Peyronies sjukdom

Definition

Peyronies (pa-ro-Neez) sjukdom är utvecklingen av fibrös ärrvävnad inuti penis som orsakar krökta, smärtsamma erektioner.

Mäns penisar varierar i form och storlek, och som har en krökt erektion är vanligt och är inte nödvändigtvis en orsak till oro. Men i vissa män orsakar Peyronies sjukdom en betydande böj eller smärta. Detta kan hindra en människa från att ha sex eller kan göra det svårt att få eller behålla en erektion (erektil dysfunktion). För många män orsakar Peyronies sjukdom också stress och ångest.

I vissa fall kan mediciner hjälper. Kirurgi för att behandla Peyronies sjukdom är i allmänhet endast rekommenderas om krökningen och smärta är allvarliga nog för att förhindra samlag.

Symptom

Peyronies sjukdom symptom kan uppträda plötsligt eller kan utvecklas gradvis. De vanligaste tecken och symptom inkluderar:

 • Ärrvävnad. Ärrvävnad (plack) i samband med Peyronies sjukdom kan kännas under huden på penis som platta klumpar eller ett band av hård vävnad.
 • En betydande böj till penis. Din penis kan vara böjda uppåt, nedåt eller böjd åt sidan. I vissa fall har den erigerade penis en "timglas" utseende, med en tät, smalt band runt skaftet.
 • Erektionsproblem. Peyronies sjukdom kan orsaka problem med att få eller bibehålla erektion (erektil dysfunktion).
 • Förkortning av penis. Din penis kan bli kortare, till följd av Peyronies sjukdom.
 • Smärta. Du kan ha smärta under en erektion, endast under en orgasm eller helst din penis är rörd.

Den krökning i samband med Peyronies sjukdom kan gradvis förvärras. Vid något tillfälle, slutar det i allmänhet värre. I de flesta män, förbättrar smärta vid erektion inom ett till två år, men ärrvävnad och krökning kvar. Sällan, både krökning och smärta i samband med Peyronies sjukdom bättre utan behandling.

När ska en läkare
Se din läkare om smärta eller böjning av din penis hindrar dig från att ha sex eller orsakar dig ångest. En korrekt diagnos är nödvändig för att avgöra om behandlingen kan hjälpa och att utesluta andra orsaker till dina symtom.

Se även

Orsaker

Orsaken till Peyronies sjukdom är inte helt klarlagda, men ett antal faktorer tycks vara inblandade. Det är tänkt Peyronies sjukdom i allmänhet följer av bristning av små blodkärl inuti penis. Exempelvis kan penisen skadas vid sex, atletisk aktivitet eller som resultatet av en olycka. Under läkningsprocessen är blodkroppar och andra celler fångade på platsen för skadan, vilket leder till uppbyggnad av ärrvävnad. Men inte alla män som har en penis skada utvecklar Peyronies sjukdom. Man tror att ärftliga egenskaper kan spela en roll i vem som är mottagliga för sjukdomen.

Varje sida av penis innehåller en svampliknande rör (corpus cavernosum) som innehåller många små blodkärl. När du blir sexuellt upphetsad, blodflödet till dessa kamrar ökar. Som kammare fylls med blod, penis expanderar, rätar och stelnar till en erektion. Var och en av corpus cavernosa är inneslutna i ett hölje av elastisk vävnad kallas tunica albuginea (TOO-NIH-kuh al-BU-Jin-e-uh), som sträcker sig under en erektion. Skada på penis kan skada denna vävnad. Om en skada läker ordentligt, finns det i allmänhet inga långsiktiga problem. I Peyronies sjukdom, problem i den normala sårläkningsprocessen resulterar i permanent ärrvävnad. Det avsnitt av manteln med ärrvävnad är inte längre flexibel. När penis blir erigerad, töjer regionen med ärrvävnad inte, och penis böjer eller blir vanställt och kan vara smärtsamt.

I vissa män, kommer Peyronies sjukdom på gradvis och verkar inte vara relaterade till en skada. Forskare undersöker om Peyronies sjukdom kan kopplas till störningar i immunsystemet.

Riskfaktorer

Mindre skador på penis leder inte alltid till Peyronies sjukdom. Det finns ett antal faktorer som kan bidra till dålig sårläkning och ärrvävnad uppbyggd som kan spela en roll i Peyronies sjukdom. Dessa inkluderar:

 • Ärftlighet. Om din far eller bror har Peyronies sjukdom, har du en ökad risk att få sjukdomen.
 • Bindvävsstörningar. Män som har en bindväv tycks ha en ökad risk att utveckla Peyronies sjukdom. Till exempel, ett antal män som har Peyronies sjukdom har också ett tillstånd som kallas Dupuytrens kontraktur - en sladd-liknande förtjockning över handflatan som orsakar fingrarna för att dra inåt.
 • Få äldre. Prevalensen av Peyronies sjukdom ökar med åldern. Åldersrelaterade förändringar i vävnader kan få dem att vara lättare skadade och mindre benägna att läka bra.

