Graviditetsdiabetes

Definition

Graviditetsdiabetes utvecklas under graviditet (graviditet). Liksom andra typer av diabetes, påverkar graviditetsdiabetes hur dina celler använder socker (glukos) - kroppens främsta bränsle. Graviditetsdiabetes orsakar högt blodsocker som kan påverka din graviditet och ditt barns hälsa.

Graviditetsdiabetes. Familj eller personliga hälsa historia.
Graviditetsdiabetes. Familj eller personliga hälsa historia.

Varje graviditet komplikation är rörande, men det finns goda nyheter. Blivande mammor kan hjälpa till att kontrollera graviditetsdiabetes genom att äta hälsosam mat, träna och, om nödvändigt, med hjälp av medicinering. Ta väl hand om dig själv kan säkerställa en hälsosam graviditet för dig och en hälsosam start för ditt barn.

I graviditetsdiabetes, återgår blodsocker vanligtvis till det normala snart efter leverans. Men om du har haft graviditetsdiabetes, är du i riskzonen för framtida typ 2-diabetes. Du kommer att fortsätta att arbeta med din hälsa vårdteam för att övervaka och hantera ditt blodsocker.

Se även

Symptom

För de flesta kvinnor, orsakar graviditetsdiabetes inte märkbara symtom. Sällan, kan graviditetsdiabetes orsaka överdriven törst eller ökad urinering.

När ska en läkare
Om möjligt, söka vård tidigt - när du först tänka på att försöka bli gravid - så din läkare kan bedöma din risk för graviditetsdiabetes som en del av din totala barnafödande wellness plan. När du blir gravid, kommer din läkare att behandla graviditetsdiabetes som en del av din vanliga mödravård. Om du utvecklar graviditetsdiabetes, kan du behöva tätare kontroller. Dessa är mest sannolikt att uppstå under de sista tre månaderna av graviditeten, när din läkare kommer noggrant att övervaka ditt blodsocker och ditt barns hälsa.

Din läkare kan remittera dig till ytterligare vårdpersonal som är specialiserade inom diabetesbehandling, såsom en endokrinolog, en dietist eller en diabetes pedagog. De kan hjälpa dig att lära dig att hantera ditt blodsocker under graviditeten.

För att vara säker på att din blodsockernivå har återgått till det normala efter förlossningen, kommer din hälsa vårdteam kontrollera ditt blodsocker direkt efter leverans och igen i sex veckor. När du har haft graviditetsdiabetes, är det en bra idé att ha ditt blodsocker testas regelbundet. Frekvensen av blodsockertester kommer delvis att bero på dina testresultat snart efter du levererar ditt barn.

Se även

Orsaker

Forskarna vet ännu inte exakt varför vissa kvinnor utvecklar graviditetsdiabetes. För att förstå hur graviditetsdiabetes inträffar, kan det hjälpa att förstå hur graviditeten påverkar kroppens normala bearbetningen av glukos.

Din kropp smälter maten du äter för att producera socker (glukos) som går in i blodet. Som svar, bukspottkörteln - producerar insulin - en stor körtel bakom magsäcken. Insulin är ett hormon som hjälper glukos flytta från blodet till kroppens celler, där det används som energi.

Under graviditeten producerar moderkakan som ansluter ditt växande barn till din blodtillförsel höga halter av olika andra hormoner. Nästan alla av dem försämrar effekten av insulin i dina celler, höjer ditt blodsocker. Modest höjning av blodsockret efter måltid är normalt under graviditeten.

När bebisen växer, producerar moderkakan mer och mer insulin-blockerande hormoner. I graviditetsdiabetes, moderkakan hormoner framkalla en ökning av blodsockret till en nivå som kan påverka tillväxten och välfärden för ditt barn. Graviditetsdiabetes utvecklas vanligen under den sista halvan av graviditeten - ibland så tidigt som den 20: e veckan, men oftast inte förrän senare.

