Penisimplantat

Definition

Penisimplantat är anordningar placeras inuti penis så att män med erektil dysfunktion (ED) för att få erektion. Penisimplantat vanligtvis rekommenderas efter andra behandlingar för ED misslyckas.

Det finns två huvudtyper av penisimplantat, halvstyva och uppblåsbara. Varje typ av penile implantat fungerar olika och har olika för-och nackdelar.

Placeringen av penisimplantat kräver kirurgi. Innan du väljer penisimplantat, se till att du förstår vad operationen innebär, inklusive eventuella risker, komplikationer och uppföljande vård.

Se även

Varför det är gjort

För de flesta män, kan erektil dysfunktion framgångsrikt behandlas med läkemedel eller användning av en penis pump (vakuum förträngningar enhet). Du kanske överväga penisimplantat om du inte är en kandidat för andra behandlingar eller om du inte kan få en erektion tillräcklig för sexuell aktivitet med hjälp av andra metoder.

Penisimplantat kan också användas för att behandla svåra fall av ett tillstånd som orsakar ärrbildning inne i penis, vilket leder till krökta, smärtsamma erektioner (Peyronies sjukdom).

Penisimplantat är inte för alla. Din läkare kan varna penisimplantat om du har:

 • ED som är situationsanpassat, resultatet av en relation konflikt eller potentiellt reversibla
 • En infektion, såsom en lunginfektion eller urinvägsinfektion
 • Dermatit, sår eller hudskador på din penis eller pungen

Tänk på att när penisimplantat tillåter män att få erektion, att de inte ökar sexuell lust eller känsla. Mest penisimplantat inte heller kommer att göra din penis något större än det naturligtvis är vid tidpunkten för operation. I själva verket kan din penis vara något kortare än det brukade vara.

Se även

Risker

Risker med penis implantat kirurgi inkluderar:

 • Infektion. Som med alla operationer, är infektion en möjlighet. Du kan vara en ökad risk för infektion om du har en ryggmärgsskada eller diabetes. Män som behöver ytterligare kirurgi för att justera eller byta ut ett implantat (revidering kirurgi) är också högre risk för infektion.
 • Implantat problem. Nya penile implantat mönster är tillförlitliga, men i sällsynta fall implantaten kanske fel. Kirurgi är nödvändigt att ta bort, reparera eller byta ut en trasig implantat.
 • Intern erosion eller vidhäftning. I vissa fall kan ett implantat fastnar på huden inuti penis eller slita bort huden från insidan penis. Sällan, bryter ett implantat genom huden. Dessa problem är ibland kopplade till en infektion.

Att behandla en infektion
Infektioner efter penile implantat kirurgi uppträder vanligen under de första veckorna eller sex månader till två år senare. Tidiga infektioner kan orsaka svullnad i pungen, pus uppbyggd och feber. Senare infektioner kan innebära ihållande eller återkommande långvarig smärta. Kirurgi för att avlägsna implantatet är sannolikt nödvändigt att behandla en infektion. Byte en penile implantat kan vara komplicerat och kan leda till ackumulering av ärrvävnad och en minskning i penis längd.

Se även

Hur du förbereder

Inledningsvis kommer du tala med din läkare eller en urolog om penisimplantat. Under ditt besök, din läkare kommer sannolikt:

 • Granska din sjukdomshistoria. Var beredd att svara på frågor om nuvarande och tidigare medicinska tillstånd, speciellt din upplevelse med ED. Snacka om alla mediciner du tar eller nyligen har tagit, samt eventuella operationer du har haft.
 • Gör en fysisk undersökning. För att vara säker penisimplantat är de bästa alternativen för dig, kommer din läkare att göra en fysisk undersökning, inklusive en komplett urologisk undersökning. Din läkare kommer att bekräfta förekomsten och arten av ED, och se till att dina ED inte kan behandlas på annat sätt. Han eller hon kommer också att försöka avgöra om det finns någon anledning att penis implantat kirurgi är sannolikt att orsaka komplikationer. Din läkare kommer också att undersöka din förmåga att använda händerna, eftersom vissa penisimplantat kräva större fingerfärdighet än andra.
 • Diskutera dina förväntningar. Se till att du förstår vad förfarandet innebär och vilken typ av penile implantat som passar dig bäst. Din läkare kommer också att förklara fördelar och risker, inklusive eventuella komplikationer. Helst ska du inkludera din partner i diskussion med din läkare.

