Laktosintolerans

Definition

Laktosintolerans, även kallad laktasbrist, betyder du inte att kunna smälta mjölksocker (laktos) i mejeriprodukter. Det är oftast inte farligt, men symtom på laktosintolerans kan vara obekväma.

En brist på laktas - ett enzym som produceras av slemhinnan i tunntarmen - är vanligtvis ansvariga för laktosintolerans. Många människor har låga nivåer av laktas, men bara de som också har associerade symtom har, per definition, laktosintolerans.

Du kan kontrollera symtomen på laktosintolerans genom att noggrant välja en diet som begränsar mejeriprodukter.

Symptom

Laktosintolerans. Normal följd av åldrandet för vissa människor (primär laktosintolerans).
Laktosintolerans. Normal följd av åldrandet för vissa människor (primär laktosintolerans).

De tecken och symtom på laktosintolerans brukar börja 30 minuter till två timmar efter att ha ätit eller druckit livsmedel som innehåller laktos. Vanliga symtom är:

 • Diarré
 • Illamående, och ibland, kräkningar
 • Magkramper
 • Uppblåsthet
 • Gas

Symtomen är oftast lindriga, men kan ibland vara allvarliga.

När ska en läkare
Boka tid med din läkare om du eller ditt barn har några tecken eller symtom som oroar dig.

Se även

Orsaker

Laktosintolerans orsakas oftast av låga nivåer av enzymet laktas i tunntarmen som leder till tecken och symtom.

Normalt kallas de celler som klär tunntarmen producerar ett enzym laktas. Den laktas enzym fäster laktos molekyler i maten du äter och bryter dem i två enkla sockerarter - glukos och galaktos - som kan absorberas i blodet.

Utan tillräckligt av laktas enzym, flyttar det mesta av laktosen i maten obearbetade till tjocktarmen, där den normala tarmbakterier interagerar med den. Detta orsakar kännetecken laktosintolerans - gas, uppblåsthet och diarré.

Förberedelse för mötet. Följd av sjukdom eller skada (sekundär laktosintolerans).
Förberedelse för mötet. Följd av sjukdom eller skada (sekundär laktosintolerans).

Det finns tre typer av laktosintolerans.

Normal följd av åldrandet för vissa människor (primär laktosintolerans)
Normalt producerar kroppen stora mängder laktas vid födseln och under tidig barndom, när mjölken är den primära källan till näring. Vanligtvis din laktas produktion minskar eftersom din kost blir mer varierad och mindre beroende av mjölk. Denna gradvisa minskning kan leda till symtom på laktosintolerans.

Följd av sjukdom eller skada (sekundär laktosintolerans)
Denna form av laktosintolerans uppstår när din tunntarmen minskar laktas produktion efter en sjukdom, operation eller skada på tunntarmen. Den kan förekomma som en följd av tarmsjukdomar, såsom celiaki, gastroenterit och en inflammatorisk tarmsjukdom som Crohns sjukdom. Behandling av underliggande sjukdom kan återställa laktas nivåer och förbättra tecken och symtom, men det kan ta tid.

Skick man föds med (medfödd laktosintolerans)
Det är möjligt, men ovanligt, att bebisar föds med laktosintolerans orsakas av en total avsaknad av laktas aktivitet. Denna sjukdom överförs från generation till generation i ett mönster av arv kallas autosomalt recessivt. Detta innebär att både mamman och pappan måste passera på den defekta formen av genen för ett barn att påverkas. Spädbarn med medfödd laktosintolerans är intoleranta mot laktos i sin mammas bröstmjölk och har diarré från födseln. Dessa barn kräver laktosfria modersmjölksersättning. För tidigt födda barn kan också ha laktosintolerans grund av otillräcklig läktas nivå. Hos barn som annars är friska, leder detta inte till undernäring.

