Näring och sunda matvanor

Meny planering: äta sundare och spendera mindre

Med dessa tips och tricks från rutinerade meny planerare, kan du äta bättre och spara pengar.

När klockan närmar sig 5:00, börjar du oroa dig för vad att ha till middag? Är du trött på att använda snabbmat som svaret? Om så är fallet, prova denna gamla skolan knep som är på modet igen - meny planering.

Meny planering är ett bra sätt att se till att du äter en balanserad kost och uppfyller dina näringsbehov. Och, som alla sparsamma kock vet, kan menyplanering spara tid och pengar.

Fördelar med menyplanering

Du kan ha en stor inverkan på din hälsa - och din budget - bara genom att äta hemma oftare. Med meny planering du vet vad dina måltider kommer att se ut och vad du behöver köpa. Det gör matinköp effektivare och skär ner på oplanerade resor för att köpa ett eller två objekt. Och med en inköpslista i handen - en biprodukt av god meny planering - det är lättare att motstå impulsköp.

Meny-planering basics

Näring och sunda matvanor. Ge varje dag ett tema.
Näring och sunda matvanor. Ge varje dag ett tema.

Meny planering behöver inte vara komplicerat. För att komma igång, krafsa ner några av dina favorit måltider. Matlagning för en familj? Be dem att föreslå menyn idéer, alltför. För mer inspiration, bläddra i kokböcker eller kolla recept webbplatser. Du kan även hitta prov menyer och meny-planering apps på nätet.

Planera flera dagar eller en vecka för måltider på en gång. Se till att inkludera sidorätter samt förrätter och vissa friska desserter, alltför. När du har din meny plan fyllt i, skapa en inköpslista över de ingredienser du behöver.

Några saker att tänka på när du begrundar menyalternativ:

  • Leta efter försäljning. Vad är till försäljning denna vecka i snabbköpet?
  • Handla ditt skafferi. Som burk bönor i baksidan av skåpet kan vara utgångspunkten för ett antal hälsosamma måltider.
  • Tänk säsong. Vad färskvaror finns här tiden på året? Är det sallad säsong eller soppa väder?
  • Blanda upp saker. Behåll menyn intressant genom att planera några meatless måltider eller ersätta en frukost för en middag. Alternativa nya recept och gamla favoriter.
  • Föreställ plattan. När du planerar varje måltid, tänk på att grönsaker och frukter ska täcka halva tallriken, bör magert protein täcka en fjärdedel, och resten av tallriken ska vara korn, helst fullkorn.

Se även

Meny planering: äta sundare och spendera mindre

Kom i menyn planering rutin

Liksom alla nya vana, blir meny planering lättare med praktiken. Med tiden kommer du att räkna ut olika sätt att göra processen fungerar för dig. Under tiden, här är några tips och tricks från rutinerade meny planerare:

  • Ge varje dag ett tema. Inte börja om från början varje vecka. Upprätta temadagar. Till exempel, utse måndagar som pasta nätter och torsdagar som kyckling nätter. Plan för att prova nya recept på lördagar och polera bort resterna på söndagar.
  • Återvinn dina menyer. Kasta inte bort din meny plan i slutet av veckan. Istället hålla fast vid det och återanvända det senare.
  • Var flexibel. Din meny inte är skriven i sten. Känn dig fri att byta saker runt. Eller utse en natt som "cook val" och använda den natten för att rensa ut kylskåpet genom att göra en gryta, stek eller annan mix-and-match måltid.

Sola sig i glansen

Ta en stund för att må bra att veta att menyn planering gör det lättare för dig att äta en hälsosam kost. Och ge dig själv en extra klapp på ryggen för att spara pengar när du ändå håller på!

Se även