Diabetes

Diabetes och tandvård: guide till en frisk mun

Vad gör tandborstning och tandtråd har att göra med diabetes? gott. Om du har diabetes, här är varför tandvårdsområdet - och hur man tar hand om dina tänder och tandkött.

När du har diabetes, kan högt blodsocker ta en vägtull på hela kroppen - inklusive dina tänder och tandkött. Den goda nyheten? Förebyggande åtgärder är i dina händer. Lär dig vad du är uppe mot, och sedan ta hand om din tandhälsa.

Karies och tandköttsproblem

Oavsett om du har typ 1-diabetes eller typ 2-diabetes, hantera din blodsockernivå är nyckeln. Ju högre din blodsockernivå, desto högre risk för:

  • Karies (karies). Din mun naturligt innehåller många typer av bakterier. När stärkelse och socker i mat och dryck samverkar med dessa bakterier, en klibbig film som kallas plack bildas på tänderna. De syror i plack angriper hårda, yttre ytan av dina tänder (emalj). Detta kan leda till karies. Ju högre din blodsockernivå, ju större utbud av socker och stärkelse - och mer syra bortnött på dina tänder.
  • Tidig tandköttsproblem (gingivit). Diabetes minskar din förmåga att bekämpa bakterier. Om du inte tar bort plack med regelbunden tandborstning och tandtråd, det ska härda under din tandköttskanten till en substans som kallas tandsten (kalkyl). Ju längre plack och tandsten kvar på tänderna, desto mer irriterar tandköttet - den del av tandköttet runt basen av dina tänder. I tid, ditt tandkött blir svullet och blöder lätt. Detta är gingivit.
  • Avancerad tandköttsproblem (parodontit). Vänster obehandlad kan gingivit leda till en mer allvarlig infektion som kallas parodontit, vilket förstör den mjuka vävnad och ben som stöder tänderna. Så småningom orsakar parodontit ditt tandkött dra bort från dina tänder och dina tänder för att lossa och även falla ut. Parodontit tenderar att vara mer allvarliga bland människor som har diabetes, eftersom diabetes sänker förmågan att motstå infektion och saktar läkning. En infektion såsom parodontit kan också orsaka din blodsockernivå att stiga, vilket gör din diabetes svårare att kontrollera. Förebygga och behandla parodontit kan bidra till att förbättra blodsockerkontrollen.

Se även

Diabetes och tandvård: guide till en frisk mun

Ordentlig tandvård

För att förhindra skador på dina tänder och tandkött, ta diabetes och tandvård på allvar:

  • Gör ett åtagande att hantera din diabetes. Övervaka ditt blodsocker, och följ läkarens instruktioner för att hålla din blodsockernivå inom din målområdet. Ju bättre du kontrollera ditt blodsocker, desto mindre sannolikt är det att du utvecklar gingivit och andra tandproblem.
  • Borsta tänderna minst två gånger om dagen. Pensla på morgonen, på kvällen och helst efter måltid och mellanmål. Använd en mjuk borste tandborste och tandkräm som innehåller fluor. Undvik kraftig eller hård skrubbning, vilket kan irritera tandköttet. Överväg att använda en elektrisk tandborste, särskilt om du har artrit eller andra problem som gör det svårt att borsta väl.
  • Tandtråd tänderna minst en gång om dagen. Tandtråd hjälper till att avlägsna plack mellan tänderna och under din tandköttskanten. Om du har problem att få tandtråden genom tänderna, använd den vaxade sorten. Om det är svårt att manipulera tandtråd, använd en tandtråd hållare.
  • Schemalägga regelbundna tandrengöring. Besök din tandläkare minst två gånger om året för professionell rengöring.
  • Se till att din tandläkare vet att du har diabetes. Varje gång du besöker din tandläkare, påminna honom eller henne att du har diabetes. Se till att din tandläkare har kontaktuppgifter till din läkare som hjälper dig att hantera din diabetes.
  • Leta efter tidiga tecken på tandköttssjukdomar Rapportera eventuella tecken på tandköttssjukdomar -. Inklusive rodnad, svullnad och blödande tandkött - till din tandläkare. Också nämna några andra tecken och symtom såsom torr mun, lösa tänder eller smärta i munnen.
  • Rök inte. Rökning ökar risken för allvarliga diabeteskomplikationer, inklusive sjukdomar i tandköttet. Om du röker, fråga din läkare om alternativ för att hjälpa dig att sluta.
Diabetes. Karies (karies).
Diabetes. Karies (karies).

Hantering av diabetes är ett livslångt åtagande, och som omfattar en ordentlig tandvård. Dina ansträngningar kommer att belönas med en livstid av friska tänder och tandkött.

Se även