Eosinofili

Definition

Eosinofili (eo-sin-o-PHIL-e-uh) är en högre än normal nivå av eosinofiler, en av de fem vanligaste typerna av sjukdomsbekämpande vita blodkroppar.

Höga nivåer av eosinofiler kan cirkulera i blodet (blodeosinofili), men höga eosinofil koncentrationer kan också förekomma på platsen för en infektion eller inflammation (vävnads eosinofili).

Tissue eosinofili kan hittas i vävnadsprover tagna under ett förberedande förfarande eller prover av vissa vätskor, såsom slem frigörs från nasala vävnader. Om du har vävnad eosinofili, graden av eosinofiler i blodet är förmodligen normalt.

Blodeosinofili kan detekteras med ett blodprov, vanligtvis som en del av en komplett blodstatus. En räkning av mer än 500 eosinofiler per mikroliter blod anses allmänt eosinofili hos vuxna. En räkning av mer än 1.500 eosinofiler per mikroliter blod som varar i flera månader kallas hypereosinofilt syndrom.

Orsaker

Eosinofiler spelar två roller i immunförsvaret:

  • . Förstöra främmande ämnen Eosinofiler kan konsumera främmande ämnen - särskilt ämnen relaterade till infektion med en parasit - som har "flaggat" för destruktion av andra komponenter i immunförsvaret.
  • Reglering inflammation. Eosinofiler bidra till att främja inflammation, som spelar en positiv roll för att isolera och kontrollera en sjukdom sajt, men inflammationen kan också skada vävnader. Immunsystemet, såsom allergier, kan bidra till pågående (kronisk) inflammation. Eosinofiler är nyckelaktörer i inflammation förknippade med allergier och astma.

Eosinofili uppstår när antingen ett stort antal eosinofiler rekryteras till en viss plats i din kropp eller benmärgen producerar alltför många eosinofiler. Detta kan orsakas av en mängd olika tillstånd, sjukdomar och faktorer, inklusive:

  • Parasiter och svampsjukdomar
  • Allergier, inklusive till mediciner eller livsmedel
  • Adrenal förhållanden
  • Hudbesvär
  • Toxiner
  • Autoimmuna sjukdomar
  • Endokrina störningar
  • Tumörer

Specifika sjukdomar och tillstånd som kan resultera i blod eller vävnad eosinofili inkluderar:

Eosinofili. Att förstöra främmande ämnen.
Eosinofili. Att förstöra främmande ämnen.

Parasitsjukdomar och allergiska reaktioner på läkemedel är bland de vanligaste orsakerna till eosinofili. Hypereosinofilt syndrom tenderar att ha en okänd orsak eller resultat från vissa typer av cancer, såsom benmärg eller lymfkörtel cancer.

Orsaker som visas här är vanligen associerat med detta symptom. Arbeta med din läkare eller annan sjukvårdspersonal för en riktig diagnos.

När ska en läkare

Eosinofili brukar finnas när din läkare har beställt blodprover för att kunna diagnostisera ett tillstånd du redan upplever. Det är inte ofta ett oväntat fynd eller bara upptäcktes av en slump.

Tala med din läkare om vad dessa resultat innebär. Bevis av blod eller vävnad eosinofili och resultat från andra tester kan indikera orsaken till din sjukdom eller din läkare kan föreslå andra tester för att bedöma ditt tillstånd.

Eftersom ett separat tillstånd är ofta orsaken till eosinofili, är det viktigt att bestämma vilka andra villkor eller störningar du kan ha. Om du får en korrekt diagnos och kan behandla alla relevanta tillstånd eller störningar, kommer eosinofili lösa sannolikt.

Men om du har ihållande hypereosinofilt syndrom, är det viktigt att kontinuerligt arbeta med läkare och övervaka din hälsa, eftersom detta tillstånd kan orsaka betydande komplikationer över tid.