Dilatation och skrapning (D & C)

Definition

Dilatation och skrapning (D & C) är ett förfarande där läkaren tar bort vävnad från insidan av livmodern. Dilatation och skrapning används för att diagnostisera eller behandla olika uterintillstånd - såsom kraftiga blödningar - eller att rensa livmoderslemhinnan efter ett missfall eller abort.

I en dilatation och skrapning, som ibland stavas "dilatation och skrapning," läkaren vidgar eller öppnar, livmoderhalsen. Livmoderhalsen är den nedre delen av livmodern som skiljer din vagina och livmoder. Ett kirurgiskt instrument som kallas kyrett förs sedan in i livmodern för att avlägsna vävnad. Kyretter används i en dilatation och skrapning kan vara vassa eller kan använda sug.

Se även

Varför det är gjort

En D & C kan användas för att antingen diagnostisera eller behandla en livmoder tillstånd.

För att diagnostisera ett tillstånd
I en diagnostisk D & C, tar läkaren ett prov av vävnad som linjer livmodern (endometrium) så tester kan utföras på det. Detta kan göras när:

 • Du upplever onormal uterin blödning
 • Du upplever blödning efter menopaus
 • Du har svår mensvärk
 • Läkaren upptäcker onormala endometrieceller under en rutinmässig test för livmoderhalscancer

Din läkare kommer att skicka vävnadsprovet till ett laboratorium för test, som kan kontrollera:

 • Livmodercancer
 • Livmodern polyper
 • Endometriehyperplasi - en precancerösa tillstånd där livmoderslemhinnan har blivit för tjock

För att behandla ett tillstånd som
I en terapeutisk D & C, avlägsnar läkaren innehållet i livmodern. Din läkare kan göra detta till:

 • Ta bort en molar graviditet, i vilken en tumör bildar i stället för en normal graviditet
 • Behandla kraftig blödning efter förlossningen genom att rensa ut alla moderkakan kvar i livmodern
 • Ta bort livmoderhalsen eller livmodern polyper, som är oftast godartade
 • Avlägsna fibrösa tumörer, som är godartade tumörer bildade på livmoderväggen som ibland skjuter in i livmoderhålan
 • Rensa ut all vävnad som finns kvar i livmodern efter ett missfall eller abort - för att förhindra infektion eller kraftig blödning, och för att göra plats för en framtida graviditet

En D & C utförs ofta tillsammans med ett annat förfarande som kallas en hysteroskopi. I en hysteroskopi, är en smal instrument med en ljus och kamera på slutet in i livmodern. Detta gör att din läkare för att se din livmoderslemhinna på en skärm, för att ta prover på alla områden som ser onormalt, och att se till att inga små polyper missas.

Se även

Risker

Dilatation och skrapning är vanligtvis mycket säker, och komplikationer är ovanliga. Men det finns risker. Dessa inkluderar:

 • Perforering av livmodern. Perforering av livmodern som händer när ett kirurgiskt instrument petar ett hål i livmodern. Det händer i upp till 1 procent av kvinnorna som har en D & C övergripande, men förekommer oftare hos kvinnor som var nyligen gravid och i äldre kvinnor som har gått igenom klimakteriet. De flesta av dessa tårar läka på egen hand. Men om ett blodkärl eller andra organ är skadad, kan ett andra förfarande bli nödvändigt att reparera den.
 • Skador på livmoderhalsen. Om livmoderhalsen är skadad under en D & C, kommer din läkare att behandla det genom att applicera tryck eller medicin för att stoppa blödningen, eller genom att sy tår.
 • Ärrvävnad på livmoderväggen. I sällsynta fall kan en D & C leda till utveckling av ärrvävnad i livmodern. Detta kallas Asherman syndrom och händer oftast när proceduren utförs efter ett missfall eller leverans. Detta kan leda till onormala, frånvarande eller smärtsam menstruation cykler, framtida missfall och infertilitet. Asherman syndrom kan oftast behandlas med hormoner som främjar tillväxten av frisk livmoder vävnad, eller ärrvävnad kan ibland tas bort med kirurgi.
 • Infektion. Infektion efter en D & C är möjlig, men sällsynt.

Kontakta din läkare om du upplever något av följande:

 • Blödning som är tung nog att du behöver ändra skyddet varje timme, eller om ljus blödning varar längre än två veckor
 • Feber
 • Kramper som varar mer än 48 timmar
 • Smärta som blir värre i stället för bättre
 • Illaluktande utsläpp från slidan

Se även

Hur du förbereder

Dilatation och skrapning (D & C). För att diagnostisera en sjukdom.
Dilatation och skrapning (D & C). För att diagnostisera en sjukdom.

