Prostatacancer

Prostatacancer förebyggande: sätt att minska din risk

Det finns ingen bevisad prostatacancer förebyggande strategi. Men du kan minska risken för prostatacancer genom att göra hälsosamma val, såsom att utöva och äta en hälsosam kost.

Om du är orolig för din risk för prostatacancer, kan du vara intresserad av prostatacancer förebyggande. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. Du kanske har vänner eller familjemedlemmar som har diagnostiserats med prostatacancer, och detta kan få dig att undra om vad du kan göra för prostatacancer förebyggande.

Det finns inget säkert sätt att förebygga prostatacancer. Studieresultat ofta i konflikt med varandra, och inga tydliga sätt att förebygga prostatacancer har uppstått. I allmänhet, läkare rekommenderar att män med en genomsnittlig risk för prostatacancer göra val som gynnar deras hälsa om de är intresserade av prostatacancer förebyggande.

Välj en hälsosam kost
Det finns vissa belägg för att välja en hälsosam kost som är låg i fett och full av frukt och grönsaker kan minska risken för prostatacancer, men resultaten från studien inte alltid överens. Om du vill minska din risk för prostatacancer, överväga att försöka:

  • Välj en fettsnål kost. Livsmedel som innehåller fett är kött, nötter, oljor och mejeriprodukter som mjölk och ost. I studier, hade män som åt det högsta beloppet av fett varje dag en ökad risk för prostatacancer. Även om denna förening inte bevisa att överflödigt fett orsakar prostatacancer, minska mängden fett du äter varje dag har andra beprövade fördelar, som att hjälpa dig att kontrollera din vikt och hjälpa ditt hjärta. För att minska mängden fett du äter varje dag, begränsa fet mat eller välja fettsnåla sorter. Till exempel, minska mängden fett du lägger till livsmedel vid matlagning, välj magrare köttbitar och välja fettsnåla eller sänkt fetthalt mejeriprodukter.
  • Ät mer fett från växter än från djur. Vid studier som såg fett och prostatacancer risk, fett från djur var mest sannolikt att förknippas med en ökad risk för prostatacancer. Animaliska produkter som innehåller fett är kött, ister och smör. När det är möjligt, använda vegetabiliska fetter i stället för animaliskt fett. Till exempel, laga mat med olivolja i stället för smör. Strö nötter eller frön på din sallad i stället för ost.
  • Öka mängden frukt och grönsaker du äter varje dag. Frukt och grönsaker är fulla av vitaminer och näringsämnen som tros minska risken för prostatacancer, även om forskningen inte har visat att något särskilt näringsämne är garanterad att minska din risk. Äta mer frukt och grönsaker tenderar också att göra att du har mindre utrymme för andra livsmedel, såsom fettrik mat. Öka mängden frukt och grönsaker du äter varje dag genom att lägga till en extra portion av en frukt eller grönsak till varje måltid. Ät frukt och grönsaker för mellanmål.
  • Ät fisk Fet fisk -. Som lax, sardiner, tonfisk och öring - innehåller en fettsyra som kallas omega-3 som har kopplats till en minskad risk för prostatacancer. Om du för närvarande inte äter fisk, prova att lägga till din diet.
  • Minska mängden av mejeriprodukter du äter varje dag I studier, män som åt mest mejeriprodukter -. Haft varje dag den högsta risken för prostatacancer - som mjölk, ost och yoghurt. Men studieresultat har varit blandade, och den risk som är förknippad med mejeriprodukter tros vara liten.
  • Drick grönt te. Studier av män som dricker grönt te eller ta grönt te som ett komplement har funnit en minskad risk för prostatacancer. Om du gillar att dricka te, överväga att välja grönt te.
  • Prova att lägga till soja till din diet kost som innehåller tofu -. En produkt gjord av sojabönor - har kopplats till en minskad risk för prostatacancer. Man tror att nyttan av soja kommer från ett särskilt näringsämne kallade isoflavoner. Andra källor av isoflavoner inkluderar bönor, kikärter, linser och jordnötter.
  • Drick alkohol med måtta, om alls. Om du väljer att dricka alkohol, begränsa dig till något mer än en drink eller två varje dag. Det finns inga klara bevis för att dricka alkohol kan påverka risken för prostatacancer, men en studie fann män som drack flera drinkar varje dag under många år hade en ökad risk.

Bibehålla en hälsosam vikt
Män med ett body mass index (BMI) på 30 eller högre anses vara överviktiga. Att vara överviktig ökar risken för prostatacancer. Om du är överviktiga eller feta, arbetar för att gå ner i vikt. Du kan göra detta genom att minska antalet kalorier du äter varje dag och öka mängden motion du gör.

Prostatacancer. Välj en hälsosam kost.
Prostatacancer. Välj en hälsosam kost.

Om du har en hälsosam vikt, arbetar för att behålla den genom att utöva de flesta dagar i veckan och att välja en hälsosam kost som är rik på frukt, grönsaker och fullkornsprodukter.

Motion flesta dagar i veckan
Studier av motion och prostatacancer risk har oftast visat att män som tränar kan ha en minskad risk för prostatacancer. Men inte alla studier har kommit överens om. Motion har många andra hälsofördelar och kan minska risken för hjärtsjukdomar och andra cancerformer. Motion kan hjälpa dig att behålla din vikt, eller det kan hjälpa dig gå ner i vikt.

Om du inte redan tränar, boka tid hos din läkare för att säkerställa att det är OK för dig att komma igång. När du börjar träna, gå långsamt. Lägg fysisk aktivitet till din dag genom att parkera bilen längre bort från vart du ska, och försöka ta trapporna i stället för hissen. Sikta på 30 minuters motion flesta dagar i veckan.

Tala med din läkare om din risk
Vissa män har en ökad risk för prostatacancer. För dem med en mycket hög risk för prostatacancer, kan det finnas andra alternativ för riskreduktion, såsom mediciner. Om du tror att du har en hög risk för prostatacancer, diskutera det med din läkare.

Se även