Hälsenan brista

Definition

Achilles (uh-kill-EEZ) senbristning är en skada som drabbar baksidan av underbenet. Det uppstår oftast i personer som spelar fritidsaktiviteter.

Hälsenan är en stark fibrös sladd som förbinder musklerna på baksidan av vaden till hälbenet. Om du överanstränga din hälsenan, kan det riva (bristning). Senan kan brista helt eller bara delvis.

Om du har en hälsenan brista, kanske du känner en pop eller snap, följt av en omedelbar kraftig smärta i baksidan av fotleden och underbenet som vanligtvis påverkar din förmåga att gå ordentligt. Kirurgi är ofta den bästa behandlingen alternativet att reparera en hälsenan brista. För många människor, däremot, fungerar icke-kirurgisk behandling lika bra.

Symptom

Även om det är möjligt att ha några tecken eller symptom med en hälsenan brista, de flesta människor upplever:

 • Smärta, möjligen svår, och svullnad nära hälen
 • En oförmåga att böja foten nedåt eller "push off" det skadade benet när du går
 • En oförmåga att stå upp på tårna på det skadade benet
 • Ett knäppande eller knäppande ljud när skadan inträffar
Hälsenan brista. Spela fritidsaktiviteter.
Hälsenan brista. Spela fritidsaktiviteter.

När ska din läkare
Sök läkare omedelbart om du känner en pop eller nafsa i hälen, speciellt om du inte kan gå ordentligt efteråt.

Se även

Orsaker

Din hälsenan hjälper dig peka foten nedåt, stiger på tårna och skjuta ifrån med foten när du går. Du lita på det nästan varje gång du flyttar din fot.

Bristning sker oftast i den del av senan som ligger inom 2,5 inches (6 centimeter) från den punkt där den fäster vid hälbenet. Detta avsnitt kan vara predisponerade att brista eftersom det blir mindre blodflödet, vilket kan försämra dess förmåga att läka.

Brott ofta orsakas av en plötslig ökning av mängden av stress på hälsenan. Vanliga exempel är:

 • Öka intensiteten i sport deltagande
 • Fall från en höjd
 • Stega in i ett hål

Riskfaktorer

Faktorer som kan öka risken för hälsenan brista inkluderar:

 • Ålder. Den högsta åldern för hälsenan brista är 30 till 40.
 • Ditt kön. Hälsenan brista är upp till fem gånger mer sannolikt hos män än hos kvinnor.
 • Spela fritidsaktiviteter skador på hälsenan oftare i sporter som involverar att springa, hoppa och plötsliga starter och stopp -. Såsom fotboll, basket och tennis.
 • Steroidinjektioner. Läkare injicera ibland steroider i en fotled för att minska smärta och inflammation. Dock kan denna medicin försvaga närliggande senor och har förknippats med hälsenan brister.
 • Vissa antibiotika. Fluorokinolonantibiotika, såsom ciprofloxacin (Cipro) eller levofloxacin (Levaquin), ökar risken för hälsenan brista.

Förberedelse för mötet

Eftersom en hälsenan brista kan försämra din förmåga att gå, är det vanligt att söka omedelbar behandling på ett sjukhus akutmottagning. Du kan också behöva rådgöra med läkare med specialisering inom idrottsmedicin eller ortopedisk kirurgi.

Vad du kan göra
Du kanske vill skriva en lista som innehåller:

 • Detaljerade beskrivningar av symtom och utlösande händelsen
 • Information om tidigare medicinska problem
 • Alla mediciner och kosttillskott du tar
 • Frågor du vill be läkaren

Vad du förväntar dig av din läkare
Läkaren kan be dig några av följande frågor:

 • Hur exakt gjorde denna skada inträffar?
 • Visste du hör eller känner ett knäppande eller knäppande ljud när det hände?
 • Kan du stå på tå med den foten?

Tester och diagnos

Under fysisk undersökning, kommer läkaren kontrollera din underbenet för ömhet och svullnad. I många fall kan läkarna känner en lucka i din senan om en fullständig brytning har skett.

Läkaren kan också be dig att knäböja på en stol eller ligga på magen med fötterna hängande över slutet av tentamen tabellen. Han eller hon kan sedan pressa din vadmuskeln för att se om din fot kommer automatiskt att böja. Om den inte gör det, har du förmodligen har spruckit din hälsenan.

Om det finns en fråga om omfattningen av din hälsenan skada - oavsett om det är helt eller bara delvis spruckit - din läkare kan beställa en magnetisk resonanstomografi (MRT) scan. Detta smärtfri procedur använder radiovågor och ett starkt magnetfält för att skapa en datoriserad bild av vävnader i kroppen.

Behandlingar och läkemedel

Den bästa behandlingen för en brusten hälsena beror ofta på din ålder, aktivitetsnivå och svårighetsgraden av din skada. I allmänhet, yngre och mer aktiva människor väljer ofta operation för att reparera en helt brusten hälsena medan äldre människor är mer benägna att välja icke-kirurgisk behandling. Nya studier har dock visat ganska lika effektiva både operativa och nonoperative förvaltning.

Icke-kirurgisk behandling
Detta synsätt innebär vanligtvis bär en gjuten eller walking känga med kilar för att höja din häl, vilket gör att ändarna på din trasiga senor att läka. Denna metod kan vara effektiv, och den undviker de risker, såsom infektioner, i samband med operation. Däremot kan risken för re-ruptur vara högre med en icke-kirurgisk metod, och återhämtningen kan ta längre tid. Om re-ruptur inträffar, kan kirurgisk reparation vara svårare.

Kirurgi
Kirurgi är en vanlig behandling för ett fullständigt brott av hälsenan. Förfarandet innebär i allmänhet att göra ett snitt i baksidan av benet och sy den trasiga senan tillsammans. Beroende på tillståndet hos den rivna vävnaden, kan reparationen förstärkas om andra senor. Kirurgiska komplikationer kan inkludera infektion och nervskador. Infektion satserna minskas i operationer som använder mindre snitt.

Rehabilitering
Efter behandling, vare sig kirurgisk eller icke-kirurgisk, kommer du gå igenom ett rehabiliteringsprogram som omfattar sjukgymnastik övningar för att stärka dina benmuskler och hälsenan. De flesta människor återvänder till sin tidigare nivå av aktivitet inom fyra till sex månader.

Förebyggande

För att minska din risk att utveckla Hälsenan problem, följ dessa tips:

 • Sträck och stärka vadmusklerna. Sträck på vaden till den punkt där du känner en märkbar drag, men inte smärta. Studsa inte under en sträcka. Kalv-stärkande övningar kan också hjälpa muskler och senor absorbera mer styrka och förebygga skador.
 • Variera dina övningar. Alternativa stor genomslagskraft sporter som löpning, med skonsamma sporter, såsom promenader, cykling eller simning. Undvik aktiviteter som ställer överdriven stress på dina hälsenor, såsom hill-springa och hoppa aktiviteter.
 • Välj kör ytor noggrant. Undvik eller begränsa köra på hårda eller hala ytor. Klä dig rätt för kallt väder utbildning och bära välsittande sportskor med ordentlig dämpning i hälen.
 • Öka träningsintensiteten långsamt. Skador på hälsenan är vanligt förekommande efter en person som plötsligt ökar sin träningsintensitet. Öka avståndet, varaktighet och frekvens av din träning med högst 10 procent varje vecka.