Kronisk smärta kan störa sexualitet

Du och din partner kan ha en tillfredsställande sexuell relation trots din kronisk smärta.

Människor behöver fysisk och känslomässig närhet nästan lika mycket som de behöver mat och husrum. Sexualiteten hjälper att uppfylla det trängande behovet av mänskliga sammanhang. Det är en naturlig och hälsosam del av livet, liksom en viktig del av din identitet som person. Men när kronisk smärta invaderar ditt liv, nöjen sexualitet försvinner ofta. Här är hjälp om hur du återansluta med din sexualitet trots kronisk smärta.

Tala med din läkare

Ibland smärtan är den direkta orsaken till sexuella problem. Du kan helt enkelt gjorde för ont för sex. Justera din smärta medicinering kan vara lösningen. Om din smärta är så svår att kön verkar uteslutet, tala med din läkare. Du kan behöva justera tidpunkten för din medicinering eller skapa ett annorlunda eller starkare planen smärtkontroll.

På steken, kan vissa mediciner orsaka sexuella problem. Vissa läkemedel minskar sexlusten (libido) eller hämmar sexuell funktion genom att orsaka förändringar i ditt nervsystem. Läkemedel kan också påverka blodflödet och hormoner - två viktiga faktorer i sexuella respons. Berätta för din läkare om eventuella effekter medicinering biverkningar som ser ut att påverka din sexualitet. Din läkare kanske kan rekommendera en alternativ medicinering eller justera dosen av din nuvarande medicinering.

Undersök dina känslor

Att ha bra sex, måste du må bra om dig själv. Så börja med att undersöka dina egna känslor. Om smärtan har lämnat dig fysiskt ärrad, arbetslösa eller oförmögna att bidra till hushållsarbete, kan din självkänsla vara så misshandlade att du känner att du är oattraktiv och oönskad till din partner. Medvetenheten om att din fysiska och känslomässiga avstånd skadar din partner kan lägga till din ångest, rädsla, skuld och förbittring.

Stress kan även förvärra underliggande problem i er relation. Även starka relationer kan utmanas av medicinska problem eller kronisk smärta. Att vara medveten om känslomässiga konflikter och vad som orsakar det är ett viktigt första steg för att stärka din relation med din partner. Rådgivning kan hjälpa.

Prata med din partner

Nästa steg i återvinna din sexualitet är att prata med din partner om dina känslor. Till en början kan detta bäst uppnås genom att prata med varandra fullt påklädd, vid köksbordet eller i annan neutral inställning. Sex kan vara svårt att prata om. Börja dina meningar med: "I," inte med "dig." Till exempel, "Jag känner mig älskad och brydde sig om när du håller mig nära," är mer benägna att bjuda dialog än, "Du aldrig röra mig längre."

Detta är det dags för er båda att prata om dina rädslor och önskningar. Du kanske tror att din partner har slutat röra dig för att han eller hon har tappat intresset, eller hittar du inte önskvärt. Istället kan din partner vara rädda för att orsaka er mer fysisk smärta.

Återuppväcka gnistan

Spendera tid bara att lära känna varandra igen. Var och en av er kan göra små saker som kommer att göra den andra känna sig älskade. Återställa din känslomässiga intimitet kommer att göra det lättare att gå vidare till nästa steg - fysisk intimitet.

Börja återknyta fysiskt med en utforskning av varandras kroppar som undviker könsorganen helt (sensate fokusering). Målet är inte orgasm. Istället ska du lära dig mer om vad som känns bra för dig och din partner.

Var kreativ

Samlag är bara ett sätt att tillfredsställa ditt behov av mänsklig närhet. Intimitet kan uttryckas på många olika sätt.

  • Touch. Utforska din partners kropp genom beröring är ett spännande sätt att uttrycka dina sexuella känslor. Detta kan innefatta hålla händerna, kela, smeka, smeka, massera och kyssas. Touch i någon form ökar känslor av intimitet.
  • Self-stimulering. Onani är en normal och hälsosamt sätt att uppfylla dina sexuella behov. En partner kan använda onani under ömsesidig sexuell aktivitet om den andra partnern inte kan vara mycket aktiv.
  • Oralsex. Det kan vara ett alternativ eller komplement till traditionella samlag.
  • Olika positioner. Lie sida vid sida, på knä eller sitta. Titta i ditt bibliotek eller bokhandel för en guide som beskriver och illustrerar olika sätt att ha samlag. Om du är generad över att få denna typ av bok lokalt, prova en online-bok återförsäljaren.
  • Vibratorer och smörjmedel. En vibrator kan lägga njutning utan fysisk ansträngning. Om brist på naturlig smörjning är ett problem, kan over-the-counter smörjmedel förhindrar smärta i samband med vaginal torrhet.

Planera i förväg

Intimitet kan vara mer tillfredsställande om du planerar för det i förväg. Gör ett datum med din partner, plocka en tid på dagen då du har mest energi och minsta möjliga smärta.

Ta din smärta medicinering i god tid så att dess effektivitet kommer topp när du behöver det. Begränsa mängden alkohol du dricker och undvika att använda tobak i någon form. Alkohol och tobak kan försämra den sexuella funktionen.

Ge dig själv gott om tid att prova nya saker. Försök att hålla dig avslappnad och behålla ditt sinne för humor. Fokus på resan, inte målet. Om du stöter på motgångar, försök att inte bli avskräckt eller fokusera på det negativa - fortsätta att försöka.

Värt ansträngningen

Intimitet kan faktiskt få dig att må bättre. Kroppens naturliga smärtstillande medel, så kallade endorfiner, frigörs vid beröring och kön. Och den närhet du känner under älskog kan hjälpa dig att känna dig starkare och bättre kunna hantera din kronisk smärta.

Se även