Andra faktorer, bland annat vissa hygienkrav, rökning och vissa typer av prostataoperation kan kopplas till Peyronies sjukdom.

Se även

Komplikationer

Komplikationer av Peyronies sjukdom kan inkludera:

 • Oförmåga att ha samlag
 • Svårt att uppnå eller behålla en erektion (erektil dysfunktion)
 • Ångest eller stress om sexuella förmåga eller utseendet på din penis
 • Påfrestningar på relationen med din sexpartner
 • Svårighet fathering ett barn, eftersom samlag är svårt eller omöjligt

Förberedelse för mötet

Om du har Peyronies sjukdom symtom, kommer du antagligen att börja med att se din husläkare eller allmänläkare. Du kan hänvisas till en specialist på manliga sexuella störningar (urolog). Förberedelse för mötet kommer att hjälpa dig göra det bästa av din tid.

Vad du kan göra
Gör en lista i förväg att du kan dela med din läkare. Din lista bör omfatta:

 • Symtom du upplever, inklusive alla som kan verka oberoende av Peyronies sjukdom
 • Key personlig information, inklusive betydande påverkan eller senaste ändringarna liv
 • Mediciner som du tar, inklusive vitaminer eller kosttillskott
 • Familjehistoria av Peyronies sjukdom, om någon
 • Frågor att ställa din läkare

Lista frågor till din läkare från viktigast till minst viktigt i fall tiden är ute. Du kanske vill ställa några av följande frågor:

 • Vilka tester kommer jag ha?
 • Vilken behandling rekommenderar ni?
 • Kan du berätta om symtom sannolikt att försämras eller förbättras?
 • Finns det broschyrer eller annat tryckt material som jag kan ta med mig hem? Vilka webbplatser rekommenderar ni besöker?

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa frågor under din tid om du inte förstår någonting.

Vad du förväntar dig av din läkare
Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill diskutera vidare. Din läkare kan fråga:

 • När märkte du först en kurva i din penis, eller ärrvävnad under huden på din penis?
 • Har krökning av din penis försämrats över tid?
 • Har du ont under en erektion, och om så är fallet, har det blivit sämre eller bättre över tid?
 • Minns du har en skada på din penis?
 • Gör dina symptom begränsar din förmåga att ha sex?

Din läkare kan också be dig att fylla i en enkät, såsom den internationella indexet av erektil funktion, som kan identifiera hur sjukdomen påverkar din förmåga att ha sex.

Tester och diagnos

För de flesta män, kan Peyronies sjukdom diagnostiseras med en fysisk undersökning och genom att svara på frågor om symptom. Sällan, andra förhållanden ge liknande symptom och måste uteslutas.

Tester för att diagnostisera Peyronies sjukdom och förstå exakt vad som orsakar dina symptom kan inkludera följande:

 • Fysisk undersökning. Din läkare kommer att känna (palpera) din penis när det inte är upprätt, för att identifiera platsen och mängden ärrvävnad du har. Han eller hon kan också mäta längden på din penis. Om tillståndet fortsätter att förvärras, hjälper denna första mätning avgöra om penis har förkortats. Din läkare kan också be dig att sätta in bilder på din penis du tar hemma. Detta kan bestämma graden av krökning, lokalisering av ärrvävnad eller andra detaljer som kan hjälpa till att identifiera den bästa behandlingsmetoden.
 • Andra tester. Din läkare kan beställa ultraljud, röntgen eller andra tester för att undersöka penis när den är upprätt. Innan du tar bilder av din penis, kommer du förmodligen få en injektion direkt in i penis som gör att den blir erigerad. Du kommer att ges lokalbedövning för att minska smärta före injektionen. Ultraljud är den vanligaste testet för penis avvikelser. Ultraljud tester använder ljudvågor för att producera bilder av mjuka vävnader. Det kan visa närvaron av ärrvävnad, blodflödet till penis och eventuella avvikelser.

Behandlingar och läkemedel

Din läkare kan rekommendera en vänta-och-se (Exspektansgrupp) metod om:

 • Krökning av din penis är inte svår och inte längre försämring
 • Du kan fortfarande ha sex utan smärta
 • Smärta vid erektion är mild

Om dina symtom är allvarliga eller förvärras över tid, kan din läkare rekommendera mediciner eller kirurgi.

Mediciner
Ett antal orala läkemedel har provats för behandling av Peyronies sjukdom, men de verkar inte vara lika effektiv som kirurgi.

