Förlossning, postpartum vård

Sex efter graviditeten: ställa in din egen tidslinje

Sex efter graviditeten kan vara det sista du tänker på. Förstå vad som väntar och hur man förnyar intimitet med din partner.

Sex efter graviditeten händer. Ärligt. Men först, vaginal ömhet och ren utmattning kommer sannolikt att ta en vägtull. Oavsett om du är på humör eller sex är det sista du tänker på, här är vad du behöver veta om sex efter graviditet.

När barnet är fött, kan hur snart jag har sex?

Oavsett om du föder vaginalt eller med kejsarsnitt, kommer din kropp behöver tid att läka. Många vårdgivare rekommenderar att vänta fyra till sex veckor innan man har sex. Detta ger tid för livmoderhalsen att stänga, postpartum blödning att stoppa, och några tårar eller repareras skärsår att läka.

Den andra viktiga tidslinje är ditt eget. Vissa kvinnor känner sig redo att återuppta kön inom några veckor efter förlossningen, medan andra behöver ett par månader - eller ännu längre. Faktorer som trötthet, stress och rädsla för smärta allt kan ta en vägtull på din sexlust.

Kommer det att göra ont?

Hormonella förändringar kan lämna din vagina torr och öm, särskilt om du ammar.

För att lindra eventuella obehag vid sex, ta det lugnt. Börja med kramar, kyssar eller massage. Successivt bygga intensitet stimulering. Om vaginal torrhet är ett problem, använd en smörjande kräm eller gel. Prova olika positioner för att ta bort trycket alla ömma områden och kontroll penetration. Berätta för din partner vad som känns bra - och vad som inte.

Det är också viktigt att fokusera på stunden. Håll ditt sinne på dig själv och din partner - inte de blöjor, tvätt och andra hushållssysslor.

Om kön fortsätter att vara smärtsam, rådfråga din vårdgivare om möjliga behandlingsalternativ.

Kommer det att kännas annorlunda?

Efter en vaginal förlossning, minskad tonus i slidan kan minska lustfyllt friktion under sex - vilket kan påverka upphetsning. Detta är oftast övergående.

Att tona bäckenbotten, prova Kegel övningarna. Helt enkelt dra ditt bäckenbotten som om du stoppa din ström av urin. Prova det i fem sekunder i taget, fyra eller fem gånger i rad. Arbeta upp till att hålla musklerna kontrakterats för 10 sekunder åt gången, avkopplande för 10 sekunder mellan värkarna. När du har fått kläm på det, inte minst tre uppsättningar av 10 Kegel övningar per dag.

Se även

Sex efter graviditeten: ställa in din egen tidslinje

Vad sägs om preventivmedel?

Såvida du hoppas att bli gravid genast, sex efter graviditet kräver en tillförlitlig metod för födelsekontroll - även om du ammar.

Till en början kan din vårdgivare rekommenderar barriärmetoder såsom kondomer och spermiedödande medel. Dessa finns over-the-counter och är säkra att använda när som helst. Du kan också överväga preventivmetoder som bara innehåller hormonet gestagen, som minipiller eller Mirena, en hormonell spiral (spiral). Du kan börja använda minipiller och andra enbart gestagen preventivmedel omedelbart efter förlossningen.

Preventivmetoder som innehåller både östrogen och gestagen - såsom kombinerade p-piller eller NuvaRing (vaginal ring) - medföra en ökad risk för blodproppar strax efter leveransen. För övrigt friska kvinnor, är det OK att börja använda kombinerade p-piller och andra typer av kombinerade hormonella preventivmedel sex veckor efter förlossningen.

Även om preventivmetoder som innehåller både östrogen och gestagen har länge tänkt att minska tillgången på mjölk för kvinnor som ammar, aktuell forskning tyder detta inte kan vara sant. Om du ammar och vill ta p-piller, be din läkare att hjälpa dig välja mellan kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gestagen, och minipiller, som endast innehåller gulkroppshormon.

Tänk om jag är för trött för att ha sex?

Att ta hand om en nyfödd är ansträngande. Om du är för trött för att ha sex vid sänggåendet, säg det. Detta betyder inte att ditt sexliv har till slut, dock. Överväg samlag tidigt på morgonen, medan dina barn tupplurar, eller när ditt barn tillbringar ett par timmar med en betrodd vän eller älskade en.

Vad händer om jag inte är intresserad av sex?

Det är OK. Det finns mer att en intim relation än sex, särskilt när du är anpassning till livet med en ny bebis. Om du inte känner dig sexig eller du är rädd sex ska göra ont, dela din oro med din partner.

Tills du är redo att ha sex, upprätthålla intimitet på andra sätt. Tillbringa tid tillsammans utan barn, även om det bara är några minuter på morgonen och efter det att barnet går att sova på natten. Dela korta telefonsamtal eller skicka textmeddelanden hela dagen. Leta efter andra sätt att uttrycka kärlek. Återuppväcka gnistan som förde er samman i första hand.

Om kommunicera med din partner inte hjälper, vara uppmärksamma på tecken och symtom på förlossningsdepression - t.ex. intensiv irritabilitet och ilska, överväldigande trötthet, brist på glädje i livet, och svårigheten bindning med barnet. Om du tror att du kan ha drabbats av förlossningsdepression, kontakta din läkare. Snabb behandling kan påskynda återhämtningen.

Vad kan jag göra för att öka min sexlust?

De flesta sexuella problem i samband med graviditet eller förlossning försvinner inom ett år. Under tiden koncentrera sig på sätt att främja din fysiska och psykiska hälsa. Till exempel:

  • Ställ rimliga förväntningar som man anpassar sig till föräldraskapet.
  • Uppskattar förändringar i din kropp.
  • Ät en hälsosam kost, inklusive massor av vätskor.
  • Inkludera fysisk aktivitet i din dagliga rutin.
  • Vila så mycket du kan.
  • Be din partner, anhöriga och vänner om hjälp.
  • Gå med i en stödgrupp för nya mammor.

Kom ihåg, ta väl hand om dig själv kan gå en lång väg mot att hålla passionen vid liv.

Se även