Se även

Riskfaktorer

Varje kvinna kan utveckla graviditetsdiabetes, men vissa kvinnor löper större risk. Riskfaktorer för graviditetsdiabetes inkluderar:

 • Ålder är större än 25. Kvinnor äldre än 25 år är mer benägna att utveckla graviditetsdiabetes.
 • Familj eller personliga sjukdomshistoria Din risk att utveckla graviditetsdiabetes ökar om du har prediabetes -. Något förhöjda blodsocker som kan vara ett förstadium till typ 2-diabetes - eller om en nära familjemedlem, till exempel en förälder eller syskon har typ 2-diabetes. Du är också mer benägna att utveckla graviditetsdiabetes om du hade det under en tidigare graviditet, om du levererade en baby som vägde mer än 9 pounds (4.1 kg), eller om du haft en oförklarlig dödfödsel.
 • Övervikt. Du är mer benägna att utveckla graviditetsdiabetes om du är kraftigt överviktig med ett body mass index (BMI) på 30 eller högre.
 • Nonwhite race. Av skäl som inte är klart, kvinnor som är svart, spansktalande, Europeiska indiska eller asiatiska är mer benägna att utveckla graviditetsdiabetes.

Se även

Komplikationer

Förberedelse för mötet. Komplikationer som kan påverka ditt barn.
Förberedelse för mötet. Komplikationer som kan påverka ditt barn.

De flesta kvinnor som har graviditetsdiabetes ger friska barn. Däremot kan graviditetsdiabetes som inte är noggrant lyckats leda till okontrollerade blodsockernivåer och orsaka problem för dig och ditt barn, inklusive en ökad sannolikhet för att behöva leverans av C-sektionen.

Komplikationer som kan påverka ditt barn
Om du har graviditetsdiabetes, kan ditt barn ha en ökad risk för:

 • Överdriven födelsevikt. Extra glukos i blodet passerar placentan, vilket utlöser ditt barns bukspottkörteln att göra extra insulin. Detta kan orsaka ditt barn att växa för stor (makrosomi). Mycket stora bebisar är mer benägna att bli inklämd i förlossningskanalen, upprätthålla födelse skador eller kräva ett kejsarsnitt födseln.
 • Tidig (prematura) födelse och respiratory distress syndrome. En mors högt blodsocker kan öka risken för henne att gå in arbetskraft tidigt och leverera sitt barn före förfallodagen. Eller hennes läkare kan rekommendera tidig leverans eftersom barnet växer så stor. Barn som föds tidigt får uppleva respiratory distress syndrome - ett tillstånd som ger andningssvårigheter. Barn med detta syndrom kan behöva hjälp att andas tills lungorna mognar och blir starkare. Barn till mödrar med graviditetsdiabetes kan uppleva respiratory distress syndrome, även om de inte är födda tidigt.
 • Lågt blodsocker (hypoglykemi). Ibland barn till mödrar med graviditetsdiabetes utvecklar lågt blodsocker (hypoglykemi) strax efter födseln eftersom deras egen insulinproduktion är hög. Svåra episoder av hypoglykemi kan framkalla kramper hos barnet. Snabba matning och ibland en intravenös glukos lösning kan returnera barnets blodsockernivå till det normala.
 • Gulsot. Denna gulaktig missfärgning av huden och ögonvitorna kan uppstå om en bebis lever är inte mogen nog att bryta ned ett ämne som kallas bilirubin, som normalt bildas när kroppen återvinner gamla eller skadade röda blodkroppar. Även gulsot oftast är inte en orsak till oro, är noggrann övervakning viktigt.
 • Typ 2-diabetes senare i livet. Spädbarn till mödrar som har graviditetsdiabetes har en högre risk att utveckla fetma och typ 2-diabetes senare i livet.

Obehandlad graviditetsdiabetes kan resultera i en babys död antingen före eller strax efter födseln.

Komplikationer som kan påverka dig
Graviditetsdiabetes kan också öka moderns risk för:

 • Högt blodtryck ökar havandeskapsförgiftning och eklampsi. Graviditetsdiabetes din risk att utveckla högt blodtryck under graviditeten. Det väcker också risken för havandeskapsförgiftning och eklampsi - två allvarliga komplikationer av graviditet som orsakar högt blodtryck och andra symptom som kan hota livet för både mamman och barnet.
 • Framtida diabetes. Om du har graviditetsdiabetes, är det mer sannolikt att hända igen under en framtida graviditet. Du är också mer benägna att utveckla typ 2-diabetes när du blir äldre. Däremot kan göra hälsosamma livsstilsval som att äta hälsosam mat och träning hjälper till att minska risken för framtida typ 2-diabetes. Av de kvinnor med en historia av graviditetsdiabetes som når sin idealvikt efter leverans, mindre än en av fyra utveckla typ 2-diabetes.

