Endometrios

Definition

Endometrios (en-doe-me-tree-O-sis) är en ofta smärtsam sjukdom där vävnad som normalt linjer insidan av livmodern - livmoderslemhinnan - växer utanför livmodern (endometriecancer implantat). Endometrios oftast involverar dina äggstockar, tarm eller vävnaden foder bäckenet. Sällan kan endometrievävnad sprida sig utanför din bäckenregionen.

I endometrios, fortsätter fördrivna endometrievävnad att agera som den normalt skulle - det tjocknar, bryter ner och blöder med varje menstruationscykel. Eftersom denna undanträngda vävnad har inget sätt att lämna din kropp, blir det instängd. När endometrios omfattar äggstockarna, som kallas cystor endometriomas kan bildas. Omgivande vävnad kan bli irriterad, så småningom utveckla ärrvävnad och sammanväxningar - onormal vävnad som binder organ tillsammans.

Endometrios kan orsaka smärta - ibland svåra - särskilt under din period. Fertilitetsproblem också kan utvecklas. Lyckligtvis, effektivare behandlingar finns tillgängliga.

Symptom

Endometrios. Smärtsamma perioder (dysmenorré).
Endometrios. Smärtsamma perioder (dysmenorré).

Det främsta tecknet på endometrios är bäckensmärta, ofta i samband med din menstruation. Även om många kvinnor upplever kramper under sin menstruation, kvinnor med endometrios beskriver typiskt mensvärk som är långt värre än vanligt. De tenderar också att rapportera att smärtan har ökat över tiden.

Vanliga tecken och symtom på endometrios kan vara:

 • Smärtsamma perioder (dysmenorré). Bäckensmärta och kramper kan inledas innan och förlänga flera dagar in i mensen och kan inkludera nedre ryggen och buksmärtor.
 • Smärta med samlag. Smärta under eller efter sex är vanligt med endometrios.
 • Smärta med tarmrörelser eller urinering. Du är mest sannolikt att uppleva dessa symptom under mensen.
 • Överdriven blödning. Du kan uppleva tillfälliga tunga perioder (menorragi) eller blödning mellan perioder (menometrorrhagia).
 • Infertilitet. Endometrios först diagnostiseras i vissa kvinnor som söker behandling för infertilitet.
 • Andra symptom. Du kan också uppleva trötthet, diarré, förstoppning, uppblåsthet och illamående, speciellt under menstruationen.

Svårighetsgraden av din smärta är inte nödvändigtvis en tillförlitlig indikator på omfattningen av tillståndet. Vissa kvinnor med milda endometrios har omfattande smärta, medan andra med avancerad endometrios kan ha lite smärta eller ingen smärta alls.

Endometrios är ibland misstas för andra sjukdomar som kan orsaka bäckensmärta, såsom inflammatoriska sjukdomar (PID) eller cystor på äggstockarna. Den kan förväxlas med colon irritabile (IBS), ett tillstånd som orsakar anfall av diarré, förstoppning och magkramper. IBS kan åtfölja endometrios, vilket kan komplicera diagnosen.

När ska en läkare
Se din läkare om du har symtom som kan tyda på endometrios. Orsaken till kronisk eller svår bäckensmärta kan vara svårt att sätta fingret på. Men att upptäcka problemet tidigt kan hjälpa dig att undvika onödiga komplikationer och smärta.

Se även

Orsaker

Även om den exakta orsaken till endometrios är inte säkert, flera möjliga förklaringar är:

 • Retrograd menstruation. Detta är den mest sannolika förklaringen till endometrios. I retrograd menstruation, menstrual blod innehåller endometrieceller strömmar tillbaka genom äggledarna och in i bukhålan istället för ut ur kroppen. Dessa fördrivna endometrieceller fastnar bäcken väggar och ytor av bäckenorganen, där de växer och fortsätter att tjockna och blöda under loppet av varje menstruationscykel.
 • Embryocell tillväxt. De celler som kantar buk och bäckenhålorna kommer från embryonala celler. När en eller flera små områden av buken foder förvandlas till endometrievävnad, kan endometrios utvecklas.
 • Kirurgisk ärr implantation. Efter en operation, såsom en hysterektomi eller C-sektionen, kan endometrieceller fäster vid ett kirurgiskt snitt.
 • Endometrieceller transport. Blodkärlen eller vävnadsvätska (lymfa) systemet kan transportera endometrieceller till andra delar av kroppen.
 • Sjukdom i immunsystemet. Det är möjligt att ett problem med immunförsvaret kan göra att kroppen inte kan känna igen och förstöra endometrievävnad som växer utanför livmodern.

