Näring och sunda matvanor

Nutrition grunderna

Känner du att du inte kan hålla jämna steg med den senaste nutritionnews eftersom det alltid förändras? Även om det är sant att det som är känt om kost och diet utvecklas, det finns vissa näring grunderna du kan tänka på. Genom att veta dessa näring grunderna, kommer du att vara bättre rustade för att sortera igenom den senaste forskningen och rådgivning.

Behärska näring grunderna kommer ner för att förstå de livsmedelsgrupper och blir mer medvetna om kalorier och de roller som specifika näringsämnen spela i en hälsosam kost. Vill gå längre än näring grunderna? Tala med din läkare eller en dietist för personlig kostråd som tar hänsyn till ditt hälsotillstånd, livsstil och mat gillar och ogillar.

Se även

Hälsosam kost

Vill du anta en hälsosam kost, men är inte säker på var du ska börja? När man tänker på paraden av sunda kostvanor i tidningar och kokböcker, se till att leta efter en som:

  • Inkluderar en mängd olika livsmedel från de största grupperna av livsmedel: frukt, grönsaker, fullkorn, magra mejeriprodukter, magert protein, nötter och frön, och hälsosamma fetter
  • Ger riktlinjer för hur mycket mat att välja från varje grupp
  • Inkluderar mat du kan hitta i din lokala affär
  • Passar din smak, livsstil och budget
Näring och sunda matvanor. Sunda menyer och strategier shopping.
Näring och sunda matvanor. Sunda menyer och strategier shopping.

Också överväga dina hälsorisker. Har du högt kolesterolvärde eller högt blodtryck? Om så är fallet, se till att följa en diet som är låg i salt mättat, fett och kolesterol och högt i frukt, grönsaker, fullkorn och hälsosamma fetter. För personlig rådgivning, tala med din läkare eller en dietist.

Se även

Friska matlagning

God mat är ett av livets stora glädjeämnen. Och för de flesta, måltider är kärnan i familjelivet och fester. Vill du göra tillfredsställande och hälsosamma måltider som hjälper till att skydda din familj från hjärtsjukdom och andra hälsoproblem?

Naturligtvis skulle du. Så flytta bort från kalori-lastat, fett och salt bekvämlighet objekt. Experimentera med snabba och hälsosam matlagning tekniker, såsom bakning, grillning och sauteing. Lär dig viktiga tips livsmedelssäkerhet, makeovers recept och mycket mer. Och sedan njuta av att veta att dina nya sunda matlagning färdigheter bidrar till att minska din familjs risk för hälsoproblem.

Se även

Sunda menyer och strategier shoppa

Om du är som de flesta, du letar efter sätt att göra måltider friskare men ändå lockande. Få dina safter flödar planera hälsosamma menyer genom att bläddra hälsosamma recept på nätet och i kokböcker.

För att förbereda dina hälsosamma menyer, måste du ha hälsosamma ingredienser till hands. Din shopping strategier bör fokusera på färska och obearbetade livsmedel. Det innebär att spendera mer tid i producera avsnitt, där du kan fylla på frukt och grönsaker. Håll ett öga ut för för fullkorn och magra mejeriprodukter. En annan viktig shopping-strategi - inte dröja kvar i snack mat och gångar godis. Var också noga med att kolla in jordbrukarna marknaden under växtsäsongen för att se vad lokala råvaror är tillgänglig.

Se även

Kosttillskott

Kosttillskott är avsedda att komplettera en hälsosam kost, inte ersätta den. Om du är allmänt friska och äter en mängd olika livsmedel, du behöver antagligen inte kosttillskott. I vissa fall kan emellertid berikade livsmedel och kosttillskott vara användbara för att ge ett eller flera näringsämnen. Till exempel, kan vuxna 50 år eller äldre får inte tillräckligt med vitamin B-12 i sin kost och kan behöva berikade livsmedel eller näringstillskott.

Du kanske också vill överväga ett näringstillskott om du inte äter tillräckligt hälsosam mat eller inte äta en hälsosam mängd livsmedel. Tala med din läkare eller en dietist om huruvida kosttillskott kan vara lämpliga för dig. Var noga med att fråga om eventuella biverkningar av kosttillskott du funderar - och om de har interaktioner med mediciner du tar.

Se även