I vissa fall kan läkemedel injiceras direkt in i penis minska krökning och smärta i samband med Peyronies sjukdom. Om du har en av dessa behandlingar, får du troligen flera injektioner under flera månader. Du kommer att få en lokalbedövning för att förebygga smärta under injektioner.

Bevis på effektiviteten av penis injektioner är begränsad. Mediciner som används är:

 • Verapamil. Detta är ett läkemedel som normalt används för att behandla högt blodtryck. Det verkar att störa produktionen av kollagen, ett protein som verkar vara en viktig faktor i bildandet av Peyronies sjukdom ärrvävnad.
 • Interferon. Detta är en typ av protein som verkar stör produktionsprocessen av fibrös vävnad och bidra till att bryta ner det.

Kollagenas, ett enzym som bryter ner bindvävsbildning ärr, studeras för närvarande för behandling av Peyronies sjukdom.

Kirurgi
Din läkare kan föreslå operation om deformerad penis är svår eller hindrar dig från att ha sex. Kirurgi vanligtvis inte rekommenderas förrän krökning av din penis slutar att öka, och dina erektioner har varit smärtfri under minst sex månader.

Vanliga kirurgiska metoder inkluderar:

 • Förkortning av opåverkade sidan. En mängd olika förfaranden kan användas för att förkorta den längre sidan av penis (sidan utan ärrvävnad). Den förkortade sidan av manteln och mindre elastisk, ärrad sidan av manteln hamna ungefär samma längd när penis är upprättstående. Detta resulterar i en relativt rak erektion. Emellertid förkortar detta förfarande vanligtvis den totala längden på penis. Det är allmänt används i män som har tillräcklig penis längd och en mindre allvarlig krökning av penis. Nesbit komplikation är ett exempel på denna typ av förfarande. I vissa fall orsakar denna typ av kirurgi erektil dysfunktion.
 • Förlängning den drabbade sidan. Med denna typ av kirurgi gör kirurgen flera nedskärningar i ärrvävnad, vilket gör att skidan att sträcka ut och penisen att räta. Kirurgen kan behöva avlägsna en del av ärrvävnad. En bit vävnad (graft) är sydd på plats för att täcka hålen i tunica albuginea. Ett transplantat kan vara vävnad från din egen kropp, människa eller djur vävnad, eller ett syntetiskt material. Detta förfarande används vanligen om en man har en kortare penis, svår krökning eller en komplicerad missbildning. Detta förfarande löper en större risk för erektil dysfunktion än vad förkortningen förfarandet.
 • Penisimplantat. Inopererad penisimplantat ersätta den svampliknande vävnad som fyller med blod under en erektion. Implantaten kan vara halvstyv - manuellt böjde sig ner för det mesta, och böjda uppåt för samlag. En annan typ av implantat är uppblåst med en pump implanterad i ljumsken eller pungen. Penisimplantat kan övervägas om en människa har både Peyronies sjukdom och erektil dysfunktion. När implantaten sätts på plats, kommer kirurgen att göra sannolikt några nedskärningar (snitt) i ärrvävnad att lindra spänningar på tunica albuginea.

Den typ av operation som används beror på ditt tillstånd. Din läkare kommer att överväga placeringen av ärrvävnad, svårighetsgraden av dina symtom och andra faktorer. Om du är oomskurna, kan din läkare utföra en omskärelse under operation.

Beroende på vilken typ av operation du har, kanske du kan åka hem från sjukhuset samma dag eller du kanske behöver övernatta. Din kirurg kommer att ge dig råd om hur länge du ska vänta innan du går tillbaka till arbete - i de flesta fall, ett par dagar. Efter operation för Peyronies sjukdom, måste du vänta i fyra till åtta veckor innan du onanerar eller har sex.

Andra behandlingar
Flera andra icke-drogrelaterade behandlingar för Peyronies utreds, men bevis är begränsad om hur väl de fungerar och eventuella biverkningar. Dessa inkluderar strålbehandling, med intensiva ljudvågor för att bryta upp ärrvävnad (stötvåg terapi) och anordningar för att tänja på penis (penis dragning terapi).

Coping och stöd

Peyronies sjukdom kan vara en källa till stor oro och skapa spänning mellan dig och din sexpartner. Följande förslag kan hjälpa dig att klara av Peyronies sjukdom:

 • Förklara för din partner vad Peyronies sjukdom är och hur det påverkar din förmåga att ha sex.
 • Låt din partner vet hur du känner dig om utseendet på din penis och din förmåga att ha sexuella relationer.
 • Prata med din partner om hur ni två kan upprätthålla sexuell och fysisk intimitet.
 • Prata med en psykologisk rådgivare (psykoterapeut) som specialiserat sig på familjens relationer och sexuella frågor.