Dilatation och skrapning utförs på ett sjukhus, klinik eller din läkarmottagning, och det är oftast gjort som ett öppenvården förfarandet. Du kommer förmodligen spendera några timmar efter ingreppet vid anläggningen där det är gjort. Ät inte eller drick något innan en D & C, och ordna för någon att hjälpa dig att få hem eftersom de kvarstående effekterna av anestesi från förfarandet kan göra dig dåsig. Du bör kunna återuppta dina normala aktiviteter inom en dag eller två.

I vissa fall kan din läkare vilja börja dilating livmoderhalsen ett par timmar eller en dag innan din procedur för att säkerställa att livmoderhalsen öppnas gradvis. Detta görs vanligen när livmoderhalsen måste vidgas mer än i en vanlig D & C, exempelvis under graviditet uppsägningar eller med vissa typer av hysteroskopi. I dessa fall kan läkaren vidga livmoderhalsen med läkemedel som mjukar upp livmoderhalsen eller genom att sätta in en smal stång som kallas en Laminaria i livmoderhalsen. Den laminaria expanderar successivt genom att absorbera vätskan i livmoderhalsen, orsakar livmoderhalsen att öppna.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Under förfarandet
Under en D & C, får du antingen allmän, regional eller lokal anestesi. Du och din läkare kommer att bestämma detta innan proceduren, och valet beror på orsaken till D & C och din sjukdomshistoria.

 • Narkos. Din läkare ger dig ett bedövningsmedel antingen genom en andningsmask eller en intravenös (IV) kateter. Den IV kan placeras i en ven i din hand, arm eller hals. Den bedövande orsakar medvetslöshet under förfarandet, så du behöver inte känna någon smärta. Du kan ha en andningstuben in genom munnen och in i luftstrupen för att se till att du andas ordentligt. Narkos slappnar dina muskler, vilket gör det lättare för läkaren att utföra en gynekologisk undersökning.
 • Regional anestesi. Läkaren injicerar ett bedövningsmedel in i området kring ryggmärgen. Detta blockerar någon smärta under förfarandet. Du kan också vara sövd från medicin ges via ett IV.
 • Lokalbedövning. Läkaren injicerar ett bedövningsmedel direkt in i och runt livmoderhalsen för att bedöva området. Du får också en lugnande från en IV.

Under förfarandet, du ligger på rygg med benen i stigbyglar. Din läkaren in ett spekulum i slidan, som under en gynekologisk undersökning, i syfte att se livmoderhalsen. Din läkare därefter långsamt vidgar livmoderhalsen genom att infoga en rad tjockare och tjockare stavar i livmoderhalsen tills det är tillräckligt öppen, vanligtvis till mellan 6 och 9 mm i diameter. Läkaren skär sedan curette och börjar ta bort vävnad. Eftersom du är antingen omedveten eller sövd under detta, ska du inte känna något obehag. En D & C tar ungefär 15 till 30 minuter.

Efter ingreppet
Du tillbringar några timmar i en uppvakningsavdelningen efter D & C så att din läkare kan övervaka dig för vaginal blödning eller andra komplikationer. Detta ger dig också tid att börja återhämta sig från anestesi.

Om du hade narkos, kan du:

 • Blir illamående
 • Vomit
 • Har ont i halsen om ett rör sattes in i luftstrupen för att hjälpa dig andas

Om du fått narkos eller IV sedering, kan du vara dåsig i flera timmar.

Andra vanliga biverkningar av en D & C kan pågå ett par dagar och inkluderar:

 • Mild kramper
 • Spotting eller ljus blödning

Kramper kan behandlas med medicin som ibuprofen (Alvedon, Motrin, andra).

Perforering av livmodern. Skador till livmoderhalsen.
Perforering av livmodern. Skador till livmoderhalsen.

Det är viktigt att inte lägga något i slidan tills livmoderhalsen återgår till sin normala storlek. Detta beror på att bakterier kan ange ditt livmodern när livmoderhalsen är vidgade och orsaka en infektion. Fråga din läkare när du kan återuppta sexuell aktivitet eller tamponger använda igen.

Om du hade en D & C på grund av ett missfall, tala med din läkare om när det är säkert att börja försöka bli gravid igen.

Din livmoder måste bygga ett nytt foder efter en D & C, så din nästa period inte kan komma i tid.

Se även

Resultat

Din läkare kommer att göra en tid med dig snart efter D & C för att diskutera resultatet av vävnad tester eller av själva förfarandet.

Se även