Sexuell hälsa

Sexuell hälsa grunderna

Sexualiteten är en del av att vara människa. Kärlek, tillgivenhet och intimitet spelar alla en roll i sunda relationer från barndomen till ålderdomen.

Man hör ofta om vikten av fysisk hälsa, psykisk hälsa och andlig hälsa, men känner sig säker på om din sexuella hälsa också är mycket viktigt. Att uppnå sexuell hälsa tillåter:

  • Friska relationer
  • Planerade graviditeter
  • Undvikande av sjukdom

Det är därför det är viktigt att vara väl informerad om alla aspekter av sexuell hälsa och vad som krävs för att ha ett meningsfullt sexliv. Likaså är det viktigt att vara medveten om faktorer som kan komplicera din sexuella hälsa. Låt inte förlägenhet hålla dig från att föra upp problem eller ställa frågor till din läkare eller annan vårdgivare.

Se även

STD förebyggande

Sexuellt överförbara sjukdomar (STD) är infektioner som förvärvats genom sexuell kontakt. Du kan få en STD genom att ha oskyddat sex med en partner som är smittad. Du kan inte alltid avgöra om någon är smittad, men eftersom många könssjukdomar orsakar inga symtom, åtminstone till en början. I själva verket kan en person som har en STD utan att veta det.

Det är därför man måste vara vaksam om STD förebyggande. Om du är sexuellt aktiva, är din bästa insats för STD förebyggande att ha bara en sexpartner som inte har några könssjukdomar och som har sex bara med dig. Om du inte är i en exklusiv relation, kan du ändå skydda dig själv genom att lära om och konsekvent praktisera STD förebyggande, t.ex. använda kondom.

Se även

Kvinnors sexuella hälsa

Kvinnors sexuella hälsa är en viktig aspekt av kvinnors hälsa, oavsett om du försöker att förhindra graviditet och sexuellt överförbara infektioner eller om du är orolig för låg sexlust eller andra kvinnors sexuella hälsoproblem.

Lär dig att nå ett meningsfullt sexuell relation, och vet hur du skyddar dig mot sexuellt överförbara infektioner. När man blir äldre, förstår vanliga förändringar i kvinnors sexuella hälsa - och hur att upprätthålla en hälsosam och trivsam sexliv i alla åldrar.

Se även

Män sexuella hälsa

Män sexuella hälsa är en viktig aspekt av män hälsa, oavsett om du försöker att förhindra graviditet och sexuellt överförbara infektioner eller om du är orolig för erektil dysfunktion eller andra mäns sexuella hälsoproblem.

För en del män, oro för penisstorlek toppar listan över deras sexuella hälsoproblem. Men du är förmodligen mer normal än du tror - och penis-utvidgningen produkter och rutiner är inte sannolikt att vara effektiva.

När man blir äldre, förstår vanliga förändringar hos män sexuella hälsa - och hur att upprätthålla en hälsosam och trivsam sexliv i alla åldrar.

Se även

Sex och åldrande

Är kön och åldrande som olja och vatten? Nej! Många äldre vuxna vill och njuta ett aktivt sexliv. Och ett aktivt intresse för sex, samt tillfredsställelse med frekvensen och kvaliteten på sexuell aktivitet, är förenat med hälsa senare i livet. Så låt inte någon säga till dig att kön är bara för unga.

Naturligtvis finns det vissa utmaningar när det gäller sex och åldrande. Fysiska förändringar, sjukdom, handikapp och vissa läkemedel kan göra kön utmanande eller svårt att njuta av. Men många resurser finns tillgängliga för äldre vuxna att hjälpa dem att uppnå en tillfredsställande sexliv. Var inte rädd för att ta upp frågor med din läkare eller annan vårdgivare.

Och kom ihåg, oavsett ålder, vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig mot sexuellt överförbara infektioner.

Se även

Att prata med barn om sex

Barn och sexualitet - dessa ord sätta skräck i hjärtat på många föräldrar. Men att prata med barnen om sex är en viktig del av föräldraskap. Barn och ungdomar behöver din vägledning för att hjälpa dem att göra hälsosamma och lämpliga beslut om sin sexuella beteende.

När det gäller att prata med barnen om sex, finns det ingen som manus. Och sexualundervisning behöver inte vara en enda tell-all diskussion. Istället leta efter vardagliga möjligheter och låt ditt barn bestämma takten med hans eller hennes frågor. Ge bara den information som ditt barn frågar efter och kan förstå. När ditt barn mognar och frågar mer-detaljerade frågor, kan du ge mer-detaljerade svar.

Det är normalt att känna sig obekväm när man pratar med barnen om sex. Men kom ihåg att genom att ge korrekt och öppen kommunikation, du öka oddsen att ditt barn kommer att förstå dina värderingar och göra lämpliga val om sex.

Se även