Riskfaktorer

Flera faktorer placerar du löper större risk att utveckla endometrios, såsom:

 • Aldrig förlossningen
 • En eller flera släktingar (mor, moster eller syster) med endometrios
 • Något medicinskt tillstånd som hindrar normalt passage av menstruation ut ur kroppen
 • Historia bäckeninfektion
 • Uterine abnormaliteter

Endometrios utvecklas vanligen flera år efter uppkomsten av menstruation (menarche). Tecken och symptom på endometrios sluta tillfälligt med graviditet och slutet permanent med klimakteriet, om du tar östrogen.

Komplikationer

Infertilitet
Den viktigaste komplikationen av endometrios är nedsatt fortplantningsförmåga. Ungefär en tredjedel till hälften av kvinnor med endometrios har svårt att bli gravid.

Att bli gravid, måste ett ägg frigörs från en äggstock, resa genom den angränsande äggledaren, blivit befruktade av en spermie och fäster sig i livmoderväggen för att påbörja utvecklingen. Endometrios kan hindra röret och hålla ägg och spermier från att förena. Men villkoret tycks också påverka fertiliteten i mindre direkta sätt, t.ex. skada på spermier eller ägg.

Förberedelse för mötet. Smärta med samlag.
Förberedelse för mötet. Smärta med samlag.

Trots detta kan många kvinnor med mild till måttlig endometrios föreställa stilla och bära en graviditet sikt. Läkare rekommenderar ibland kvinnor med endometrios inte försena ha barn eftersom villkoret kan förvärras med tiden.

Äggstockscancer
Äggstockscancer uppträder vid högre än förväntat hos kvinnor med endometrios. Men den totala livslängden risken för äggstockscancer är låg till att börja med. Vissa studier tyder på att endometrios ökar den risken, men det är fortfarande relativt låg. Även sällsynta, en annan typ av cancer - endometrios-associerad adenocarcinom - kan utvecklas senare i livet hos kvinnor som har haft endometrios.

Se även

Förberedelse för mötet

Din första möte kommer troligen att vara med antingen din primärvårdsläkare eller en gynekolog. Om du söker behandling för infertilitet, kan du remitteras till en läkare som specialiserat sig på könshormonerna och optimering fertilitet (reproduktiv endokrinolog).

Eftersom möten kan vara kort, och det kan vara svårt att komma ihåg allt du vill diskutera, är det en bra idé att förbereda i förväg om din utnämning.

Vad du kan göra

 • Gör en lista över eventuella symtom du upplever. Inkludera alla dina symtom, även om du inte tror att de är relaterade.
 • Gör en lista över alla mediciner, örter eller vitamintillskott du tar. Inkludera hur ofta du tar dem och doserna.
 • Har en familjemedlem eller nära vän följa med dig, om det är möjligt. Du kan få en hel del information på ditt besök, och det kan vara svårt att komma ihåg allt.
 • Ta ett anteckningsblock eller elektronisk anordning med dig. Använd den för att göra anteckningar om viktig information under ditt besök.
 • Förbered en lista med frågor att ställa din läkare. Lista dina viktigaste frågorna först, i fall tiden är ute.

För endometrios, några grundläggande frågor att ställa din läkare är:

 • Hur är endometrios diagnostiseras?
 • Vilka mediciner finns tillgängliga för behandling av endometrios? Finns det en medicin som kan förbättra mina symptom?
 • Vilka biverkningar kan jag förvänta mig av läkemedelsanvändning?
 • Under vilka omständigheter rekommenderar ni kirurgi?
 • Kommer jag att ta en medicin innan eller efter operationen?
 • Kommer endometrios påverkar min förmåga att bli gravid?
 • Kan behandling av endometrios förbättra min fertilitet?
 • Kan du rekommendera några alternativa behandlingar som jag kan prova?

Se till att du förstår allt läkaren säger. Tveka inte att be din läkare att upprepa information eller för att ställa följdfrågor för förtydligande.