Riskfaktorer

Faktorer som kan göra dig eller ditt barn mer benägna att laktosintolerans är:

 • . Stigande ålder Laktosintolerans blir allt vanligare som du ålder - tillståndet är ovanligt hos spädbarn och småbarn.
 • Etnicitet. Laktosintolerans är vanligast hos svarta, asiatiska, latinamerikanska och europeiska indiska folket.
 • För tidig födelse. Spädbarn föds för tidigt kan ha reducerade nivåer av laktas eftersom detta enzym ökar i fostret sent i tredje trimestern.
 • Sjukdomar som drabbar tunntarmen. Tunntarmen problem som kan orsaka laktosintolerans är bakteriell överväxt, celiaki och Crohns sjukdom.
 • Vissa cancerbehandlingar. Om du har fått strålbehandling för cancer i magen eller har tarmkomplikationer från kemoterapi, har du en ökad risk för laktosintolerans.

Förberedelse för mötet

Börja med att se din husläkare eller en allmänläkare om du har tecken eller symtom som tyder på att du kan ha laktosintolerans. Eftersom möten kan vara kort, är det en bra idé att vara förberedd för mötet. Här är lite information som hjälper dig att bli redo, och vet vad som väntar från din läkare.

Vad du kan göra

 • Vara medveten om eventuella före utnämningen begränsningar. När du gör utnämningen, se till att fråga om det är något du behöver göra i förväg, till exempel begränsa din kost.
 • Skriv ner eventuella symtom du upplever, inklusive alla som kan verka oberoende av den anledningen som du planerat utnämningen.
 • Gör en lista över alla mediciner, vitaminer eller kosttillskott som du tar.
 • Skriv ner frågor att ställa din läkare.

Förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig göra det mesta av din tid med din läkare. För laktosintolerans, några grundläggande frågor att ställa din läkare är:

 • Är mina symtom orsakas av laktosintolerans?
 • Finns det andra möjliga orsaker till mina symptom?
 • Vilka typer av tester behöver jag? Har dessa tester kräver några speciella förberedelser?
 • Är laktosintolerans ett livslångt tillstånd, eller kan det försvinna?
 • Vilka är mina behandlingsalternativ?
 • Måste jag sluta äta alla mjölkprodukter?
 • Hur kan jag vara säker på att jag får tillräckligt med kalcium i min kost?
 • Ska jag träffa en dietist?
 • Jag har dessa andra hygienkrav. Hur kan jag hantera bäst dessa villkor tillsammans?
 • Finns det broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig? Vilka hemsidor rekommenderar ni?
 • Behöver jag komma in till regelbundna uppföljningsbesök? Om ja, hur ofta?

Vad du kan göra under tiden
Om du tror att du har laktosintolerans, försök skära mejeriprodukter från din kost under några dagar för att se om dina symtom lätthet. Låt din läkare vet om symtomen blev bättre på de dagar du inte har mejeriprodukter.

Tester och diagnos

Din läkare kan misstänka laktosintolerans baserat på dina symtom och ditt svar på att minska mängden mejeriprodukter i din kost. Din läkare kan bekräfta diagnosen genom att utföra en eller flera av följande tester:

 • Laktostolerans testet. The laktostolerans testa mätare kroppens reaktion på en vätska som innehåller höga halter av laktos. Två timmar efter att ha druckit av vätskan, ska du genomgå blodprov för att mäta mängden glukos i blodet. Om din blodsockernivå stiger inte, betyder det din kropp inte riktigt smälta och absorbera laktos-fyllda drink.
 • Vätgas utandningsprov. Detta test kräver också att du dricker en vätska som innehåller höga halter av laktos. Då läkaren mäter mängden väte i din andedräkt med jämna mellanrum. Normalt är mycket lite väte detekterbar. Men om din kropp inte smälta laktos, kommer det jäsa i tjocktarmen, släppa väte och andra gaser, som absorberas av tarmarna och så småningom utandningsluften. Större än normala mängder av utandad väte mätt under ett utandningsprov visar att du inte är helt smälta och absorbera laktos.
 • Pall surhet test. För spädbarn och barn som inte kan genomgå andra tester, kan en pall surhet test användas. Den jäsande av osmält laktos skapar mjölksyra och andra syror som kan upptäckas i ett avföringsprov.

Behandlingar och läkemedel

Inga behandlingar kan bota laktosintolerans. Det finns för närvarande inget sätt att öka kroppens produktion av laktas enzym. Personer med laktosintolerans brukar hitta lindring genom att minska mängden av mejeriprodukter som de äter och använder speciella produkter gjorda för människor med detta tillstånd.