Se även

Förberedelse för mötet

I de flesta fall kommer du att upptäcka att du har graviditetsdiabetes som resultatet av ett screeningtest som utförs rutinmässigt under graviditeten. Om ditt blodsocker testar högt, kommer du förmodligen bli ombedd att komma in till ett möte omgående. Din läkare kommer också att schemalägga mer frekventa regelbundna prenatala utnämningar för att övervaka förloppet av din graviditet.

Eftersom möten kan vara kort och det finns ofta mycket mark för att täcka, det är en bra idé att förbereda i förväg för mötet. Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och vet vad som väntar från din läkare.

Vad du kan göra

 • Var uppmärksam på eventuella redan utnämningen restriktioner. När du gör din utnämning, fråga om du behöver snabb för blod arbete eller om det är något annat du behöver göra för att förbereda sig för diagnostiska tester.
 • Skriv ner eventuella symtom du upplever, inklusive alla som kan verka oberoende av graviditetsdiabetes. Även graviditetsdiabetes ofta inte orsakar några märkbara symptom, är det en bra idé att hålla en logg över något ovanligt som du märker.
 • Skriv ner viktig personlig information, inklusive betydande påverkan eller senaste ändringarna liv.
 • Gör en lista över alla mediciner, inklusive över-the-counter mediciner och vitaminer eller kosttillskott, som du tar.
 • Ta en familjemedlem eller vän med, om möjligt. Ibland kan det vara svårt att suga upp all den information som ges till dig under ett möte. Någon som följer med som du kanske minns något som du missat eller glömt.

Frågor att ställa din läkare
Eftersom tid med din läkare är begränsad, kommer att skriva ner en lista med frågor att hjälpa dig göra det mesta av din tid. Lista dina frågor från viktigast till minst viktigt i fall tiden är ute. För graviditetsdiabetes, några grundläggande frågor att ställa din läkare är:

 • Vad kan jag göra för att hjälpa till att kontrollera mitt tillstånd?
 • Kan du rekommendera en dietist eller diabetes pedagog som kan hjälpa mig att planera måltider, ett träningsprogram, och copingstrategier som fungerar bäst för mig? Kommer min försäkring täcker detta råd?
 • Vad kommer att avgöra om jag behöver medicin för att kontrollera mitt blodsocker?
 • Vilka symptom bör föranleda mig att söka läkarvård?
 • Finns det broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig hem? Vilka hemsidor rekommenderar ni?

Förutom de frågor som du har förberett i förväg, tveka inte att be din läkare att klargöra något du inte förstår.

Vad du förväntar dig av din läkare
Din läkare kommer sannolikt också att få frågor för dig, speciellt om du ser honom eller henne för första gången. Att vara redo att svara kan frigöra tid för att fokusera på några punkter du vill prata om på djupet. Din läkare kan fråga:

 • Har du upplevt något ökad törst eller urinering? Om så är fallet, då gjorde de första symptomen? Hur ofta har ni dem?
 • Har du märkt några andra ovanliga symptom?
 • Har du en förälder eller syskon som någonsin fått diagnosen diabetes?
 • Har du varit gravid innan? Visste du har graviditetsdiabetes under dina tidigare graviditeter?
 • Har du några andra problem i tidigare graviditeter?
 • Om du har andra barn, hur mycket varje väger vid födseln?
 • Har du vunnit eller förlorat en hel del vikt vid någon tidpunkt i ditt liv?

Vad du kan göra under tiden
Du kan vidta åtgärder för att styra graviditetsdiabetes med hälsosamma val så fort du får diagnosen. Om din läkare rekommenderar ytterligare utvärdering, göra din uppföljning utnämningar så snart som möjligt. Varje vecka räknas för dig och ditt barn. Följ din läkares råd, och ta väl hand om dig själv. Ät hälsosam mat, motionera och ta tid att lära sig så mycket du kan om graviditetsdiabetes.