Vad du förväntar dig av din läkare
Några potentiella frågor din läkare kan ställa är:

 • Hur ofta upplever du dessa symtom?
 • Hur länge har du haft dessa symtom?
 • Hur allvarliga är dina symptom?
 • Gör dina symptom verkar vara relaterade till menstruationscykeln?
 • Gör förbättra något dina symtom?
 • Gör något symtomen värre?

Tester och diagnos

För att diagnostisera endometrios och andra förhållanden som kan orsaka bäckensmärta, kommer din läkare att be dig att beskriva dina symptom, bland annat placeringen av din smärta och när den inträffar.

Tester för att kontrollera fysiska ledtrådar om endometrios är:

 • Bäcken tentamen. Under ett bäcken examen, känner läkaren manuellt (palpates) områden i bäckenet för avvikelser, som cystor på fortplantningsorganen eller ärr bakom livmodern. Ofta är det inte möjligt att känna sig små områden av endometrios, såvida de inte har orsakat en cysta att bilda.
 • Ultraljud. Här testet använder högfrekventa ljudvågor för att skapa bilder av insidan av kroppen. För att ta bilderna, som kallas en anordning en givare antingen trycks mot din buk hud eller infogas i slidan (transvaginalt ultraljud). Båda typerna av ultraljud kan göras för att få den bästa visningen av din reproduktionsorgan. Ultraljudsundersökningar kommer inte definitivt berätta för din läkare om du har endometrios, men det kan identifiera cystor i samband med endometrios (endometriomas).
 • Laparoskopi. Medicinsk behandling är vanligtvis försökte först. Men för att vara säker på att du har endometrios, kan din läkare remittera dig till en kirurg för att titta inuti buken efter tecken på endometrios med ett kirurgiskt ingrepp som kallas laparoskopi. Medan du är under narkos, gör din kirurg ett litet snitt nära naveln och infogar en smal tittande instrument (laparoscope), söker endometrievävnad utanför livmodern. Han eller hon kan ta prover av vävnad (biopsi). Laparoskopi kan ge information om platsen, omfattningen och storleken av livmoder implantat för att kunna avgöra de bästa behandlingsalternativen.

Behandlingar och läkemedel

Behandling för endometrios är oftast med läkemedel eller kirurgi. Den metod du och din läkare väljer beror på svårighetsgraden av dina symtom och om du hoppas på att bli gravid.

Generellt läkare rekommenderar försöker konservativa behandlingsmetoder först, väljer kirurgi som en sista utväg.

Smärtstillande medel
Din läkare kan rekommendera att du tar en over-the-counter smärtstillande, såsom icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) ibuprofen (Alvedon, Motrin IB, andra) eller naproxen (Aleve, andra), för att lindra smärtsamma mensvärk. Men om du tycker att om man tar den maximala dosen inte ger fullständig lättnad, kan du behöva prova en annan metod för att hantera dina symtom.

Hormonbehandling
Kompletterande hormoner är ibland effektiva för att minska eller eliminera smärtan av endometrios. Det beror på uppgång och fall av hormoner under menstruationscykeln orsakar livmoder implantat för att tjockna, bryta ner och blöder. Hormonbehandlingen kan bromsa tillväxten och förebygga nya implantat av livmoderslemhinnan vävnad.

Dock är hormonell terapi inte en permanent fix för endometrios. Det är möjligt att du kan uppleva en upprepning av dina symtom efter avslutad behandling.

Hormonella behandlingar som används för att behandla endometrios inkluderar:

