Preventivmedel

Födelsekontroll alternativ: Saker att tänka på

Dina preventivmedel alternativ kan vara p-piller, metoder barriär eller naturlig familjeplanering. Ta reda på hur man väljer preventivmetod som är rätt för dig.

Om du funderar på att använda preventivmedel (preventivmedel), har du olika alternativ. För att hjälpa till att välja rätt preventivmedel för dig och din partner, fundera över följande frågor.

Vilka preventivmedel är tillgängliga?

Födelsekontroll alternativ kan vara:

  • Barriärmetoder. Exempel är manliga och kvinnliga kondomer, liksom mellangärde, livmoderhalscancer cap och preventivmedel svamp.
  • Hormonella metoder. Exempel inkluderar piller, liksom vaginal ring (NuvaRing), p-stav (Implanon), p-spruta (Depo-Provera) och preventivmedelsdepotplåster (Ortho Evra).
  • Intrauterina preventivmedel (IUP). Exempel inkluderar kopparspiral (ParaGard) och hormonella lUD (Mirena).
  • Sterilisering. Exempel tubarligering Essure eller Adiana för kvinnor, och vasektomi för män.
  • Naturlig familjeplanering. Exempel rytmen, basala kroppstemperatur och livmoderhalscancer metoder slem.

Det är också viktigt att vara medveten om akuta preventivmedel - såsom dagen-efter-piller (Plan B One-Step, nästa val eller Ella) - som kan användas för att förhindra graviditet efter oskyddat samlag.

Hur fungerar de olika preventivmedel alternativ?

Olika typer av preventivmedel fungerar på olika sätt. Preventivmetoder får:

  • Förhindra spermierna från att nå ägget
  • Inaktivera eller skada spermier
  • Förhindra ett ägg från att släppas varje månad
  • Förändra livmoderslemhinnan så ett befruktat ägg inte fäster till den
  • Tjockna livmoderhalsen så spermierna inte kan lätt passera genom den

Vad är metodens effektivitet?

För att vara effektiv, måste någon preventivmetod användas konsekvent och korrekt. Preventivmedel som kräver lite ansträngning från din sida, såsom spiral, preventivmedel implantat och sterilisering är förknippade med lägre graviditet priser. Däremot är metoder som kräver övervakning fertilitet eller periodisk avhållsamhet förknippad med högre graviditet priser. Summan av kardemumman är att rätt metod är det som du är bekväm med och vill och kan använda.

Är det reversibla?

Den preventivmetod du väljer beror på dina reproduktiva mål. Om du planerar graviditet inom en snar framtid, kanske du vill ha en metod som är lätt stoppad eller snabbt reversibel, såsom ett p-piller eller en barriärmetod. Om du vill bli gravid - men inte i en nära framtid - du kanske vill överväga en spiral. En spiral har en snabb återgång till fertilitet, men det är dyrt om du ska använda den endast för en kort tid. Om du är säker på att du aldrig vill ha barn, kanske du föredrar en permanent metod, såsom sterilisering. Du kanske upptäcker att olika preventivmedel alternativ fungerar för dig i olika skeden av ditt liv.

Är det förenligt med din religiösa övertygelse eller kulturella sedvänjor?

Vissa former av preventivmedel betraktas som en kränkning av vissa religiösa lagar eller kulturella traditioner. Väga riskerna och fördelarna med ett preventivmedel mot dina personliga övertygelser.

Se även

Födelsekontroll alternativ: Saker att tänka på

Är det bekvämt och prisvärt?

För vissa människor, föreslår bekvämlighet användarvänlighet, inga besvärande biverkningar eller ingen störning av den sexuella upplevelsen. För andra betyder bekvämlighet inget recept behövs. När du väljer en preventivmetod, fundera på hur villig du är att planera i förväg eller, om nödvändigt, hålla sig till ett strikt schema. Det är viktigt att välja en typ av preventivmedel som passar din livsstil.

Födelsekontroll. Intrauterina preventivmedel (IUP).
Födelsekontroll. Intrauterina preventivmedel (IUP).

Vissa metoder för födelsekontroll är billiga, medan andra är mer kostsamma. Fråga ditt försäkringsbolag om täckning, och sedan överväga bekostnad som du gör ett beslut.

Vilka är biverkningarna?

Tänk på din tolerans för de eventuella biverkningar som förknippas med en viss preventivmedel. Vissa metoder, särskilt sådana som innehåller östrogen eller progesteron, pose fler biverkningar - vissa potentiellt allvarliga - än vad andra, t.ex. barriärmetoder och naturlig familjeplanering metoder planering. Prata med din vårdgivare om din sjukdomshistoria och hur det kan påverka ditt val av preventivmedel.

Skyddar den mot sexuellt överförbara infektioner?

Manliga och kvinnliga kondomer är de enda preventivmedel som erbjuder tillförlitligt skydd mot sexuellt överförbara infektioner. Om du inte är i ett ömsesidigt monogamt förhållande och har testats för sexuellt överförbara infektioner, använd en ny kondom varje gång du har sex i tillägg till någon annan preventivmetod du använder.

Erbjuder det andra fördelar?

Förutom att förhindra graviditet, vissa preventivmedel ger fördelar såsom mer förutsägbara, lättare menstruationscykeln, en minskad risk för sexuellt överförbara infektioner eller en minskad risk för vissa cancerformer. Om dessa förmåner är viktiga för dig, kan de påverka ditt val av preventivmedel alternativ.

Är det acceptabelt att din sexpartner?

Din partner kanske har preferenser preventivmedel som liknar eller skiljer sig från din egen. Diskutera alternativ preventivmedel med din partner för att hjälpa till att avgöra vilken metod som är godtagbar för båda.

Vad är den nedersta raden?

När du väljer en preventivmetod, många faktorer spelar in, bland annat din ålder, hälsa, känslomässig mognad, civilstånd och religiösa övertygelser. Att känna dina alternativ är en del av beslutsprocessen - men en ärlig bedömning av dig själv, din partner och er relation är lika viktigt. Helst ska du och din partner diskutera alternativen och nå en ömsesidigt givande beslut.

Se även