Influensa (influensa)

Flu shot: din bästa insats för att undvika influensa

Att få en influensa skott ofta skyddar dig från att komma ner med influensa. Och även om influensa skott inte alltid ge ett fullständigt skydd, är det värt att få.

Årets årliga influensa skott kommer att erbjuda skydd mot influensa H1N1 (svininfluensa)-virus, förutom två andra influensavirus som förväntas vara i omlopp denna influensasäsong. Ett nytt vaccin som skyddar mot fyra stammar av viruset kommer också att finnas tillgängliga, liksom en hög dos influensa vaccin för vuxna 65 år och äldre.

Influensa är en luftvägsinfektion som kan orsaka allvarliga komplikationer, särskilt till små barn och äldre vuxna. Influensa skott är det mest effektiva sättet att förebygga influensa och dess komplikationer. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rekommenderar att alla 6 månaders ålder eller äldre vaccineras årligen mot influensa.

Här är svaren på vanliga frågor om influensa skott.

När är influensa vaccin?

Eftersom influensavaccin produceras av privata producenter, beror dess tillgänglighet på när produktionen är klar. För 2013-2014 influensasäsongen, har tillverkarna angav transporter kommer sannolikt att påbörjas i augusti och fortsätter under hela september och oktober till all vaccin fördelas. Läkare och sjuksköterskor uppmuntras att börja vaccinera sina patienter så fort influensavaccin finns i deras områden.

Det tar upp till två veckor att bygga immunitet efter en influensa skott, men du kan dra nytta av vaccinet även om du inte får det förrän efter influensa säsongen börjar.

Varför behöver jag vaccinera varje år?

Nya influensavaccin släpps varje år för att hålla jämna steg med snabbt anpassa influensavirus. Eftersom influensavirus utvecklas så snabbt, kan förra årets vaccin skyddar inte dig från årets virus.

Efter vaccination, producerar ditt immunförsvar antikroppar som skyddar dig från vaccinet virus. I allmänhet är dock antikroppsnivåer börja minska över tid - en annan anledning till att få en influensa skott varje år.

Vem ska få influensa vaccin?

CDC rekommenderar årlig influensavaccination för alla ålder 6 månader eller äldre. Vaccination är särskilt viktigt för personer med hög risk för influensa komplikationer, inklusive:

 • Gravida kvinnor
 • Äldre vuxna
 • Små barn

Kroniska sjukdomstillstånd kan också öka risken för influensa komplikationer. Exempel inkluderar:

 • Astma
 • Cancer eller cancerbehandling
 • Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL)
 • Cystisk fibros
 • Diabetes
 • Hiv / aids
 • Njur-eller leversjukdom
 • Fetma

Vem bör inte få influensa skott?

Kontrollera med din läkare innan du får ett influensavaccin om:

 • Du är allergisk mot ägg. Vissa influensavaccin innehåller små mängder av ägg proteiner. Om du har ett ägg allergi eller känslighet, kommer du sannolikt kunna få ett influensavaccin - men du kan behöva vidta särskilda försiktighetsåtgärder, till exempel väntar på läkarmottagningen i minst 30 minuter efter vaccination vid en reaktion. Det finns också ett influensavaccin som inte innehåller ägg proteiner, Food and Drug Administration (FDA) godkänt för användning i människor 18 år och äldre. Rådgör med din läkare om dina alternativ.
 • Du hade en allvarlig reaktion mot en tidigare influensavaccin. Influensavaccinet rekommenderas inte för någon som haft en allvarlig reaktion på ett tidigare influensavaccin. Kontrollera med din läkare först, dock. Vissa reaktioner kan inte vara relaterade till vaccinet.

Se även

Flu shot: din bästa insats för att undvika influensa

Vilka är mina influensavaccin leveransalternativ?

