Protrombintidstest

Definition

En protrombintidstest mäter hur snabbt blodproppar. Ibland kallas en pro gången testa eller PT-testet använder en protrombintidstest ett blodprov.

Protrombin är ett protein som produceras av levern som hjälper blodet att koagulera. När man blöder, en serie av kemikalier (koagulationsfaktorer) aktiveras på ett stegvis sätt. Slutresultatet är en propp som stoppar blödningen. Ett steg i processen är protrombin förvandlas till ett annat protein som kallas trombin. Den protrombintid test mäter hur väl koagulationsprocessen fungerar och hur lång tid det tar att inträffa.

Varför det är gjort

Om du tar ett blodförtunnande läkemedel såsom warfarin för att förhindra att blodproppar bildas, kommer din läkare att rekommendera ett protrombintidstest att övervaka medicineringen effektivitet. Det kan även beställas till:

 • Identifiera en blödningssjukdom
 • Diagnostisera leverproblem
 • Screen människor opereras för oredovisade blödningar problem

En variant av protrombintidstest är en del av en testserie kallas modellen för slutstadiet leversjukdom (MELD) används för att bedöma svårighetsgrad och prioritering av människor som väntar på levertransplantationer.

Om din läkare misstänker att du kanske har problem med levern kan du genomgå ytterligare tester för att bedöma hälsan hos din lever, såsom tester leverenzymer. Om din läkare misstänker att du kan ha en blödningssjukdom, kan du genomgå ytterligare koagulering-funktionstester.

Risker

En protrombintidstest är säker. Eftersom testet innebär att dra blod från en ven i armen, kan du uppleva ömhet eller blåmärken vid den plats där ditt blod dras.

Vad du kan förvänta dig

Under testet
Protrombintiden tester utförs med ett blodprov. Vanligtvis är det blod som dras genom en liten nål införd i en ven i armvecket. Du kommer att bli ombedd att rulla upp skjortärmen om du bär långa ärmar. Den person som drar blodet kan knyta ett band runt överarmen och be dig att göra en knytnäve. Detta orsakar en ven att sticka ut mer, vilket gör det lättare att sätta in nålen. Nålen är fäst vid ett litet rör, i vilken blodet uppsamlas. Allt detta tar vanligtvis bara några minuter.

Du kan känna en snabb smärta när nålen sätts in och uppleva några kortsiktiga obehag vid platsen efter nålen avlägsnas.

Efter provet
När nålen har avlägsnats, kommer du att få en bit gasbinda och ett bandage för att täcka området där nålen har suttit. Du blir ombedd att tryck försiktigt på området för en minut eller så, för att hjälpa till att stoppa blödning.

Ditt blod kommer att skickas till ett laboratorium för analys. Om laboratorieanalys görs på plats, kan du få dina testresultat inom timmar. Om din läkare skickar ditt blod till en off-site laboratorium, kan det ta flera dagar att få resultatet.

Hemtestning
Hem testutrustning är tillgängliga för människor som måste ta blodförtunnande medel under långa perioder och som har utbildats i att ta blodprover och testa dem.

Resultat

Protrombintiden testresultat kan presenteras på två sätt:

 • . Protrombintiden i sekunder Protrombintid brukar mätas i sekunder - den tid det tar för blodet att koagulera. Detta sätt att bestämma protrombintiden skapar resultat som kommer att variera beroende på laboratoriet och den metod som används för att testa blodet, men ett prov Räckvidden är ca 10 till 14 sekunder. Ett antal högre än genomsnittet betyder att det tar blodet längre tid än vanligt att koagulera. Ett lägre värde innebär blodproppar snabbare än väntat.
 • Protrombintiden som ett förhållande. För personer som tar blodförtunnande medicin warfarin (Waran), är resultaten ges som ett tal som representerar ett förhållande som kallas internationellt normaliserat ratio (INR). INR är en formel som justerar för skillnader i de kemikalier som används i olika laboratorier, så att testresultaten blir jämförbara.

  En INR intervallet 2,0 till 3,0 är generellt effektiv för personer som tar warfarin som behöver fullständig antikoagulation, men kan behöva vara något högre i vissa situationer. Om din INR är högre än detta intervall, innebär att blodets levringsförmåga långsammare än önskat. En lägre INR innebär att dina blodproppar snabbare än önskat. Den INR används endast för människor på oral antikoagulantiabehandling. Det är inte användbart i människor vars PT är högre för andra skäl.

Protrombintiden test. Protrombintiden i sekunder.
Protrombintiden test. Protrombintiden i sekunder.

Vad dina resultat innebär

Clotting för långsamt
Om din protrombintidstest avslöjar att blodets förmåga att levra för långsamt, kan detta bero på:

 • Blodförtunnande läkemedel, såsom warfarin (Waran), heparin
 • Leverproblem
 • Otillräckliga nivåer av proteiner (faktorer) som orsakar blodet att koagulera
 • K-vitaminbrist
 • Medfödd faktorbristen
 • Närvaro av inhibitorer koagulationsfaktor

Clotting för fort
Om din protrombintidstest avslöjar att blodets förmåga att levra för fort, kan detta bero på:

 • Kosttillskott som innehåller K-vitamin
 • Högt intag av livsmedel som innehåller K-vitamin, såsom lever, broccoli, kikärter, grönt te, grönkål, gröna kålrot och produkter som innehåller sojabönor
 • Östrogen-innehållande läkemedel, såsom p-piller och hormonbehandling