Preventivmedel

Födelsekontroll grunderna

Om du funderar på att använda preventivmedel, har du många alternativ - från naturlig familjeplanering och over-the-counter födelsekontroll produkter kontroll till receptbelagda piller eller sterilisering.

För att hjälpa till att avgöra vilka preventivmedel skulle vara bäst för dig, överväga din livsstil, personliga preferenser och hälsostatus. Hur känner du inför att planera för sex? Sätta preventivmedel i din kropp? Ta ett piller vid samma tidpunkt varje dag eller spåra dina fertila dagar? Permanent slutar förmågan att föreställa sig eller skaffa barn?

Det är också viktigt att göra en ärlig bedömning av dig själv, din partner och er relation. Du kan ha olika behov preventivmedel om du har sex ofta eller att du inte är i ett monogamt förhållande. Helst ska du och din partner diskutera alternativen och nå en ömsesidigt givande beslut.

Se även

P-piller

P-piller är en vanlig typ av preventivmedel. Om du funderar på att ta p-piller, kan du ha fler alternativ än du tror.

Du börjar med att välja antingen kombinerade p-piller eller minipills. Om du väljer kombinationen p-piller, har du ett annat val - konventionella förpackningar eller kontinuerlig dosering. Med konventionella piller, kommer du att ha en period varje månad. Med kontinuerlig kontroll dosera p-piller, kan du ha en period bara fyra gånger per år eller eliminera mensen helt.

Naturligtvis har varje typ av p-piller sina egna risker och fördelar. Förstå grunderna, sedan arbeta med din vårdgivare för att bestämma den bästa p-piller för dig.

Se även

Andra preventivmedel alternativ

När du tänker på alternativ preventivmedel, vad kommer att tänka? P-piller är ett populärt val, men sluta inte där. Andra preventivmedel alternativ i överflöd - och valet är upp till dig.

Om du behöver preventivmedel bara ibland, kanske over-the-counter manliga eller kvinnliga kondomer vara lämpliga preventivmedel alternativ. Kondomer ger också skydd mot sexuellt överförbara infektioner. Den preventivmedel svamp är ett annat alternativ som är tillgängliga utan recept. Om du är mest angelägen om effektivitet, receptbelagda preventivmedel - såsom preventivmedel injektioner, en vaginal ring eller en spiral - kan vara bättre preventivmedel alternativ.

Som du överväga dina alternativ preventivmedel, vara öppen för alla möjligheter. Bekanta dig med hur olika typer av preventivmedel arbete, samt risker och fördelar med specifika alternativ preventivmedel.

Se även

Naturlig familjeplanering

Naturlig familjeplanering kan vara en tilltalande preventivmedel alternativ om du inte kan eller väljer att inte använda andra preventivmedel.

Populära typer av naturlig familjeplanering inkluderar rytmen metoden, livmoderhalsens slem metoden och den basala kroppstemperaturen metoden. Du kan använda dessa typer av naturlig familjeplanering att förutsäga när du har ägglossning - och när du behöver för att undvika oskyddat sex, om du inte vill bli gravid. En annan typ av naturlig familjeplanering är tillbakadragande, där man drar tillbaka sin penis ur slidan innan utlösning för att förhindra graviditet.

Naturlig familjeplanering kräver motivation, flit och självbehärskning. Naturlig familjeplanering är inte lika effektiv som andra typer av preventivmedel, men det är billigt och inte har några biverkningar.

Se även

Sterilisering

Om du är säker på att du inte vill vara gravid - eller skaffa barn - när som helst i framtiden, kan du överväga sterilisering.

För män är vasektomi det enda alternativet för sterilisering. Under denna enkla operation, är rören som transporterar spermierna i sperma skärs och förseglas. Efter en lyckad vasektomi, är en man som inte kan skaffa barn.

Födelsekontroll. Andra preventivmedel alternativ.
Födelsekontroll. Andra preventivmedel alternativ.

Kvinnor kan ha möjlighet att välja mellan flera sterilisering alternativ, inklusive äggledaroperation - Ett kirurgiskt ingrepp - och Essure och Adiana system, vilka båda permanent blockerar äggledarna.

Sterilisering är en effektiv metod för födelsekontroll. Beslutet att fortsätta sterilisering måste tas på allvar, dock. Även återföring är ibland möjligt efter vasektomi eller tubarligering, är sterilisering som anses permanent.

Se även

Akut antikonception

Akut antikonception förhindrar graviditet efter oskyddat samlag. Akut antikonception är inte avsett att användas istället för rutinmässig preventivmedel - men det är ett alternativ om du har haft oskyddat sex, din preventivmetod misslyckats eller du missat ett p-piller.

För att vara effektiv, måste akut preventivmedel användas så snart som möjligt efter oskyddat samlag. I USA, två typer av akuta preventivmedel finns tillgängliga: piller och spiral (spiral).

Akuta preventivmedel piller är också känd som dagen-efter-piller. Tre varumärken - Nästa val, Plan B One-Step och Ella - finns tillgängliga. Akuta preventivmedel piller kan användas upp till fem dygn efter oskyddat samlag. Men piller är mer effektiva ju tidigare du tar dem.

Ett annat alternativ är en kopparspiral. Varumärket är ParaGard. För att förhindra graviditet måste spiralen införas inom fem dygn efter oskyddat samlag.

Se även