 • Hormonella preventivmedel. Piller, plåster och vaginala ringar hjälper till att kontrollera de hormoner som ansvarar för uppbyggnaden av livmoderslemhinnan vävnad varje månad. De flesta kvinnor har lättare och kortare menstruation när de använder ett hormonellt preventivmedel. Använda hormonella preventivmedel - speciellt kontinuerlig cykel regimer - kan minska eller eliminera smärtan av mild till måttlig endometrios.
 • Gonadotropinfrisättande hormon (gn-rh) agonister och antagonister. Dessa läkemedel blockerar produktionen av ovarian-stimulerande hormoner, sänka östrogennivåer och förhindra menstruation. Detta orsakar endometrial vävnad att krympa. Gn-RH-agonister och antagonister kan tvinga endometrios i remission under tiden för behandling och ibland i månader eller år efteråt. Eftersom dessa läkemedel skapar en artificiell menopaus, med en låg dos av östrogen eller progestin tillsammans med GN-RH-agonister och antagonister kan minska klimakteriebesvär biverkningar, såsom värmevallningar, vaginal torrhet och benförlust. Dina perioder och möjligheten att bli gravid avkastning när medicineringen stoppas.
 • Medroxiprogesteron (Depo-Provera). Denna injicerbara läkemedel är effektiva för att stoppa menstruationen och tillväxt av livmoder implantat och därmed lindra tecken och symtom på endometrios. Dess biverkningar kan inkludera viktökning, minskad benproduktion och nedstämdhet, bland andra.
 • Danazol. Detta läkemedel undertrycker tillväxten av endometriet genom att blockera produktionen av äggstocks-stimulerande hormoner, förhindrar menstruation och symptomen på endometrios. Dock kan danazol inte vara det första valet, eftersom det kan ge allvarliga biverkningar och kan vara skadligt för barnet om du blir gravid medan du tar denna medicin.

Konservativ kirurgi
Om du har endometrios och försöker bli gravid, kirurgi bort så mycket endometrios som möjligt samtidigt som din livmoder och äggstockar (konservativ kirurgi) kan öka dina chanser att lyckas. Om du har svår smärta från endometrios, kan du också dra nytta av operation - men kan endometrios och smärta tillbaka.

Din läkare kan göra denna procedur laparoscopically eller genom traditionell bukoperation i mer omfattande ärenden. I laparoskopisk kirurgi, till din kirurg skär en smal tittande instrument (laparoscope) genom ett litet snitt nära naveln och skär instrument avlägsna endometrievävnad genom en annan litet snitt.

Assisterad befruktning
Assisterad befruktning, såsom in vitro fertilisering, för att hjälpa dig att bli gravid är ibland bättre att konservativ kirurgi. Läkare föreslår ofta en av dessa metoder, om konservativ kirurgi är ineffektivt.

Hysterektomi
I svåra fall av endometrios, operation för att avlägsna livmodern och livmoderhalsen (total hysterektomi) samt båda äggstockarna kan vara den bästa behandlingen. Hysterektomi ensamt är inte effektivt - östrogen äggstockarna producerar kan stimulera kvarvarande endometrios och orsaka smärta kvarstår. Hysterektomi är normalt betraktas som en sista utväg, särskilt för kvinnor fortfarande i reproduktiv ålder. Du kan inte bli gravid efter en hysterektomi.

Att hitta en läkare som du känner dig bekväm är avgörande för att hantera och behandla endometrios. Du kanske också vill få ett andra utlåtande innan någon behandling för att vara säker på att du vet alla dina alternativ och möjliga utfall.

Se även

Livsstil och huskurer

Om din smärtan kvarstår eller om att hitta en behandling som fungerar tar lite tid, kan du prova åtgärder hemma för att lindra dina besvär.

 • Varma bad och en värmedyna kan hjälpa slappna av bäckenbotten muskler, minskar kramper och smärta.
 • Over-the-counter icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som ibuprofen (Alvedon, Motrin IB, andra) eller naproxen (Aleve, andra), kan lindra smärtsamma mensvärk.
 • Att få regelbunden motion kan bidra till att förbättra symtomen.

Alternativ medicin

Vissa kvinnor rapporterar befrielse från endometrios smärta efter akupunktur. Men forskningen gles på detta - eller någon annan - alternativ behandling för endometrios. Om du är intresserad av att fullfölja denna terapi i hopp om att det skulle kunna hjälpa dig, be din läkare att rekommendera en ansedd akupunktör. Kontrollera med ditt försäkringsbolag för att se om utgiften kommer att täckas.

Coping och stöd

Om du arbetar med endometrios eller dess komplikationer, kanske du vill överväga att gå med i en stödgrupp för kvinnor med endometrios eller fertilitetsproblem. Ibland hjälper det bara att prata med andra kvinnor som kan relatera till dina känslor och upplevelser. Om du inte kan hitta en stödgrupp i ditt samhälle, leta efter en på Internet.