Graviditeten vecka för vecka

Graviditet viktökning: Vad är frisk?

Från att främja ditt barns utveckling att bana väg för efter graviditeten viktminskning, här är varför graviditet viktökning frågor.

Gilla det eller inte, är graviditet viktökning oundvikligt. Ditt barns tillväxt och utveckling är beroende av den. Att äta för två är inte en licens att äta dubbelt så mycket som vanligt, dock. Använd sunda levnadsvanor för att styra din graviditet viktökning, stödja ditt barns hälsa och göra det lättare att sprida de extra pounds efter leverans.

Graviditet viktökning riktlinjer

Det finns ingen one-size-fits-all inställning till graviditet viktökning. Hur mycket vikt du behöver för att vinna beror på olika faktorer, inklusive din före graviditeten vikt och body mass index (BMI). Din hälsa och ditt barns hälsa spelar också en roll. Arbeta med din vårdgivare att avgöra vad som är rätt för dig.

Betrakta dessa allmänna riktlinjer för graviditet viktökning:

Före graviditeten vikt Rekommenderad viktökning
Undervikt (BMI mindre än 18,5) 28-40 pounds (cirka 13 till 18 kg)
Normal vikt (BMI 18,5 till 24,9) 25 till 35 pounds (ca 11 till 16 kg)
Övervikt (BMI från 25 till 29,9) 15 till 25 pounds (ca 7 till 11 kg)
Feta (BMI 30 eller mer) 11 till 20 pounds (ca 5 till 9 kg)

När du bär tvillingar eller andra multiplar

Om du bär på tvillingar eller andra multiplar, behöver du sannolikt att få mer tyngd. Återigen, arbeta med din vårdgivare att avgöra vad som är rätt för dig.

Betrakta dessa allmänna riktlinjer för graviditet viktökning om du bär tvillingar:

Före graviditeten vikt Rekommenderad viktökning
Normal vikt (BMI 18,5 till 24,9) 37-54 pounds (ca 17-25 kg)
Övervikt (BMI från 25 till 29,9) 31-50 pounds (ca 14 till 23 kg)
Feta (BMI 30 eller mer) 25-42 pounds (ca 11-19 kg)

När du är överviktig

Övervikt innan graviditeten ökar risken för olika komplikationer, inklusive graviditetsdiabetes och högt blodtryck. Även om en viss graviditet viktökning rekommenderas för kvinnor som är överviktiga eller feta innan graviditeten, tyder en del forskning att kvinnor som är överviktiga kan säkert få mindre vikt än riktlinjerna rekommenderar. Arbeta med din vårdgivare att avgöra vad som är bäst i ditt fall och för att hantera din vikt under hela graviditeten.

Dessutom, kom ihåg att om du får mer än den rekommenderade mängden under graviditeten och du inte gå ner i vikt efter det att barnet är fött, de överskjutande pounds öka din livslånga hälsorisker. Att få för mycket vikt under graviditeten kan också öka ditt barns risk för hälsoproblem vid födseln och barnfetma.

När du är underviktig

Graviditeten vecka för vecka. Graviditet viktökning: Vad är frisk?
Graviditeten vecka för vecka. Graviditet viktökning: Vad är frisk?

Om du är underviktig, är det viktigt att få en rimlig mängd i vikt när du är gravid. Utan den extra vikten, kanske ditt barn födas tidigare eller mindre än förväntat.

Se även

Graviditet viktökning: Vad är frisk?

Vart går graviditet viktökning?

Låt oss säga att ditt barn väger in på 7 eller 8 pounds (ca 3-3,6 kg). Det står för en del av din graviditet viktökning. Hur är det med resten? Här är ett urval uppdelning:

 • Baby: 7 till 8 pounds (ca 3-3,6 kg)
 • Större bröst: 2 pounds (ca 1 kg)
 • Större livmodern: 2 pounds (ca 1 kg)
 • Placenta: 1 1/2 pounds (cirka 0,7 kilo)
 • Fostervatten: 2 pounds (ca 1 kg)
 • Ökad blodvolym: 3 till 4 pounds (cirka 1,4 till 1,8 kg)
 • Ökad vätskevolym: 3 till 4 pounds (cirka 1,4 till 1,8 kg)
 • Fettdepåer: 6 till 8 pounds (cirka 2,7 till 3,6 kg)

Att sätta på pounds

I den första trimestern, behöver de flesta kvinnor inte att vinna mycket i vikt - vilket är goda nyheter om du kämpar med graviditetsillamående.

Om du börjar vid ett sund eller normal vikt, måste du skaffa bara ett fåtal pounds (mindre än 2 kg) under de första månaderna av graviditeten. Du kan göra detta med en extra 150 till 200 kalorier per dag, om beloppet i 6 ounces (170 gram) av mager fruktyoghurt.

Steady viktökning är viktigare i andra och tredje trimestern - speciellt om du börjar på en hälsosam vikt eller om du är underviktig. Detta innebär ofta att få 3 till 4 pounds (cirka 1,4 till 1,8 kg) i månaden fram till förlossningen. En extra 300 kalorier per dag - hälften av en smörgås och ett glas lättmjölk - kan vara tillräckligt för att hjälpa dig att nå detta mål. Om du började din graviditet undervikt, kan din vårdgivare över din kost och fysisk aktivitetsnivå och föreslå öka dina kalorier mer.

Menyn

Det skulle vara lätt att lägga kalorier till din diet med skräpmat, men det kommer inte att ge ditt barn de näringsämnen han eller hon behöver. Det är viktigare att undvika överätande och göra näringsrika val. Överväg följande förslag:

 • Handel vitt bröd och pasta för hela korn sort.
 • Välj en sallad med fettsnål dressing eller svarta bönor i stället för en hamburgare och pommes frites.
 • Ät skivad frukt istället för en kaka.
 • Välj juicer berikade med kalcium och andra näringsämnen.

Arbeta med din vårdgivare

Din vårdgivare kommer att hålla ett vakande öga på din vikt. Gör din del genom att äta en hälsosam kost och hålla dina prenatal möten. För att hålla din graviditet viktökning på målet, kan din vårdgivare rslag öka kalorier eller trappar ned efter behov.

Se även