Konsumenternas hälsa

Komplementär och alternativ medicin: utvärdera behandling fordringar

Ta inte alla CAM fordringar till nominellt värde. Gör din hemläxa när man överväger CAM terapier.

Kompletterande och alternativ medicin behandlingar, såsom naturläkemedel och akupunktur, har blivit mer populärt som människor söker större kontroll över sin egen hälsa. Men medan komplementär och alternativ medicin, som kallas CAM för kort, ger dig fler alternativ, inte alla CAM behandlingar har visat sig säker eller effektiv.

Vid prövningen CAM behandlingar, lönar det sig att vara en smart konsument. Vara fördomsfria ändå skeptisk. Läs om de potentiella fördelar och risker. Samla information från olika källor och kontrollera bevis för CAM utövare. Och se till att tala med din läkare innan du försöker någon behandling - särskilt om du tar mediciner eller har kroniska hälsoproblem.

Hur man ska värdera påståenden om behandling framgång

Leta efter solida vetenskapliga studier
När forska CAM behandlingar, gör som läkarna gör. Leta efter högkvalitativa kliniska studier. Dessa stora, kontrollerade och randomiserade studier är publicerade i vetenskapliga tidskrifter - tidskrifter som endast publicerar artiklar granskas av oberoende experter. Resultaten från dessa studier är mer benägna att vara fast.

Var försiktig med studier på djur, laboratoriestudier eller studier som inkluderar endast ett litet antal människor. Deras resultat kan eller inte kan hålla upp när den testas i större kliniska prövningar. Slutligen, kom ihåg att ljudet hälsorådgivning allmänhet grundas på en kropp av forskning, inte en enda studie.

Även vetenskapliga studier är det bästa sättet att bedöma om en behandling är säker och effektiv, är det inte alltid möjligt att hitta bra studier om alternativ medicin metoder. Tänk på att en brist på bevis inte nödvändigtvis innebär en behandling inte fungerar - men det betyder inte att det inte har bevisats. Tveka inte att prata med din läkare om du har frågor.

Konsumenternas hälsa. Leta efter solida vetenskapliga studier.
Konsumenternas hälsa. Leta efter solida vetenskapliga studier.

Rensa ut felaktig information
Internet är fullt av information om alternativ medicin behandlingar, men inte alla av det är korrekt. Att sålla ut de bra information från de dåliga, använd tre D's:

 • Datum. Kontrollera att skapa eller uppdatera datum för varje artikel. Om du inte ser en dag, ta inte den artikeln är ny. Äldre material kan vara föråldrade och inte inkludera nya rön, såsom nyupptäckta biverkningar eller förskott på området.
 • Dokumentation. Kontrollera källorna. Är kvalificerad vårdpersonal skapa och granska informationen? Är reklam identifieras tydligt? Leta efter logotypen från Hälsa på nätet (HON) Foundation, vilket innebär att webbplatsen följer HON: s principer för tillförlitlighet och trovärdighet information.
 • Dubbelkolla. Samla så mycket information som möjligt. Besök flera hälsorelaterade webbplatser och jämföra den information som de erbjuder. Om du inte kan hitta bevis för att backa upp påståenden om en CAM produkt, vara skeptisk. Och innan du följer några råd du läser på Internet, kolla med din vanliga läkare för vägledning.

Tillägg: "naturlig" betyder inte alltid säker

Naturläkemedel, vitaminer och mineraler, och alla typer av kosttillskott marknadsförs som "naturliga" produkter, men de kan ha drog-liknande effekter som kan vara farliga. Även vissa vitaminer och mineraler kan orsaka problem när det tas i stora mängder. Så det är viktigt att göra dina läxor och undersöka potentiella fördelar och biverkningar av kost-och växtbaserade kosttillskott. Spela det säkert med dessa tips:

 • Tala med din läkare innan du tar ett kosttillskott. Detta är särskilt viktigt om du är gravid, ammar, eller om du har en kronisk sjukdom som diabetes eller hjärtsjukdom.
 • Undvik läkemedelsinteraktioner. Receptbelagda och receptfria läkemedel kan interagera med vissa kosttillskott. Till exempel kan det supplement ginkgo interagera med blodförtunnande medicin warfarin och öka risken för allvarliga blödningskomplikationer.
 • Före operation, berätta för din läkare om tillskott du tar. Vissa kosttillskott kan orsaka problem under operation, såsom förändringar i hjärtfrekvens eller blodtryck eller ökad blödningsbenägenhet. Du kan behöva sluta ta dessa tillskott på minst två till tre veckor innan din procedur.

