Högt blodtryck (hypertoni)

Högt blodtryck och kön: övervinna de utmaningar

Behandling för högt blodtryck och tillfredsställelse med kön kan gå hand i hand - om du är öppen om problemet och ett nära samarbete med din läkare.

Högt blodtryck har ofta inga symtom. Men inverkan på ditt sexliv kan vara uppenbart. Även sexuell aktivitet är sannolikt inte innebär en omedelbar fara för din hälsa - till exempel en hjärtinfarkt - högt blodtryck kan påverka din övergripande tillfredsställelse med sex.

En länk mellan högt blodtryck och sexuella problem kan bevisas män. För kvinnor som har minskad sexuell tillfredsställelse, det är ännu inte bevisat att högt blodtryck är att skylla.

Utmaningar för män

Över tiden, högt blodtryck skadar slemhinnan i blodkärlen och orsakar artärerna att härda och smala (ateroskleros), begränsar blodflödet. Detta innebär mindre blod kan strömma till penis. För en del män, gör minskat blodflöde det svårt att uppnå och behålla erektion - ofta kallad erektil dysfunktion. Problemet är ganska vanligt.

Även en enda episod av erektil dysfunktion kan orsaka ångest. Farhågorna om att det kommer att hända igen kan leda män att undvika sex - och påverka relationen med sin sexpartner.

Högt blodtryck kan också störa utlösning och minska sexuell lust. Ibland de mediciner som används för att behandla högt blodtryck har liknande effekter.

Utmaningar för kvinnor

Högt blodtryck effekt på sexuella problem hos kvinnor är inte känd. Men det är möjligt att högt blodtryck kan påverka en kvinnas sexliv.

Högt blodtryck kan minska blodflödet till vaginan. För vissa kvinnor, leder detta till en minskad sexuell lust eller upphetsning, vaginal torrhet, eller svårigheter att uppnå orgasm. Förbättra upphetsning och smörjning kan hjälpa. Som män, kan kvinnor upplever ångest och relation frågor på grund av sexuell dysfunktion. Kvinnor bör tala med sin läkare om de upplever dessa svårigheter.

Högt blodtryck medicinering biverkningar hos män: sexuella problem

Högt blodtryck mediciner som kan orsaka sexuell dysfunktion som en bieffekt är:

 • Urindrivande medel (diuretika). Diuretika kan minska kraftfulla blodflödet till penis, vilket gör det svårt att uppnå en erektion. De kan också tömma kroppen av zink, vilket är nödvändigt för att göra testosteron könshormon.
 • Betablockerare. Dessa mediciner kan påverka nervsystemet reaktion som orsakar en erektion. Betablockerare kan också göra det svårt för blodkärlen i penis att vidga (vidga) för att släppa in tillräckligt blodflöde för att orsaka en erektion.

För att minska risken för biverkningar från dessa läkemedel, inklusive sexuella problem, ta mediciner exakt enligt ordination. Om du fortfarande har biverkningar, tala med din läkare om andra möjliga mediciner som kan ha färre biverkningar.

Mediciner mindre sannolikt att orsaka sexuella biverkningar

Om sexuella biverkningar kvarstår, fråga din läkare om andra läkemedel alternativ. Några högt blodtryck mediciner är mindre benägna att orsaka sexuella biverkningar, såsom:

 • Angiotensin converting enzyme (ACE)-hämmare
 • Kalciumantagonister
 • Angiotensin II-receptorblockerare
 • Alfablockerare

För att hjälpa din läkare att välja den mest lämpliga läkemedel för dig, berätta för honom eller henne alla andra mediciner du tar nu - inklusive växtbaserade kosttillskott och over-the-counter läkemedel. Ibland kan en viss kombination av läkemedel eller kosttillskott bidrar till sexuella problem.

Om din läkare säger att det är OK, kanske du kan sluta ta mediciner blodtryck tillfälligt för att se om ditt sexliv förbättras. För att se till att ditt blodtryck förblir inom ett säkert område, kan du behöva frekventa blodtrycksmätningar när du inte tar blodet medicinering trycket sänkning som kan orsaka dina sexuella svårigheter. Ibland kan detta göras med ett hem blodtryck övervakningsanordningen.

Se även

Högt blodtryck och kön: övervinna de utmaningar

Erektil dysfunktion droger och högt blodtryck

Män överväger läkemedel för erektil dysfunktion bör kolla med sin läkare först. Det är oftast säkert att kombinera erektil dysfunktion läkemedel sildenafil (Viagra), vardenafil (Levitra) och tadalafil (Cialis) med högt mediciner blodtryck.

Intag av dessa läkemedel med nitrater, tagna antingen regelbundet för bröstsmärtor eller i en nödsituation inställning, kan orsaka en farlig blodtrycksfall.

Var ärlig med din läkare

Om du har högt blodtryck, du vanligtvis inte behöver leva med en förlust av sexuell tillfredsställelse. Börja med att prata med din läkare. Ju mer din läkare vet om dig, desto bättre han eller hon kan behandla din högt blodtryck - och hjälper dig att upprätthålla ett tillfredsställande sexliv. Var beredd att svara på frågor din läkare kan fråga, såsom:

 • Vilka mediciner tar du?
 • Har din relation med din sexpartner ändrats nyligen?
 • Har du varit känslan deprimerad?
 • Är du inför mer stress än vanligt?

Främja hälsa

Genom att göra hälsosamma livsstilsval, kan du sänka ditt blodtryck och eventuellt förbättra ditt sexliv. Hälsosamma livsstilsval inkluderar:

 • Att inte röka eller använda tobak
 • Att äta hälsosam mat
 • Att minska mängden salt i din kost
 • Att förlora extra pounds
 • Utövar regelbundet

Naturligtvis kan en smalare kropp öka ditt självförtroende och hjälper dig att känna dig mer attraktiv, vilket också kan förbättra ditt sexliv.

Lagt grunden till tillfredsställande sex

Din sexuella respons kan variera med känslor om din partner och den miljö i vilken kön förekommer. För att uppmuntra tillfredsställande sex, initiera sex när du och din partner känner sig avslappnad. Utforska olika sätt att vara fysiskt intim, såsom massage eller varma soaks i badkaret. Dela med varje andra typer av sexuell aktivitet du gillar mest. Du kanske tycker att öppen kommunikation är det bästa sättet att uppnå sexuell tillfredsställelse.

Se även