Livsstil och huskurer

Ät färre mejeriprodukter
Personer med laktosintolerans kan minska sina symtom genom att äta färre mejeriprodukter.

För många, mejeriprodukter är ett bekvämt sätt att få vitaminer och näringsämnen, som kalcium. Att ge upp mejeriprodukter betyder inte att du inte kan få tillräckligt med kalcium. Kalcium finns i många andra livsmedel, såsom:

 • Broccoli
 • Kalcium-berikade produkter, såsom bröd och saft
 • Konserverad lax
 • Mjölkersättningsmedel, såsom sojamjölk och rismjölk
 • Apelsiner
 • Pinto bönor
 • Rabarber
 • Spenat

Om du avstå alla mejeriprodukter, är det också viktigt att se till att du får tillräckligt med vitamin D. Det finns inte alltför många livsmedel med betydande mängder av vitamin D, men ägg, lever och yoghurt innehåller vitamin D. Kroppen gör också D-vitamin när exponeras för solen. Men, sker detta inte när du bär solskydd, vilket är nödvändigt för att skydda huden från hudcancer.

Fråga din läkare om en remiss till en dietist som kan hjälpa dig att planera dina måltider. Och, fråga din läkare om du behöver ta kalcium eller D-vitamin.

Var försiktig om du väljer att äta mejeriprodukter
Det kan inte vara nödvändigt att helt undvika mejeriprodukter. De flesta människor med laktosintolerans kan njuta av några mjölkprodukter utan symtom. Du kanske kan tolerera magra mjölkprodukter, såsom skummjölk, bättre än hel-mjölkprodukter. Det kan också vara möjligt att öka din tolerans för mejeriprodukter genom att gradvis introducera dem i din kost.

Sätt att ändra din kost för att minimera symtomen på laktosintolerans är:

 • Att välja mindre portioner av mejeriprodukter Sip små portioner av mjölk -. Upp till 4 ounces (118 milliliter) i taget. Ju mindre servering, desto mindre sannolikt är det att orsaka gastrointestinala problem.
 • Spara mjölk för måltider. Drick mjölk med andra livsmedel. Detta saktar matsmältningen och kan minska symtomen på laktosintolerans.
 • Experimentera med ett sortiment av mejeriprodukter. Inte alla mejeriprodukter har samma mängd laktos. Till exempel, hårdostar såsom Swiss eller cheddar, har små mängder laktos och allmänhet orsakar inga symtom. Du kanske kan tolerera odlade mjölkprodukter, såsom yoghurt, eftersom de bakterier som används vid odling processen naturligt producera enzym som bryter ner laktos.
 • Köpa laktosreducerade eller laktosfria produkter. Du kan hitta dessa produkter på de flesta stormarknader i kylda mejeri avsnittet.
 • Titta ut för dolda laktos. Tillsätts ofta till färdiglagade livsmedel, såsom spannmål, instant soppor, salladsdressingar, nondairy creamers, charkvaror samt bakmixer Mjölk och laktos. Kontrollera nutritionetiketter för mjölk och laktos i ingrediensförteckningen. Titta också efter andra ord som indikerar laktos, såsom vassle, biprodukter mjölk, fettfri torrmjölk pulver och mjölktorrsubstans. Laktos används också i läkemedel. Berätta för apotekspersonalen om du har laktosintolerans.
 • Använda tabletter laktasenzym eller droppar. Over-the-counter tabletter eller droppar som innehåller laktas enzym (Dairy Ease, Lactaid, andra) kan hjälpa dig att smälta mejeriprodukter. Du kan ta tabletterna precis innan en måltid eller ett mellanmål. Eller dropparna kan läggas till en kartong av mjölk. Inte alla med laktosintolerans är hjälpt av dessa produkter.

Alternativ medicin

Probiotika
Probiotika är levande organismer som finns i dina tarmar som bidrar till att upprätthålla ett friskt matsmältningssystem. Probiotika är också tillgängliga som aktiva eller "levande" kulturer i vissa yoghurt och som tillskott i kapselform. De används ibland för gastrointestinala tillstånd, såsom diarré och colon irritabile. De kan också hjälpa din kropp smälta laktos. Probiotika är allmänt anses säkra och kan vara värt ett försök om andra metoder inte hjälper.