Se även

Komplementär och alternativ medicin: utvärdera behandling fordringar

Se upp för CAM bedrägerier

Bedragare har fulländat sätt att övertyga dig om att deras alternativ medicin produkter är bäst. Dessa opportunister ofta riktas mot människor som är överviktiga eller som har medicinska tillstånd för vilka det inte finns något botemedel, såsom multipel skleros, diabetes, Alzheimers sjukdom, cancer, hiv / aids och artrit. Kom ihåg att om det låter för bra för att vara sant, är det förmodligen. Vara uppmärksam på dessa röda flaggor:

 • Stora löften. Annonser kallar produkten en "mirakelkur" eller "revolutionerande upptäckt." Om det vore sant, skulle det bli stor uppmärksamhet i media och din läkare rekommenderar det.
 • Pseudomedical jargong. Även termer som "rena", "avgifta" och "energi" kan låta imponerande och kan även ha ett element av sanning, är de i allmänhet används för att täcka upp en brist på vetenskapliga bevis.
 • Cure-overaller. Tillverkaren hävdar att produkten kan behandla ett brett spektrum av symptom, eller bota eller förebygga en rad sjukdomar. Ingen enskild produkt kan göra allt detta.
 • Vittnesmål. Anekdoter från personer som har använt produkten är inget substitut för vetenskapliga bevis. Om produktens påståenden backas upp med konkreta bevis, skulle tillverkaren säger så.
 • Garantier och begränsade erbjudanden. Dessa platser är avsedda för att få dig att köpa innan du kan utvärdera produkten påståenden.

Välj CAM utövare klokt

Var försiktig när du väljer en alternativ medicin utövare. Plocka ett namn ur telefonboken är inte det säkraste sättet att markera en utövare. Istället, prova dessa tips från nationella center för komplementär och alternativ medicin (NCCAM):

 • Tala med din läkare. Fråga din vanliga läkare för rekommendationer. Han eller hon kan också vara en källa till råd om eventuella rekommendationer man får från en alternativ medicin utövare.
 • Kontakta ett lokalt sjukhus eller medicinsk fakultet. De håller ofta listor över området CAM utövare. Vissa har egna CAM utövare på personal.
 • Kontrollera det nationella förbundet. Alternativ medicin organisationer ofta kommer att ge en lista över certifierade utövare i ditt område. För att hitta adresser och telefonnummer till dessa föreningar, kontrollera Directory of Health Organizations nätet sammanställts av National Library of Medicine.
 • Ring din lokala hälso-avdelning. Fråga om de känner av statliga eller lokala intygar, licensiering eller ackrediteringsorgan för alternativ medicin praxis du funderar.
 • Ställ frågor. Fråga CAM utövare om deras utbildning, utbildning, licenser och certifieringar. Fråga om de är specialiserade på särskilda sjukdomar eller hälsotillstånd och om de ofta behandla människor med problem som liknar ditt. Också fråga vad behandlingarna kostar - och se om din sjukförsäkring täcker dem.

CAM börjar med kompletterande

Helst de olika former av behandlingar som du väljer bör arbeta tillsammans med vården av din vanliga läkare. Du kanske upptäcker att vissa alternativa behandlingar hjälper dig att behålla din hälsa och lindra några av dina symptom. Men fortsätter att förlita sig på konventionell medicin för att diagnostisera ett problem och sjukdomar behandla. Ändra inte din vanliga behandling - till exempel din dos av förskrivna läkemedel - utan att tala med din läkare först. För din egen säkerhet, se till att berätta för din läkare om alla alternativa behandlingar du använder.

Se även