Se även

Tester och diagnos

Medicinska experter har inte etablerat en enda uppsättning av screening riktlinjer för graviditetsdiabetes. Några ifrågasätter huruvida graviditetsdiabetes screening behövs om du är yngre än 25 och har inga riskfaktorer. Andra säger att screena alla gravida kvinnor - oavsett deras ålder - är det bästa sättet att fånga alla fall av graviditetsdiabetes.

När ska sålla
Din läkare kommer sannolikt utvärdera dina riskfaktorer för graviditetsdiabetes tidigt i graviditeten.

 • Om du är med hög risk för graviditetsdiabetes - till exempel var din body mass index (BMI) före graviditeten 30 eller högre eller om du har en mamma, pappa, syskon eller barn med diabetes - din läkare kan testa för diabetes vid din första prenatal besök.
 • Om du är en genomsnittlig risk för graviditetsdiabetes, har du förmodligen ett screeningtest för graviditetsdiabetes någon gång under din andra trimestern - mellan 24 och 28 veckor av graviditeten.

Rutinmässig screening för graviditetsdiabetes

 • Initial glukos provokationstest. Du börjar testet glukos utmaningen genom att dricka en sirapsliknande glukoslösning. En timme senare, har du ett blodprov för att mäta blodsockernivån. En blodsockernivå under 130-140 milligram per deciliter (mg / dl), eller 7,2 till 7,8 millimol per liter (mmol / L), anses i regel normalt på en glukosutmaning provningen, men kan variera vid specifika kliniker eller laboratorier. Om din blodsockernivå är högre än normalt, betyder det bara att du har en högre risk för graviditetsdiabetes. Din läkare kommer att diagnostisera dig efter att ge dig en uppföljande test.
 • Uppföljning glukostolerans test. För uppföljande test, kommer du bli ombedd att fasta över natten och sedan ha ditt fastande blodsockernivå mäts. Då kommer du att dricka en annan söt lösning - det ena innehåller en högre koncentration av glukos - och blodsockernivån kommer att kontrolleras varje timme under en period av tre timmar. Om minst två av de blodsockerläsningar är högre än normalt, kommer du få diagnosen graviditetsdiabetes.

Om du är diagnosen graviditetsdiabetes
Om du har graviditetsdiabetes, kommer din läkare rekommendera sannolikt frekventa kontroller, särskilt under dina tre sista månaderna av graviditeten. Under dessa prov, kommer din läkare att noggrant övervaka ditt blodsocker. Din läkare kan också be dig att övervaka ditt eget blodsocker dagligen som en del av din behandlingsplan.

Om du har problem med att kontrollera ditt blodsocker, eller du måste ta insulin, eller om du har andra komplikationer, kan du behöva ytterligare tester för att utvärdera ditt barns allmänna hälsa. Dessa tester bedöma funktionen av moderkakan, det organ som levererar syre och näringsämnen till ditt barn genom att ansluta barnets blodtillförsel till din. Om din graviditetsdiabetes är svårt att kontrollera, kan det påverka moderkakan och äventyra leveransen av syre och näringsämnen till barnet. Tester för att övervaka ditt barns välbefinnande är:

 • Nonstress test. Sensorer placeras på magen och ansluten till en monitor för att mäta ditt barns hjärtfrekvens, vilket bör öka när barnet rör sig. Om bebisens hjärta inte slå snabbare under rörelse, får barnet inte får tillräckligt med syre.
 • Biofysiska profilen (BPP). Här testet kombinerar en nonstress test med en ultraljud undersökning av ditt barn. Det finns ett poängsystem som gör att din läkare ska kunna bedöma ditt barns hjärtslag, rörelser, andning och övergripande muskeltonus, och avgöra om ditt barn är omgiven av en normal mängd fostervatten. Din bebis poäng på hjärtslag, andning och rörelser hjälpa din läkare att tala om barnet får tillräckligt syre. När fostervattnet är låg, kan det betyda att ditt barn inte har kissar nog. Detta kan tyda på att över tiden moderkakan inte har fungerat så bra som det borde.
 • Fosterrörelser räkning. Du kan utföra denna enkla test samtidigt som nonstress testet eller biofysiska profilen. Du räknar helt enkelt hur ofta bebisen sparkar över en inställd tid. Sällsynta rörelse kan betyda ditt barn inte får tillräckligt med syre.

