Kondomer

Definition

En manlig kondom är ett tunt hölje placeras över penis och lämnas på plats under samlag. Kondomer, även kallade gummin, är ett effektivt sätt att skydda dig själv och din partner från sexuellt överförbara sjukdomar (STD) och för att förhindra graviditet. Kondomer är enkla att använda, billiga och lättillgängliga.

Kondomer är oftast gjorda av latex, men en del är tillverkad av polyuretan eller lammskinn. Latex och kondomer av polyuretan ger mest skydd mot könssjukdomar (även kallad sexuellt överförbara infektioner). Kondomer finns med eller utan ett smörjmedel och finns i en mängd olika längder, former, bredder, tjocklekar och färger. Vissa kondomer är strukturerad för att öka känslan.

Se även

Varför det är gjort

Om du använder dem på rätt sätt varje gång du har sex, kondomer förhindra graviditet och överföring av humant immunbristvirus (HIV), det virus som orsakar aids. Kondomer minskar också risken för smitta från andra sexuellt överförbara sjukdomar såsom gonorré och klamydia.

Kondomer har inte de biverkningar som finns i vissa former av kvinnlig preventivmedel, såsom p-piller eller skott, eller de potentiella komplikationer av en spiral (spiral). De är tillgängliga utan recept och är lätt att få.

Se även

Risker

Kondomer är allmänt säker och effektiv. Men det finns några saker du bör tänka på:

 • Kondomer kan utlösa en latexallergi. Reaktioner mot latex kan innefatta hudutslag, nässelfeber, rinnande näsa och i allvarliga fall, täppta luftvägar och förlust av blodtrycket. Om du eller din partner är allergisk mot latex, kan en polyuretan eller lammskinn kondom vara ett alternativ.
 • Kondomer är inte idiotsäkert. Det finns fortfarande en risk att få en STD eller bli gravid när man använder kondom, speciellt om det går sönder eller lossnar under sex.

Se även

Hur du förbereder

Kondomer. Kondomer kan utlösa en latex allergi.
Kondomer. Kondomer kan utlösa en latex allergi.

Kondomer finns tillgängliga utan recept. De säljs i många butiker och från automater i vissa toaletter. Kondomer kan vara billigare eller kan vara fri på kliniker familjeplaneringkliniker såsom Planned Parenthood. Skolsköterskor och universitet vårdcentraler har ofta kondomer tillgängliga gratis.

Att hitta en typ av kondom som fungerar bra för dig kan ta lite trial and error. Fit är viktigt. Om det är för hårt, är en kondom mer benägna att bryta. Om det är för löst, kan det glida av. Vissa män tycker att kondomer minskar sensation eller är obekväma att bära. Du kanske upptäcker att en viss typ av kondom är mer bekvämt för dig eller ger större känsla under sex.

Vissa kondomer smörjs med nonoxynol-9, innebar ett spermiedödande medel för att förhindra graviditet. Men kondomer utan spermiedödande medel verkar vara ett bättre alternativ av flera skäl:

 • Spermiedödande kondomer tycks inte vara någon mer effektiva än andra smorda kondomer på att förhindra graviditet.
 • Nonoxynol9 kan irritera eller skada hudceller i slidan eller ändtarmen. Detta skulle kunna öka risken för att få en STD.
 • Spermiedödande medel hjälper inte skyddar dig eller din partner mot hiv / aids eller andra sexuellt överförbara sjukdomar.
 • Spermiedödande kondomer kostar mer än andra typer av kondomer och har en kortare hållbarhetstid.

Condom säkerhetstips

 • Förvara kondomer i en sval, torr plats. Exponering för luft, värme och ljus ökar chansen att en kondom går sönder. Förvara inte kondomer i en plånbok, bakficka eller handskfacket under en längre tidsperiod. Friktion, svett och förändringar i temperaturen kan göra kondomer att bryta ner och bli mindre tillförlitliga.
 • Kontrollera utgångsdatum. Använd inte kondom passerat sitt utgångsdatum.
 • Kontrollera kondomer för skador. Leta efter sprödhet, små revor eller hål nålstick innan du använder en.
 • Var noga med att endast använda vattenbaserat glidmedel. Exempel Astroglide och KY Jelly. Om du använder latex kondomer, använd inte oljebaserade glidmedel som vaselin, babyolja, matolja eller lotion. De kan försvaga en latex kondom och kan orsaka att bryta.
 • Återanvänd aldrig en kondom. Detta ökar risken för graviditet och passerar på könssjukdomar.
 • Använd endast en latex eller polyuretan kondom för att förhindra sexuellt överförbara sjukdomar. Lambskin kondomer skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar samt latex eller polyuretan kondomer gör. Läs etiketten på förpackningen för att se vad Kondomen är tillverkad av, och om den är märkt för STD förebyggande.
 • Använd kondom vid all sexuell aktivitet. Detta kommer att skydda dig från könssjukdomar om du har vaginala, orala eller anala sexuella kontakter.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Det är viktigt att använda kondom noggrant, korrekt och konsekvent. Här är hur korrekt att använda en kondom:

 • Sätt på en kondom innan någon sexuell kontakt. Tänk, kan könssjukdomar föras vidare och graviditet kan uppträda innan manliga sexuella klimax (utlösning).
 • Öppna förpackningen försiktigt. Använd inte dina tänder eller naglar.
 • Smörj insidan och utsidan av kondomen. Detta kanske inte behövs om du använder en kondom som är försmord.
 • Dra ditt tillbaka förhuden. Detta är nödvändigt om du inte är omskuren.
 • Placera spetsen på den upprullade kondom över din penis. The penis bör vara rak innan du sätter på kondomen. Den rullade kanten ska vara på utsidan. Om du börjar att sätta på kondomen och inse att det valsade sidan är på insidan, kasta bort det och använda en annan kondom.
 • Tryck försiktigt spetsen på kondomen för att avlägsna luft. Detta är inte nödvändigt om kondomen har en reservoar spets.
 • Rulla kondomen ner. Kontrollera att det täcker hela penisen.
 • Ta bort eventuella luftbubblor. En luftbubbla kan orsaka kondomen att riva eller lossna.
 • Efter sex, ta tag i botten av kondomen innan du tar bort den. Detta kommer att förhindra att kondomen från att komma ut innan du drar bort från din partner.
 • Släng kondomen i papperskorgen. Spola inte kondomer i toaletten.

Se även

Resultat

Kondomer är inte idiotsäkert. Förvara kondomer i en sval, torr plats.
Kondomer är inte idiotsäkert. Förvara kondomer i en sval, torr plats.

Kondomer är en effektiv form av preventivmedel. Dock kommer mer än 1 av 50 par som använder kondom korrekt bli gravid i ett år. Chanserna för graviditet ökar om du inte alltid använda kondom vid samlag, eller om du använder kondom fel.

Kondomer är effektiva på att förhindra överföring av de flesta könssjukdomar, men det finns fortfarande en viss risk. När det används på rätt sätt, skapar en kondom en barriär som begränsar din exponering - och din partners exponering - för sperma eller andra kroppsvätskor som kan bära könssjukdomar.

Se även