Sexuell hälsa

Sexualundervisning: prata med din tonåring om sex

Sexualundervisning erbjuds i många skolor, men räkna inte med klassundervisning ensam. Sexualundervisning måste hända hemma också. Här är hjälp att prata med din tonåring om sex.

Sexualundervisning grunderna kan täckas i hälsa klass, men din tonåring kanske inte höra - eller förstår - allt han eller hon behöver veta för att göra tuffa val om sex. Det är där du kommer in Awkward som det kan vara, är sexualundervisning en förälders ansvar. Genom att förstärka och komplettera vad din tonåring lär sig i skolan, kan du ställa in scenen för en livstid av friska sexualitet.

Bryta isen

Sex är en stapelvara av nyheter, underhållning och reklam. Det är ofta svårt att undvika detta ständigt närvarande ämne. Men när föräldrar och tonåringar behöver prata, det är inte alltid så lätt. Om du väntar på det perfekta ögonblicket, kan du missa de bästa möjligheterna. Istället tänker på sexualundervisning som en pågående konversation. Här är några idéer som hjälper dig att komma igång - och hålla igång diskussionen.

 • Fånga ögonblicket. När ett TV-program eller musik video väcker frågor om ansvarsfullt sexuellt beteende, använda det som en språngbräda för diskussion. Kom ihåg att vardagliga ögonblick - som att åka i bilen eller lägger undan mat - ibland erbjuder de bästa möjligheterna för att prata.
 • Var ärlig om du är obekväm, säger så -. Utan förklara att det är viktigt att fortsätta prata. Om du inte vet hur man ska svara på din tonåring frågor, erbjuda att hitta svaren eller leta upp dem tillsammans.
 • Vara direkt. Tydligt ange dina känslor om specifika frågor, såsom oralsex och samlag. Presentera riskerna objektivt, inklusive känslomässiga smärta, sexuellt överförbara infektioner och oplanerad graviditet. Förklara att oralsex är inte ett riskfritt alternativ till samlag.
 • Tänk på din tonåring synvinkel. Inte föreläsa din tonåring eller förlita sig på skrämseltaktik för att motverka sexuell aktivitet. Istället, lyssna noga. Förstå din tonåring tryck, utmaningar och problem.
 • Gå bortom de fakta Din tonåring behöver korrekt information om sex -. Men det är lika viktigt att prata om känslor, attityder och värderingar. Behandla frågor om etik och ansvar i samband med din personliga eller religiösa övertygelser.
 • Bjud in mer diskussion. Låt din tonåring vet att det är OK att prata med dig om sex när han eller hon har frågor eller funderingar. Belöna frågor genom att säga, "Jag är glad att du kom till mig."

Adressering tuffa ämnen

Sexualundervisning för tonåringar innefattar avhållsamhet, datum våldtäkt, homosexualitet och andra tuffa ämnen. Var beredd på frågor som dessa:

 • Hur vet jag att jag är redo för sex Olika faktorer -? Grupptryck, nyfikenhet och ensamhet, för att nämna några - styra några tonåringar i tidig sexuell aktivitet. Men det är ingen brådska. Påminn din tonåring att det är OK att vänta. Sexuell aktivitet är för mogna individer. Under tiden finns det många andra sätt att uttrycka tillgivenhet - intima samtal, långa promenader, hålla händer, lyssna på musik, dansa, kyssar, beröring och kramas.
 • Vad händer om min pojkvän eller flickvän vill ha sex, men jag gör inte? Förklara att ingen ska ha sex ur en känsla av förpliktelse eller rädsla. Någon form av påtvingad sex är våldtäkt, oavsett om förövaren är en främling eller någon din tonåring har dejtat. Imponera på din tonåring att ingen betyder alltid nej. Betona att alkohol och droger försämrar omdöme och minska hämningar, vilket leder till situationer där datum våldtäkt är mer sannolikt att inträffa.
 • Vad händer om jag tror att jag är homosexuell? Många tonåringar undrar någon gång om de är homo-eller bisexuella. Hjälp din tonåring att förstå att han eller hon just börjat utforska sexuell attraktion. Dessa känslor kan förändras med tiden. Men framför allt, låt din tonåring vet att du älskar honom eller henne villkorslöst. Beröm din tonåring för att dela hans eller hennes känslor.

Se även

Sexualundervisning: prata med din tonåring om sex

Friska kontra ohälsosam relationer

Tonåringar och vuxna är ofta omedvetna om hur regelbundet dejta våld förekommer, så det är viktigt att få fakta och dela dem med din tonåring. Föräldrar bör också vara uppmärksam på varningssignaler som en tonåring kan vara ett offer för dejting våld, såsom:

 • Alkohol och droger
 • Undvikande av vänner och sociala evenemang
 • Ursäkta deras datering partners beteende
 • Rädsla kring deras dating partner
 • Förlust av intresse för skolan eller aktiviteter som en gång var roligt
 • Misstänkta blåmärken, repor eller andra skador

Tonåringar som är kränkande mot sina partners riskerar rättsliga problem samt emotionella konsekvenser. Om de inte får hjälp, dessa tonåringar utvecklar ofta livslångt mönster av ohälsosamma, olyckliga relationer.

Lektionerna tonåringar lära idag om respekt, sunda relationer, och vad som är rätt eller fel att föra över till sina framtida relationer. Därför är det viktigt att prata med din tonåring om vad som fungerar och inte utgör en sund relation.

När din tonåring är sexuellt aktiva

Om din tonåring blir sexuellt aktiv - om du tror att han eller hon är redo eller inte - hålla liv i samtalet. Ange dina känslor öppet och ärligt. Påminn din tonåring att du förväntar honom eller henne att ta sex och tillhörande ansvar på allvar. Betona vikten av säkert sex, och se till att din tonåring förstår hur man får och använder preventivmedel.

Din tonåring läkare kan hjälpa också. En rutincheckup kan ge din tonåring möjlighet att ta itu med sexuell aktivitet och andra beteenden i en stödjande, konfidentiell atmosfär - samt lära sig om preventivmedel och säker sex. Läkaren kan också betona vikten av rutinmässig vaccination mot humant papillomvirus för att förhindra genitala vårtor och livmoderhalscancer.

Framöver

Med ert stöd, kan din tonåring dyka in i ett sexuellt ansvarig vuxen. Var ärlig och tala från hjärtat. Bli inte avskräckt om din tonåring inte verkar intresserad av vad du har att säga om sex. Säg det ändå. Studier visar att tonåringar vars föräldrar talar öppet om sex är mer ansvarsfulla i sitt sexuella beteende.

Se även