Positronemissionstomografi (PET) scan

Definition

En positronemissionstomografi (PET) scan är en avbildning test som kan hjälpa avslöja hur dina vävnader och organ fungerar. En liten mängd radioaktivt material som är nödvändigt för att visa denna aktivitet.

Den exakta typen av radioaktivt material och dess leverans metod beror på vilket organ eller vävnad som studeras av PET-scan. Det radioaktiva materialet kan injiceras i en ven, inandning eller förtäring.

Mer radioaktivt material ackumuleras i områden som har högre nivåer av kemisk aktivitet. Detta motsvarar ofta till områden av sjukdomen och visar sig som ljusare fläckar på PET-scan. En PET-scan är användbart för att värdera olika förhållanden - inklusive neurologiska problem, hjärtsjukdomar och cancer.

Varför det är gjort

En PET-undersökning är ett effektivt sätt att undersöka den kemiska aktiviteten i vissa delar av kroppen, vilket kan hjälpa till att upptäcka avvikelser i dessa områden. PET används oftast i folk som har cancer, hjärtsjukdomar eller sjukdomar i hjärnan.

Cancer
Cancerceller visas som ljusare fläckar på PET, eftersom de har en högre ämnesomsättning än gör normala celler. PET kan vara användbart för att bestämma:

 • Omfattningen eller spridning av vissa cancerformer
 • Hur väl cancern svarar på behandlingen
 • Om cancern har återkommit

PET måste tolkas försiktigt eftersom noncancerous förhållanden kan likna cancer, och många typer av cancer som inte visas på PET. De typer av cancer mest sannolikt att visa upp på PET inkluderar:

 • Hjärna
 • Bröst
 • Cervikal
 • Colon
 • Esofagus
 • Lung
 • Lymfom
 • Melanom
 • Bukspottkörtel
 • Sköldkörtel

Hjärtsjukdom
Läkare använder PET scanning för att upptäcka områden av minskat blodflöde i hjärtat. Detta kan hjälpa till att visa vilka områden av hjärtat kan dra nytta av angioplastik eller koronar bypass-kirurgi.

Hjärnsjukdomar
En PET-undersökning kan visa vilka områden i hjärnan har det mest aktivitet under olika uppgifter. Denna teknik kan också utvärdera specifika hjärnan avvikelser, såsom:

 • Tumörer
 • Minnesstörningar
 • Kramper

Risker

Även om ett radioaktivt ämne används under en PET-undersökning, är mängden strålning som du utsätts för alltför låg för att påverka den normala processer i din kropp.

Dock kan detta radioaktiva material skada fostret om en gravid kvinna. Du och din läkare kan diskutera risken för fostret eller barnet kontra resonemang och nyttan av att ha en PET-undersökning utförs.

Hur du förbereder

En PET-undersökning görs vanligen på ett polikliniskt. Din läkare kommer att ge dig detaljerade instruktioner om hur man förbereder för skanningen. Innan genomgår genomsökningen, ska du berätta för din läkare om alla receptbelagda och receptfria mediciner du tar, liksom alla vitaminer och naturmedel. Om du tar vissa mediciner eller har vissa sjukdomar, till exempel diabetes, får du specifika anvisningar innan skanningen.

En generell regel är att inte äta något på flera timmar innan skanningen. Använd bekväma kläder till ditt besök. Du kan bli ombedd att byta till ett sjukhus klänning för testet. Om ett område av kroppen nära blåsan behöver undersökas, kan en mjuk slang (kateter) införas i urinröret för att hålla urin dräneras från blåsan under genomsökningen.

Om du är gravid eller tror att du kan vara gravid, tala med din läkare innan du genomgår en PET-undersökning. Den radioaktiva ämnet används under denna procedur kan utsätta fostret för strålning.

Vad du kan förvänta dig

Positronemissionstomografi (PET) scan. Cancer.
Positronemissionstomografi (PET) scan. Cancer.

Den PET-scanner är en stor maskin som ser lite ut som en gigantisk munk stående upprätt, som liknar en datortomografi (CT) maskin.

Under testet
Beroende på orgel som studeras, kan du andas eller svälja radioaktivt ämne eller få det intravenöst. Om ämnet injiceras intravenöst, kanske du känner kortfattat en kall känsla att flytta upp armen.

Du måste vänta 30 till 60 minuter för det radioaktiva ämnet som skall absorberas av organ eller vävnad som skall avbildas. Efter den angivna tiden har gått, kommer du ligger på ett smalt bord som glider in i PET-scannern öppning. Testet i sig är smärtfri, men du måste ligga väldigt stilla eller bilderna blir suddiga. Det tar ca 30 minuter att genomföra testet, under vilken tid du kommer att höra surrande och klicka ljud.

Om du är klaustrofobisk, kan du känna en viss oro när placerad i skannern. Var noga med att berätta för sjuksköterskan eller teknikern om något obehag. Mediciner kan hjälpa dig att känna dig mer avslappnad.

Efter provet
I allmänhet finns det inga begränsningar för din dagliga rutin efter testet. Men drick mycket vätska för att hjälpa spola det radioaktiva ämnet från din kropp.

Resultat

Olika färger eller grader av ljusstyrka på bilderna från en PET-undersökning representerar olika nivåer av vävnad och organ fungerar. En radiolog med speciell träning i att läsa PET tolkar bilderna.

Bilder från andra tester, såsom de från senaste datortomografi (CT) eller magnetisk resonanstomografi (MRT), kan jämföras eller ens i kombination med de av er PET-undersökning. Vissa sjukhus har en maskin som kan ta en PET-scan och en datortomografi på samma gång. De resulterande bilderna ger ofta större klarhet.