Typer av penisimplantat
Det finns två huvudtyper av penisimplantat:

 • Uppblåsbara implantat. Uppblåsbara enheter, den vanligaste typen av penile implantat används, kan blåsas upp för att skapa en erektion och tömmas vid andra tillfällen. Tredelade uppblåsbara implantat använder en vätskefylld reservoar implanteras under bukväggen, en pump och en utsläppsventil placerad inuti pungen, och två uppblåsbara cylindrar inne i penis. För att uppnå en erektion, pumpa dig vätskan från behållaren in i cylindrarna. Efteråt, släpper du ventilen inne i pungen för att dränera vätska tillbaka in i reservoaren. Den tvådelade modellen fungerar på ett liknande sätt, men fluidbehållaren är del av pumpen implanteras i pungen.
 • Halvstyv stavar. Halvstyv enheter är alltid fast. Penis kan böjas bort från kroppen för sexuell aktivitet och mot kroppen för hemlighållande. En positionerbar penile implantat är en halvstel enhet med en central serie segment hålls ihop med en fjäder på varje ände. Det kan hålla uppåt och nedåt positioner bättre än andra halvstyva stavarna kan.

Andra speciella konstruktioner kan ge ökad längd eller montera en förkortad penis. Vissa uppblåsbara penisimplantat finns också med antibiotika beläggningar, som kan bidra till att minska risken för infektion.

Jämföra protestyper
När du väljer vilken typ av penile implantat är rätt för dig, överväga dina personliga preferenser och din sjukdomshistoria. Din läkare kan föreslå en typ av design över en annan baserat på faktorer som din ålder, risk för infektion, och hälsotillstånd, skador eller medicinska behandlingar som du har haft i det förflutna.

Typ av implantat Pros Nackdelar
Tredelad uppblåsbara
 • Skapar den mest naturliga, styv erektion
 • Ger slapphet utan luft
 • Kräver den mest omfattande operation av ett implantat
 • Har fler delar som kan leda till fel än vad någon annan implantat
 • Kräver en reservoar inne i buken
Tvådelad uppblåsbara
 • Kräver en mindre komplicerad operation än vad den tredelade implantat
 • Ger slapphet utan luft
 • Deflation kräver mindre skicklighet än vad en tre-bit implantatet
 • Kräver mer omfattande operation än vad en halvstel implantat
 • Är mekaniskt mer komplicerat än en halvstel implantat
 • Ger mindre fasta erektioner än vad en tre-bit implantatet
Halvstyvt stång
 • Är lätt att kirurgiskt implantera
 • Har en låg risk för felfunktion på grund av det lilla antalet delar
 • Är lätt att använda för dem med begränsad mental eller fingerfärdighet
 • Resulterar i en penis som är alltid lite stel
 • Sätter konstant tryck på insidan av penis, vilket kan orsaka skada
 • Kan vara svårt att dölja under kläderna

Se även

Vad du kan förvänta dig

Penile implantat kirurgi görs vanligtvis på en läkarmottagning eller sjukhus. Din läkare kan ge dig medicin för att göra dig medvetslös under operation (narkos) eller mediciner som blockerar smärta i nedre delen av kroppen (spinal anestesi).

Din läkare kommer att ge dig IV antibiotika för att förebygga infektion. Operationen webbplats kommer också vara rakat omedelbart före operation för att minska risken för infektion.

Under operation
Ett rör (kateter) kan sättas in i urinblåsan via din penis för att samla upp urin vid någon tidpunkt under operation. Din kirurg kommer att göra ett snitt under ollonet, vid basen av penis eller i nedre delen av magen. Därefter kommer din kirurg sträcka svampliknande vävnad i penis som normalt skulle fyllas med blod under en erektion. Denna vävnad är inuti var och en av de två ihåliga kammare som kallas corpora cavernosa.

Din kirurg kommer att välja rätt storlek implantat och placera implantatet cylindrar inuti penis. Alla storlekar är anpassade till dina exakta kroppsmått.

Om läkaren är implantera en tvådelad uppblåsbar anordning, är en pump och ventil placerad inuti pungen. För en tredelad enhet, kommer läkaren implantera även en vätskebehållare enligt bukväggen via en intern snitt.

När enheten är på plats, kommer din kirurg sy snitten stängda. Penile implantat kirurgi tar vanligtvis 45 minuter till en timme.

Efter operation
Efter penile implantat kirurgi, behöver du sannolikt att ta mediciner för att lindra smärta efter operation. Mild smärta kan kvarstå under flera veckor. Du kan också behöva ta antibiotika för att förhindra infektion i en vecka. Din läkare kan rekommendera att hålla din penis upp på nedre delen av buken och pekar mot din navel under läkningsprocessen för att förhindra nedåtriktad kurvatur.

Din läkare kommer att ge särskilda instruktioner om när du kan återgå till normala aktiviteter. De flesta män kan återuppta ansträngande fysisk aktivitet och sexuell aktivitet ca fyra till sex veckor efter operationen. Vid denna punkt, kan din läkare rekommendera fullt uppblåsning och tömning uppblåsbara penisimplantat två gånger om dagen för att ge dig öva med dem och sträcka området kring cylindrarna.

Se även

Resultat

Även penisimplantat är de mest invasiva och minst ofta väljs behandling för erektil dysfunktion, de flesta män och deras partners rapport nöjda med enheterna.

Se även