Blodsocker efter testar du föder
Din läkare kommer att kontrollera ditt blodsocker efter förlossningen och igen i sex till 12 veckor för att se till att din nivå har återgått till det normala. Om dina tester är normala - och de flesta är - du måste ha din diabetes risk bedömas minst vart tredje år. Om framtida tester indikerar diabetes eller prediabetes - ett tillstånd där ditt blodsocker är högre än normalt, men inte tillräckligt hög för att betraktas diabetes - prata med din läkare om att öka dina förebyggande insatser eller starta en plan för diabetesbehandling.

Se även

Behandlingar och läkemedel

Det är viktigt att övervaka och kontrollera ditt blodsocker för att hålla ditt barn friska och undvika komplikationer under graviditeten och förlossningen. Du kommer också vill hålla ett vakande öga på dina framtida blodsockernivåer. Dina behandlingsstrategier kan omfatta:

 • Övervaka ditt blodsocker när du är gravid, kan din hälsa vårdteam ber dig att kontrollera ditt blodsocker fyra till fem gånger om dagen -. Första sak på morgonen och efter måltider - se till att din nivå håller sig inom ett sunt spann. Detta kanske låter obekvämt och besvärligt, men det kommer att bli lättare med praktiken. För att testa ditt blodsocker, du ritar en droppe blod från fingret med en liten nål (Lancet), placera sedan blod på en testremsa insatt i en blodsockermätare - en apparat som mäter och visar din blodsockernivå.

  Din vård team kommer också att övervaka och hantera ditt blodsocker under förlossningen. Om ditt blodsocker stiger, kan ditt barns kropp frigöra höga halter av insulin - vilket kan orsaka lågt blodsocker i ditt barn direkt efter födseln.

  Uppföljning blodsocker kontroller är också viktigt. Efter att ha graviditetsdiabetes, du löper ökad risk att senare utveckla typ 2-diabetes. Arbeta med din hälsa vårdteam för att hålla ett öga på dina nivåer. Underhålla hälsofrämjande levnadsvanor, såsom en hälsosam kost och regelbunden motion, kan hjälpa till att minska din risk.

 • Hälsosam kost. Äta rätt typ och mängd av mat är en av de bästa sätten att kontrollera ditt blodsocker. Läkare rekommenderar inte banta under graviditeten - din kropp arbetar hårt för att stödja ditt växande barn. Men din läkare kan hjälpa dig att sätta upp mål viktökning baserat på din vikt före graviditeten. Göra hälsosamma val av mat kan hjälpa till att förhindra kraftig viktökning, vilket kan innebära en större risk för komplikationer.

  En hälsosam kost fokuserar ofta på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter - livsmedel som innehåller mycket näring och fiber och låg fetthalt och kalorier - och begränsar starkt raffinerade kolhydrater, bland annat godis. Ingen enskild diet är rätt för varje kvinna. Du kanske vill konsultera en dietist eller en diabetes pedagog att skapa en måltid plan baserat på din nuvarande vikt, graviditet vikt mål vinst, blodsockernivå, motionsvanor, matpreferenser och budget.

 • Motion. Regelbunden fysisk aktivitet spelar en viktig roll i varje kvinnas wellness plan före, under och efter graviditeten. Motion sänker blodsockret genom att stimulera kroppen att flytta glukos in i dina celler, där det används till energi. Motion ökar också dina cellernas känslighet för insulin, vilket innebär din kropp producerar mindre insulin för att transportera socker. Som en extra bonus, kan regelbunden motion bidra till att lindra några vanliga obehag av graviditeten, inklusive ryggsmärta, muskelkramper, svullnad, förstoppning och sömnsvårigheter. Motion kan också hjälpa dig att komma i form för hårt arbete av förlossningen.

  Med läkarens OK, sikta på måttligt intensiv motion på de flesta dagarna i veckan. Om du inte har varit aktiv ett tag, börja långsamt och bygga upp gradvis. Promenader, cykling och simning är ofta bra val under graviditeten. Vardagliga aktiviteter såsom hushållsarbete och trädgårdsarbete räknas också.

