancerformer som har rapporterat om svårigheter att återuppta sex efter cancerbehandling. Sexuella biverkningar är vanligast efter behandling för:

 • Blåscancer
 • Tjocktarmscancer
 • Prostatacancer
 • Rektalcancer

Äldre män är mer benägna att uppleva sexuell dysfunktion efter cancerbehandling. Det beror på att de flesta äldre män, även de som inte har haft cancer, kommer att uppleva svårigheter med sex någon gång. Så äldre män som har haft cancer behandling kan uppleva sexuella biverkningar relaterade till åldrande, snarare än behandling. Eller de kanske tycker att cancerbehandling accelererar sexuella biverkningar förknippade med normalt åldrande.

Erektil dysfunktion: vanligaste sexuell biverkan av cancerbehandling för män

Ett antal sexuella biverkningar kan uppstå som ett resultat av cancerbehandling, inklusive:

 • Oförmåga att få eller behålla en erektion (erektil dysfunktion)
 • Svårighetsgrad klimax
 • Orgasm utan utsläpp av sperma (torr orgasm)
 • Svagare, mindre tillfredsställande orgasmer
 • Förlust av intresse för sex
 • Smärta vid sex
 • Mindre energi för sexuell aktivitet
 • Känsla mindre attraktivt

Inte varje människa med cancer kommer att uppleva sexuella biverkningar. Din läkare kan diskutera den risknivå du kan stöta på för din specifika typ av cancer och behandling.

Cancer kan orsaka sexuella biverkningar om cancer innebär könsorgan. Sexuella svårigheter kan också bero på biverkningar av cancer och dess behandling, såsom trötthet, smärta eller ångest om din behandling. Dessutom kunde deprimerade känslor om att ha cancer orsaka en förlust av libido. Ibland emotionella faktorer kan ha sexuella biverkningar förutom de fysiska förändringar du genomgår under behandlingen.

Se även

Cancer behandling för män: eventuella sexuella biverkningar

Hur cancerbehandlingar påverkar din sexualitet

Kirurgi, strålbehandling, hormonbehandling och kemoterapi kan alla orsaka sexuella biverkningar.

Kirurgi
Nerver i din bäckenbotten kontroll blodflödet till din penis. Om du har en tumör i din bäckenbotten som behöver tas bort, måste din kirurg arbetar noggrant för att undvika skador på nerver. En avskurna nerven kan leda till försvagade erektion eller oförmåga att uppnå en erektion. Verksamhet som kan orsaka erektil dysfunktion inkluderar:

 • Kolon och rektal kirurgi. Om du har kolon eller ändtarmscancer, kan du kräva operation kallas abdominoperineal resektion för att ta bort din nedre tjocktarmen och ändtarmen.
 • Bladder kirurgi. En procedur som kallas radikal cystektomi för blåscancer innebär att ta bort urinblåsan, prostata, övre urinröret och sädesblåsorna.
 • Prostataoperation. Om du har prostatacancer, kan du överväga radikal prostatektomi för att ta bort din prostata och sädesblåsor.
 • Penis kirurgi. Även sällsynta, operation för att avlägsna hela eller delar av penis (penektomi) är ett alternativ för män med peniscancer. Om penektomi är partiell, kan du fortfarande att kunna uppnå en erektion.
 • Lymfkörtel borttagning. Operation för att avlägsna många lymfkörtlar i bäckenet (retroperitoneal lymfkörteln dissekering) kan användas av män med testikelcancer eller vissa sarkom.

Nyare nervfunktion verksamhet är mindre benägna att orsaka erektil dysfunktion, men om du är en kandidat för denna typ av operation beror på storleken och placeringen av din cancer. För vissa cancerformer, kan nervskador inte undvikas om kirurgen är att ta bort all cancer. Män som genomgår prostatektomi med bevarad nervfunktion kan uppleva tillfällig erektil dysfunktion, medan effekterna är permanenta hos män som inte är berättigade till det nervfunktion kirurgi.

Nerver som skadats under operationen kan också leda till att du upplever en torr orgasm - en orgasm utan utlösning av sperma. Sperman din kropp producerar får inte lämna dina testiklar, eller det kan skjutas in i urinblåsan (retrograd ejakulation). Vissa män säger att en torr utlösning känns inte annorlunda och, ofta, inte deras partner inte märker eller inte ihåg skillnaden. Men andra män tycker att torra orgasmer är svagare eller känner mindre njutbar än sina orgasmer innan operationen.

