Sentinel node biopsi

Definition

Sentinel node biopsi är ett kirurgiskt ingrepp som används för att avgöra om cancern har spridit sig utanför en primär tumör i ditt lymfatiska systemet. Sentinel node biopsi används oftast vid utvärdering bröstcancer och melanom.

De portvaktskörtlarna är de första lymfkörtlarna i vilka en tumör avlopp. Sentinel node biopsi innebär att injicera ett spårämne material som hjälper kirurgen lokalisera portvaktskörtlarna. Kontrollsvinen noderna avlägsnas och analyseras i ett laboratorium. Om portvaktskörtlarna är fria från cancer, då cancer är inte troligt att ha spridit och ta bort ytterligare lymfkörtlar är onödigt.

Om det efter sentinel node biopsi, avslöjar utvärdering av portvaktskörtlarna cancer, så du kommer förmodligen behöva ytterligare lymfkörtlar bort för din läkare att avgöra hur långt cancern har spridit sig.

Se även

Varför det är gjort

Sentinel node biopsi rekommenderas för personer med vissa typer av cancer, för att avgöra om cancerceller har migrerat in i lymfsystemet.

Sentinel node biopsi används rutinmässigt för personer med:

 • Bröstcancer
 • Melanom

Sentinel node biopsi används ibland i andra typer av cancer, såsom:

 • Livmoderhalscancer
 • Tjocktarmscancer
 • Endometriecancer
 • Huvud-och halscancer
 • Icke-småcellig lungcancer
 • Magcancer
 • Sköldkörtelcancer
 • Vulvacancer

Se även

Risker

Sentinel node biopsi är generellt en säker procedur. Men som med alla operationer, bär sentinel node biopsi en risk för komplikationer, inklusive:

 • Blödning
 • Smärta eller blåmärken vid biopsi plats
 • Infektion
 • Allergisk reaktion till färgämnet för ingreppet
 • Lymfödem - ett tillstånd där dina lymfkärl är inte tillräckligt dränera lymfan vätska från ett område av kroppen, vilket orsakar vätska uppbyggd och svullnad
Sentinel node biopsi. Lokalisera sentinel noder.
Sentinel node biopsi. Lokalisera sentinel noder.

Lymfödem
Även lymfödem är en osannolik komplikation av sentinel node biopsi, en av de viktigaste orsakerna sentinel node biopsi utvecklades var att minska risken för att utveckla lymfödem, vilket är mer sannolikt om många lymfkörtlar tas bort från ett område. Eftersom endast ett fåtal lymfkörtlar tas bort, är risken för lymfödem följande sentinel node biopsi mycket liten. Dussintals andra lymfkörtlar kommer stanna kvar i regionen av kroppen där sentinel node biopsi görs. I de flesta fall kan de återstående lymfkörtlar bearbeta effektivt lymfvätskan.

Se även

Hur du förbereder

Din läkare kan be dig att undvika att äta och dricka under en viss tid innan förfarandet för att undvika anestesi komplikationer. Fråga din läkare om din specifika situation.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Lokalisera sentinel noder
Det första steget i en sentinel node biopsi är att lokalisera sentinel node. Det finns två alternativ för att lokalisera sentinel node:

 • Radioaktivt lösning. I detta alternativ, är en svag radioaktiv lösning injiceras nära tumören. Denna lösning tas upp av ditt lymfatiska systemet och reser till sentinel noder. Denna injektion sker vanligen flera timmar eller dagen innan det kirurgiska ingreppet för att avlägsna sentinel noder.
 • Blått färgämne. Din läkare kan injicera en ofarlig blått färgämne in i området nära tumören. Färgen tas upp av ditt lymfatiska systemet och levereras till portvaktskörtlarna, färgning dem klarblå. Den blå färgen är oftast injiceras strax före det kirurgiska ingreppet för att avlägsna sentinel noder.

Oavsett om du får den radioaktiva lösningen eller blått färgämne för att lokalisera sentinel noder oftast bestäms av din kirurg önskemål. Vissa kirurger använder båda teknikerna i samma förfarande.

Under sentinel node biopsi
Vanligtvis kirurger utför sentinel node biopsi under narkos, så du inte är medveten om under förfarandet.

Kirurgen börjar med att göra ett litet snitt i området över lymfkörtlarna. Om du har fått injektionen av radioaktivt lösning före ingreppet, använder kirurgen ett litet handhållet instrument som kallas gamma-detektor för att avgöra var radioaktiviteten har samlat och identifiera portvaktskörtlarna. Om den blå färgen används, fläckar det sentinel noder ljust blått, så att kirurgen kan se dem. Kirurgen avlägsnar sedan portvaktskörtlarna. I de flesta fall finns det två eller tre portvaktskörtlarna, och alla avlägsnas.

De portvaktskörtlarna skickas till en patolog för att undersöka i mikroskop för tecken av cancer.

Radioaktiv lösning. Under sentinel node biopsi.
Radioaktiv lösning. Under sentinel node biopsi.

I vissa fall är sentinel node biopsi görs samtidigt som operation för att avlägsna cancer. I andra fall kan sentinel node biopsi göras före eller efter operation för att avlägsna cancer.

Efter sentinel node biopsi
Efter sentinel node biopsi, du flyttade till en återhämtning rum där vård team övervakar dig för komplikationer från förfarandet och anestesi. Om du inte genomgå ytterligare kirurgi, kommer du att kunna gå hem samma dag. Hur snart kan du återgå till dina vanliga aktiviteter beror på din situation. Tala med din läkare om din specifika fall.

Om du har sentinel node biopsi som en del av ett förfarande för att avlägsna cancer, kommer din sjukhusvistelse bestäms av omfattningen av din verksamhet.

Se även

Resultat

Om undersökning av sentinel noder inte visar några tecken på cancer, behövs ingen ytterligare lymfkörtel utvärdering behövs, och din läkare kommer att använda denna information för att hjälpa till att utveckla din plan cancerbehandling, om ytterligare behandling behövs.

Om någon av sentinel noder innehåller cancer, behöver du sannolikt att ha ytterligare lymfkörtlar bort för att fastställa omfattningen av lymfknutor.

I vissa fall kan de portvaktskörtlarna undersökas av en patolog under din procedur. Om din kirurg har denna information medan du fortfarande i operationssalen, kan ytterligare lymfkörtlar tas bort direkt. Detta sätt, kanske du inte behöver ha en operation för att ta bort ytterligare lymfkörtlar.

Se även