 • Medicinering. Om kost och motion inte räcker, kan du behöva insulininjektioner för att sänka ditt blodsocker. Mellan 10 och 20 procent av kvinnor med graviditetsdiabetes behöver insulin för att nå sina mål blodsocker. Vissa läkare kan ordinera en muntlig blod medicinering socker kontroll, såsom glyburid. Andra läkare känner sig mer forskning behövs för att bekräfta att orala läkemedel är lika säkra och effektiva som injicerbart insulin för att kontrollera graviditetsdiabetes.
 • Noggrann övervakning av ditt barn. En viktig del i din behandling plan är noggrann observation av barnet. Din läkare kan övervaka ditt barns tillväxt och utveckling med upprepade ultraljud eller andra tester. Om du inte går in arbetskraft från din förfallodagen - eller ibland tidigare - din läkare kan inducera förlossningen. Leverera efter förfallodagen kan öka risken för komplikationer för dig och ditt barn.
 • Ammar ditt barn. Om du är intresserad av amning och det passar med ditt arbetsschema och andra skyldigheter, kan det hjälpa dig att nå dina efter graviditeten vikt mål och undvika senare typ 2-diabetes. Amning kan också hjälpa ditt barn att undvika senare fetma och typ 2-diabetes.

Se även

Coping och stöd

Det är inte lätt att lära sig att du har ett tillstånd som kan påverka ditt ofödda barnets hälsa. Och oroa ditt barn kan göra det svårare att ta hand om dig själv. Du kan hitta dig själv att äta fel mat eller saknar energi för att motionera.

Tänk på att just de steg som hjälper dig att kontrollera din blodsockernivå - som att äta hälsosam mat och motionera regelbundet - kan hjälpa till att lindra stress och ge näring åt ditt barn. Dessa aktiviteter kan också hjälpa till att förebygga typ 2-diabetes i framtiden. Det gör motion och bra kost kraftfulla verktyg för en hälsosam graviditet och ett friskt liv - för dig och ditt barn.

Du kommer förmodligen att må bättre om du lär dig så mycket du kan om graviditetsdiabetes. Prata med din hälsa vårdteam. Läs böcker och artiklar om graviditetsdiabetes. Gå med i en stödgrupp för kvinnor med graviditetsdiabetes. Ju mer du vet, desto mer kontroll du känner.

Se även

Förebyggande

Det finns inga garantier när det gäller att förebygga graviditetsdiabetes - Men ju mer hälsosamma vanor du kan anta före graviditeten, desto bättre. Om du har haft graviditetsdiabetes, kan dessa hälsosamma val minskar också risken att få det igen i framtida graviditeter eller utveckla typ 2-diabetes på vägen.

 • Ät hälsosam mat. Välj livsmedel som innehåller mycket fiber och lite fett och kalorier. Fokus på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Sträva efter variation för att hjälpa dig att uppnå dina mål utan att kompromissa på smak eller näring.
 • Behåll aktiv. Träning före och under graviditeten kan hjälpa till att skydda dig mot att utveckla graviditetsdiabetes. Sikta på 30 minuters måttlig aktivitet på de flesta dagarna i din vecka. Ta en rask daglig promenad. Rida din cykel. Simma varv. Om du inte kan passa en enda 30-minuters träning i din hektisk dag, kan flera kortare sessioner göra lika mycket bra. Park i fjärran mycket när du kör ärenden. Kliv av bussen en hållplats innan du når din destination. Varje steg du tar ökar dina chanser att hålla sig frisk.
 • . Förlora överskjutande pounds innan graviditeten Läkare rekommenderar inte viktminskning under graviditeten - din kropp är redan arbetar övertid för att stödja ditt barns utveckling. Men om du planerar att bli gravid, att förlora extra vikt förväg kan hjälpa dig att få en friskare graviditet. Fokus på varaktiga förändringar i dina matvanor. Motivera dig själv genom att minnas de långsiktiga fördelarna av att banta, såsom ett friskare hjärta, mer energi och bättre självkänsla.

Se även