Strålbehandling
Strålning som syftar till bäckenet kan orsaka erektil dysfunktion, men det är oklart varför. Strålning kan skada nerver i bäckenbotten, blockera blodflödet till din penis eller minska nivåerna av testosteron i kroppen. Strålningens biverkningar börjar sakta ca sex månader till ett år efter behandlingen.

Oavsett om du upplever erektil dysfunktion till följd av strålbehandling beror på mängden strålning du får och hur mycket av din bäckenbotten behandlas - en högre nivå av strålning över en större del av din kropp är mer sannolikt att orsaka sexuella biverkningar. Män som röker eller som har en historia av hjärtsjukdomar, högt blodtryck eller diabetes kan också vara på en högre risk för erektil dysfunktion efter strålbehandling. Dessa förhållanden kan redan orsakat viss artär skada, som kan förvärras av strålningen.

Mängden sperma du får utlösning kan minska efter strålbehandling. Du kan känna smärta vid utlösning efter behandlingen, även om det oftast går bort med tiden.

Hormonbehandling
Om du har prostatacancer som spridit sig, kan din läkare försöka sänka nivån av hormonet testosteron i kroppen genom att ta bort dina testiklar (orchiectomy) eller behandla dig med läkemedel. Vissa prostatacancer beroende testosteron för bränsle. Genom att sänka dina testosteronnivåer, hoppas din läkare för att bromsa eller stoppa din cancer progression. Män som har stora prostatacancer kan få hormonbehandling för att krympa prostatan före operation - för att göra det lättare att ta bort.

Hormonbehandling oftast orsakar en förlust av libido, men det behöver inte hända alla. Vissa män tycker att de har en önskan om sex, men inte kan få erektion eller inte kan nå orgasm. Yngre män tenderar att ha färre sexuella biverkningar från hormonbehandling. Hormonbehandling kan också leda till att du producerar mindre sperma när du får utlösning.

Kemoterapi
Du kan uppleva en förlust av libido och svårigheter att uppnå en erektion efter kemoterapi. Vissa cytostatika minska mängden testosteron din kropp producerar. Du kommer vanligtvis återfå din sexuella funktion inom ett par veckor efter avslutad behandling.

Vad du kan göra för att återfå sexuell funktion

Vissa sexuella biverkningar av cancerbehandling kommer att lösa inom några veckor. Andra kan pågå i ett år eller två efter behandling, och vissa kommer att vara permanent. Ta reda på så mycket du kan om vad som hindrar din sexuella funktion. Detta kan hjälpa dig att känna dig mer i kontroll över situationen och hjälper dig att hitta behandlingsalternativ. Du kanske också vill:

 • Gör lite experimenterande. Du kanske upptäcker att vissa situationer underblåsa din sexuella lust eller hjälpa dig att få en erektion. Var uppmärksam på vad som fungerar - oavsett om det är stimulerande din penis själv eller tänker på sexuella fantasier. Du kan hitta dina orgasmer är mer intensiv om du tillbringar mer tid på förspel.
 • Tala med din läkare. Din läkare kan ge dig mer information om vad som orsakar någon sexuell dysfunktion du upplever. Därifrån kan du diskutera behandlingsalternativ, såsom mediciner, implantat eller anordningar som kan underlätta en erektion. Tänk dock på att vissa läkare kan vara lika ovilliga eller generad när du ska prata om sexuella biverkningar. Om så är fallet, be din läkare om en remiss till en specialist, exempelvis en urolog eller en sexterapeut.
 • Prata med din partner. Låt din partner vet vad som fungerar bäst för dig. Var ärlig om din oro och känslor. Om du är tyst om vad du upplever, kan din partner känner sig avvisade. Din partner kan erbjuda ett viktigt stöd när du återhämta sig från cancer behandling. Hon eller han kan också ha idéer om hur man kan hjälpa dig att återfå din sexuella funktion.
 • Prata med andra cancer överlevande. Din vård team skulle kunna styra dig till en stödgrupp i din stad. Annars kan du ansluta med andra canceröverlevandear nätet. Om du är generad över att diskutera sex ansikte mot ansikte med främlingar, erbjuder online-miljön mer anonymitet. Börja med den europeiska Cancer Society Cancer Survivors Network.

Män som har haft cancer behandling kan finna att det helt enkelt tar tid att återfå sexuell funktion. Mediciner och andra alternativ för behandlingsarbete inom vissa män och inte i andra. Ibland tar det ett år eller två för nerver eller blodkärl i din bäckenbotten att läka.

Se även