Omskärelse (hane)

Definition

Omskärelse är kirurgiskt avlägsnande av huden som täcker spetsen av penis. Omskärelse är ganska vanligt för nyfödda pojkar i vissa delar av världen, inklusive Europa. Omskärelse efter nyföddhetsperioden är möjligt, men det är en mer komplicerad procedur.

För vissa familjer är omskärelsen en religiös ritual. Omskärelse kan också vara en fråga om familjens tradition, personlig hygien eller förebyggande hälsovård. För andra däremot, verkar omskärelse onödig eller vanställande. Efter omskärelse, är det i allmänhet inte möjligt att återskapa utseendet av en icke omskuren penis.

Se även

Varför det är gjort

Omskärelse är en religiös eller kulturell ritual för många judiska och muslimska familjer, samt vissa aboriginska stammar i Afrika och Australien. Omskärelse kan också vara en fråga om familjens tradition, personlig hygien eller förebyggande hälsovård. Ibland finns det ett medicinskt behov av omskärelse, såsom när förhuden är för trång att dras tillbaka (indragen) över ollonet. I andra fall, särskilt i vissa delar av Afrika, är omskärelse rekommenderas för äldre pojkar eller män för att minska risken för vissa sexuellt överförbara infektioner.

Den europeiska Academy of Pediatrics (AAP) säger fördelarna med omskärelse överväger riskerna. Däremot rekommenderar AAP inte rutinmässig omskärelse för alla manliga nyfödda. Den AAP lämnar omskärelse beslutet upp till föräldrarna - och stöder användning av bedövningsmedel för spädbarn som har förfarandet.

Omskärelse kan ha olika hälsofördelar, bland annat:

 • Lättare hygien. Omskärelse gör det enklare att tvätta penis. Tvättning under förhuden på en icke omskuren penis är i allmänhet lätt, dock.
 • Minskad risk för urinvägsinfektioner. Den totala risken för urinvägsinfektioner hos män är lågt, men dessa infektioner är vanligare hos icke omskurna män. Svåra infektioner tidigt i livet kan leda till njurproblem senare.
 • Minskad risk för sexuellt överförbara infektioner. Omskurna män kan ha en lägre risk för vissa sexuellt överförbara infektioner, inklusive HIV. Ändå säkra sexuella handlingar förblir avgörande.
 • Förebyggande av penile problem. Ibland kan förhuden på en icke omskuren penis vara svårt eller omöjligt att dra tillbaka (phimosis). Detta kan leda till inflammation i förhuden eller ollonet.
 • Minskad risk för peniscancer. Även cancer i penis är sällsynt, det är mindre vanligt i omskurna män. Dessutom är livmoderhalscancer mindre vanligt i de kvinnliga sexuella partners av omskurna män.

Omskärelse kan inte vara ett alternativ om vissa blod-koagulation är närvarande. Dessutom kanske omskärelse inte lämpligt för tidigt födda barn som fortfarande behöver medicinsk vård på sjukhuset barnkammaren.

Omskärelse påverkar inte fertiliteten, inte heller är omskärelse allmänt tros förbättra eller försämra sexuell njutning för män eller deras partner.

Se även

Risker

De vanligaste komplikationerna i samband med omskärelse är blödningar och infektioner. Biverkningar relaterade till anestesi är möjliga.

Sällan, kanske omskärelse resultera i förhuden problem. Till exempel:

 • Förhuden kan skäras för kort eller för lång
 • Förhuden kan misslyckas att läka ordentligt
 • Resterande förhuden kan återansluta till slutet av penis, som kräver mindre kirurgiskt reparerar

Se även

Hur du förbereder

Innan omskärelse, kommer läkaren att förklara riskerna och fördelarna med förfarandet. Oavsett om du planerar att ha din son omskuren eller du bedriver omskärelse för dig själv, måste du förmodligen ge sitt skriftliga samtycke till förfarandet.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Under förfarandet
Nyfödd omskärelse sker ofta på sjukhuset barnkammaren, vanligen inom en till 10 dagar efter födseln.

För nyfödda omskärelse, kommer din son att ligga på rygg med armar och ben återhållsamma. Efter penis och omgivningarna är renas, kommer ett bedövningsmedel injiceras i penisroten eller appliceras till penis som en kräm. En särskild klämma eller plastring kommer att knytas till penis, och förhuden kommer att tas bort. Efteråt kommer penisen täckas med en salva, såsom vaselin, och svepte löst med gasbinda. Proceduren tar i allmänhet ca 10 minuter.

Omskärelse är likartad för äldre pojkar och vuxna. Däremot kan proceduren behöva göras under narkos med ytterligare åtgärder, t.ex. suturering, för att förhindra blödning.

Efter ingreppet
Det brukar ta ungefär sju till tio dagar för penis att läka. I toppen av penis är sannolikt att vara öm i början, och penis kan se rött, svullet eller blåmärken. Du kanske märker en gul skorpa på toppen av penis samt.

Om ditt nyfödda barn är kinkig när bedövningen avtar, hålla honom försiktigt - var noga med att undvika att sätta press på penis.

Det är OK att tvätta penisen som det läker. För nyfödda, ändra bandaget med varje blöjbyte, och tillämpa en klick vaselin till spetsen av penis för att hålla den från att fastna vid blöjan. Ändra ditt barns blöja ofta, och se till att blöjan är löst fastsatt. Om det finns en plastring i stället för ett bandage, kommer det att släppa ut på egen hand - vanligtvis inom cirka en vecka. När penis läker, tvätta med tvål och vatten vid normal bad.

Problem efter omskärelse är ovanliga. Kontakta läkare om:

 • Normal urinering återupptas inte inom 12 timmar efter omskärelse
 • Det finns ihållande blödning eller rodnad runt spetsen av penis
 • Det finns illaluktande dränering från toppen av penis
 • Plasten ringen förblir på plats två veckor efter omskärelse

Se även