Sex terapi

Definition

Sex terapi är en typ av psykoterapi - en allmän term för behandling av psykiska problem genom att tala med en psykisk hälsa leverantör. Genom sexterapi, kan du ta upp frågor om sexuell funktion, sexuella känslor och intimitet - antingen i enskild terapi eller i gemensam terapi med din partner. Sex terapi kan vara effektivt för vuxna i alla åldrar, kön eller sexuell läggning.

Sex terapi tillhandahålls vanligtvis av psykologer, socialarbetare, läkare eller licensierade terapeuter som har särskild utbildning i frågor som rör sex och relationer. Certifierade sex terapeuter har examen grader och kan visa sin kompetens i sexterapi genom att bli credentialed av European Association of Sexuality Lärare, familjerådgivare och terapeuter (AASECT).

Certifierade sex terapeuter inte har sexuell kontakt med kunder, på kontoret eller någon annanstans. Sexuell coaching som innebär fysisk kontakt är inte en del av den vanliga kön terapi.

Sex terapi är oftast kort sikt, med ett begränsat antal sessioner. Den behandlingsplan beror på problem som måste behandlas.

Se även

Varför det är gjort

Sex terapi kan hjälpa dig att lösa olika sexuella problem, från oro sexuell funktion eller känslor till hur du relaterar till din partner. Genom sexterapi, kan du fokusera på frågor som:

 • Oron sexuell lust eller upphetsning
 • Oron sexuella intressen eller sexuella läggning
 • Tvångsmässigt sexuellt beteende
 • Erektil dysfunktion
 • Utlösning för snabbt (tidig utlösning)
 • Problem att nå orgasm (anorgasmi)
 • Smärtsamma samlag (dyspareuni)
 • Intimitet frågor som rör funktionshinder eller kronisk sjukdom
 • Oron över tidigare sexuella trauman

Att prata om sex och intimitet kan initialt känna sig obekväma. Kom ihåg, är certifierade sex terapeuter utbildas till att sätta dig till mods och är duktiga på att identifiera och utforska sexuella bekymmer. Genom sexterapi, kan du lära dig att uttrycka din oro klart bättre förstå dina egna sexuella behov och bättre förstå din partners sexuella behov.

Se även

Hur du förbereder

Du kan be din primära vårdgivare om en remiss till en sexterapeut, eller du kanske kolla med ett lokalt sjukhus eller vårdcentral för att se om de har en klinik sexterapi. Din hälsa försäkringsgivare eller anställd stödprogram kan erbjuda rekommendationer.

Som ett annat alternativ, kan du kolla med en professionell organisation, såsom AASECT. Eller titta på den professionella organisationen webbplatser psykologer, socialarbetare och psykiatriker att hitta en lämpligt licensierad och kvalificerad leverantör av kön terapi.

Innan schemaläggning sessioner med en terapeut, överväga om terapeuten skulle vara en bra passform för dig. Du kan ställa frågor som de nedan.

 • Utbildning och erfarenhet. Vilken är din utbildning och träning bakgrund? Är du licensierad av staten? Är du credentialed av AASECT? Vad är din erfarenhet med min typ av sexuella problem?
 • Logistik. Var är ditt kontor? Vilka är era öppettider?
 • Behandlingsplan. Hur lång är varje session? Hur ofta sessioner planeras? Hur länge kan jag förvänta behandlingen att fortsätta? Vad har ni för policy annullerade sessioner?
 • Avgifter och försäkringar. Hur mycket betalt för varje session? Är dina tjänster som omfattas av min sjukförsäkring plan? Kommer jag att behöva betala full avgift i förskott?

Innan din tid
Förbered dig för din tid genom att göra en lista över:

 • Detaljer om problemet du har, även när det började, oavsett om det är alltid närvarande eller kommer och går, proffs som du har sett, och behandlingar du har provat och deras utfall
 • Key personlig information, inklusive dina medicinska besvär och några större påverkan eller senaste ändringarna liv
 • Alla mediciner, vitaminer, kosttillskott och örtpreparat som du tar
 • Frågor att ställa din terapeut om dina sexuella problem

Kom ihåg, kräver effektiv sexterapi förtroende och god kommunikation mellan dig och din terapeut. Om du inte känner tillräckligt rapport med din terapeut för att leda till en effektiv lösning på dina problem, överväga att hitta en annan terapeut.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Du kommer förmodligen börja sexterapi genom att beskriva dina specifika sexuella problem. Sexuella problem kan vara komplicerat, och din terapeut kommer att vilja få en klar bild av alla inblandade faktorer. När din terapeut förstår situationen, kommer han eller hon diskutera olika sätt att lösa ditt problem och förbättra din kommunikation och intimitet.

Om du är i ett förhållande, är det oftast mest användbart för att involvera din partner i möten med ditt kön terapeut. Du och din partner kan tilldelas en serie av hemuppgifter, såsom:

 • Kommunikation övningar med din partner
 • Sakta ner och fokusera på vad du avkänning under sexuella möten (mindfulness tekniker)
 • Läsa eller titta på pedagogiska videor om sexuella tekniker
 • Ändra hur du interagerar med din partner under sex

Sex terapi är oftast kort sikt. Vissa farhågor kan åtgärdas snabbt, på bara några besök. Typiskt emellertid ett antal rådgivning sessioner krävs.

Som sexterapi fortskrider, kommer du att använda ditt hem erfarenheter för att ytterligare identifiera och förfina de frågor du skulle vilja arbeta med. Kom ihåg, är sexuell coaching som innebär fysisk kontakt inte en del av huvudfåran sexterapi.

Tänk på att oron för sex och intimitet ofta är kopplade till andra bakomliggande orsaker, såsom stress, ångest eller depression. I andra fall, är sexuell funktion påverkas av kronisk sjukdom, medicinering biverkningar, kirurgi eller åldrande.

Beroende på dina frågor och din fysiska hälsa, ser bara ett kön terapeut kan vara nog - eller ditt kön terapeut kan vara en del av ett team som omfattar läkare, psykolog eller sjukgymnast. För vissa sexuella problem, kan medicinering vara till hjälp. En fullständig medicinsk utvärdering kan bidra till att avgöra vilken typ av ditt problem och hela skalan av behandlingsalternativ som kan vara lämpliga för din situation.

Se även