Den influensavaccin finns i två former:

 • Ett skott. En influensa skott innehåller ett inaktiverat vaccin tillverkat av avdödat virus. Injektionen ges vanligen i armen. En intradermal (i huden) vaccinet är också tillgängliga för personer mellan 18 och 64 års ålder. Eftersom virus i vaccinet dödas (inaktiverat), kommer bilden inte orsaka dig att få influensa, men det kommer att ge din kropp att utveckla antikroppar som behövs för att avvärja influensavirus.
 • En nässpray. The nässpray vaccinet består av en låg dos av levande, men försvagat influensavirus och är godkänt för användning hos friska personer 2 till 49 år ålder som inte är gravid. Vaccinet inte orsakar influensa, men det gör snabbt ett immunsvar i näsan och övre luftvägarna, liksom i hela kroppen.

Vilka är de viktigaste skillnaderna mellan en influensa skott och nässpray vaccinet?

Både influensa skott och nässprayen hjälper till att skydda dig från influensan. Men det finns skillnader att tänka på innan man beslutar mellan de två.

Influensa skott Nässpray
Administreras genom en nål - du behöver en injektion Administreras genom en spray - du inte behöver en injektion
Innehåller dödade virus - du kan inte passera influensan vidare till någon annan Innehåller försvagade levande virus som inte ger dig influensan men det kan, i sällsynta fall, överföras till andra
Godkänd för användning i människor 6 månaders ålder och äldre Godkänd för icke-gravida, friska människor i åldern 2 till 49 år
Kan användas av personer med ökad risk för influensa-relaterade komplikationer, inklusive gravida kvinnor och personer med kroniska sjukdomstillstånd Inte ges till de med kroniska sjukdomstillstånd eller undertryckt immunförsvar, eller barn och ungdomar som fick acetylsalicylsyra terapi

Kan vaccinet ge mig influensa?

Nej influensavaccin inte kan ge dig influensa. Men du kan utveckla influensaliknande symtom - trots att få en influensa skott - av olika anledningar, bland annat:

 • Reaktion på vaccinet. Vissa människor upplever muskelvärk och feber för en dag eller två efter att ha fått en influensa skott. Detta kan vara en bieffekt av kroppens produktion av skyddande antikroppar. Den nasala vaccinet kan orsaka snuva, huvudvärk och halsont.
 • Den 2-veckors fönster. Det tar ungefär två veckor för influensa skott för att få full effekt. Om du utsätts för influensavirus omedelbart före eller under den tidsperioden, kan du fånga influensa.
 • Omaka influensavirus. Under några år, stämmer de influensavirus som används för vaccinet inte virus som cirkulerar under influensasäsongen. Om detta inträffar kommer din influensa skott vara mindre effektiv, men kan ändå ge ett visst skydd.
 • Andra sjukdomar. Många andra sjukdomar, till exempel en vanlig förkylning, även producerar influensaliknande symtom. Så du kanske tror att du har influensa när du faktiskt inte gör det.

Vilken typ av skydd gör influensavaccin erbjudandet?

Influensa (influensa). Du är allergisk mot ägg.
Influensa (influensa). Du är allergisk mot ägg.

Influensavaccin är inte 100 procent effektiva. Enligt CDC, i tidigare influensa säsongerna när matchen mellan influensavaccinet och cirkulerande stammar av influensavirus är nära, är en influensa skott mellan 60 och 70 procent effektiva i avvärja influensa i alla kombinerade åldersgrupper.

Kan jag sänka min risk för influensa utan att få en influensa skott?

Med eller utan en influensa skott, kan du vidta åtgärder för att skydda dig mot influensa och andra virus. God hygien är din primära försvar mot smittsamma sjukdomar.

 • Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten.
 • Använd ett alkoholbaserat desinfektionsmedel för händerna om tvål och vatten är inte tillgängliga.
 • Undvik att röra vid ögon, näsa eller mun när det är möjligt.
 • Undvik folksamlingar när influensan är vanligast i ditt område.

Se även