Polysomnography (sömnstudie)

Definition

Polysomnography, även kallad en sömn studie, är ett test som används för att diagnostisera sömnstörningar. Polysomnography registrerar dina hjärnvågor, syrehalten i blodet, puls och andning, samt ögon-och benrörelser under studien.

Polysomnography oftast sker på en sömnstörningar enhet inom ett sjukhus eller vid en sömn centrum. Du kommer att bli ombedd att komma till sömn mitt på kvällen för polysomnographyen så att testet kan spela dina nattliga sömnmönster.

Förutom att hjälpa diagnostisera sömnstörningar, kan polysomnography användas för att hjälpa till att anpassa din behandling plan om du redan har fått diagnosen med en sömnstörning.

Se även

Varför det är gjort

Polysomnography övervakar din sömn stadier och cykler för att identifiera om eller när dina sömnmönster störs och varför.

Den normala processen för att somna börjar med en sömn stadium kallas icke-snabba ögonrörelser (NREM) sömn. Under detta skede, dina hjärnvågor, som registrerats av elektroencefalografi (EEG), bromsa kraftigt. Dina ögon inte flytta fram och tillbaka snabbt under NREM, i motsats till senare stadier av sömn. Efter en timme eller två av NREM sömn, plockar din hjärnaktivitet upp igen, och snabba ögonrörelser (REM) sömn börjar. Mest drömma inträffar under REM-sömn.

Du går normalt genom 05:56 sömncykler en natt, cykling mellan NREM och REM-sömn i ca 90 minuter. Din REM skede förlänger vanligtvis med varje cykel som natten fortskrider. Sömnstörningar kan störa denna sömn process. Polysomnography övervakar din sömn stadier och cykler för att identifiera om eller när dina sömnmönster störs.

Din läkare kan rekommendera polysomnography om han eller hon misstänker att du har:

 • Sömnapné eller annan sömnrelaterade andning sjukdom - andningen upprepade stopp och starter under sömnen.
 • Periodiska rörelsestörningar - du ofrivilligt flex och förlänga dina ben medan du sover. Detta sömnstörningar förknippas ibland med restless legs.
 • Narkolepsi - du upplever överväldigande sömnighet dagtid och plötsliga attacker av sömn.
 • REM-sömn beteendestörningar - du agerar ut drömmar när du sover.
 • Ovanliga beteenden under sömnen - du gör ovanliga aktiviteter under sömnen, såsom promenader, flytta runt en hel eller rytmiska rörelser.
 • Oförklarlig kronisk sömnlöshet - du har alltid svårt att somna eller att sova.

Se även

Risker

Polysomnography är en icke-invasiv, smärtfri test. Komplikationer är sällsynta. Den vanligaste biverkningen är hudirritation orsakad av limmet som används för att fästa testa sensorer på huden.

Se även

Hur du förbereder

Polysomnografi (sömn studie). Sömnapné eller annan sömnrelaterade andningsstörning.
Polysomnografi (sömn studie). Sömnapné eller annan sömnrelaterade andningsstörning.

Din läkare kan be dig att inte dricka alkohol eller äta eller dricka något med koffein under eftermiddagen och kvällen före polysomnography. Alkohol och koffein kan förändra ditt sömnmönster, och de kan göra symptom på vissa sömnstörningar värre.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Under polysomnografi
Du kommer till sömnen centrum på kvällen för polysomnographyen och övernatta. Du kan ta med objekt som du använder för din sänggåendet rutin, och du kan sova i egna nightclothes.

Rummet där polysomnography görs liknar ett hotellrum, och det är mörkt och tyst under testet. Du delar inte rum med någon annan. Rummet har en videokamera, så polysomnography teknologer övervakning kan du se vad som händer i rummet när ljuset är släckt, och en ljudanläggning, så att de kan prata med dig och höra dig från sitt övervakningsområde utanför rummet.

När du gör dig redo för sängen, en av de teknologer ställer sensorer på din hårbotten, tempel, bröst och ben med ett milt klister, såsom lim eller tejp. Givarna ansluts med trådar till en dator, men trådarna är tillräckligt lång för att låta dig röra sig normalt i sängen. Ett litet klipp också placeras på fingret eller örat för att övervaka nivån av syre i blodet.

Periodiska rörelsestörningar. REM-sömn beteendestörningar.
Periodiska rörelsestörningar. REM-sömn beteendestörningar.

Medan du sover, övervakar en teknolog ditt:

 • Hjärnvågor
 • Ögonrörelser
 • Puls
 • Andningsmönster
 • Blod syrenivån
 • Body ställning
 • Ledrörelsen
 • Snarkning och andra ljud du kan göra när du sover

Alla dessa mätningar registreras på en kontinuerlig graf.

Polysomnography teknologer övervaka dig hela natten. Om du behöver hjälp, kan du prata med dem via övervakningsutrustningen. De kan komma in i rummet för att lossa ledningarna om du behöver gå upp på natten.

Även om du förmodligen inte kommer att somna lika lätt eller sova liksom i sömnen center som du gör hemma, detta oftast inte påverkar testresultaten. En hel natts sömn är inte skyldig att erhålla noggranna polysomnography resultat.

Efter polysomnografi
På morgonen är sensorerna bort, och du kan lämna sömn centrum. Du få en tid för ett uppföljande besök med den läkare som rekommenderade testet. Du kan återgå till dina vanliga aktiviteter efter polysomnography.

Se även

Resultat

Mätningarna som registrerats under polysomnography ger en hel del information om din sömn mönster. Till exempel:

 • Hjärnvågor och ögonrörelser under sömn kan hjälpa din hälsa vårdteam bedöma dina sömn stadier och identifiera störningar i de stadier som kan uppstå på grund av sömnproblem som narkolepsi och REM-sömn beteendestörningar.
 • Hjärta och andning förändringar och förändringar i blodet syre som är onormalt under sömnen kan föreslå sömnapné.
 • Frekventa benrörelser som stör din sömn kan tyda periodisk störning lem rörelse.
 • Onormala rörelser eller beteenden under sömnen kan vara tecken på REM-sömn beteendestörningar eller annan sömnstörning.

Den information som samlats in under polysomnography utvärderas först genom ett polysomnographyen teknikern, som använder uppgifterna för att kartlägga din sömn stadier och cykler. Sedan att informationen granskas av din sömn center läkare.

Det kan ta upp till två veckor att få resultatet av polysomnography. Vid ett uppföljande möte, granskar läkaren resultaten med dig och, baserat på de insamlade uppgifterna, diskuterar någon behandling eller ytterligare utvärdering som du kan behöva.

Se även