Sexuell hälsa

Sexualundervisning: prata med din skolåldern barn om sex

Sexualundervisning behöver inte vara en enda tell-all diskussion. Följ ditt barns signaler om vad han eller hon behöver veta - och när.

Sexualundervisning börjar ofta som enkla anatomi lektioner under barn åren. Men under skolåldern år, kan ditt barn börja ställa specifika frågor om sex. Inte säker på vad jag ska säga? Tänk denna guide för att diskutera sex med din barn i skolåldern.

Räkna med detaljerade frågor

Småbarn och förskolebarn är ofta nöjda med vaga svar på frågor om varifrån barn kommer. Men barn i skolåldern brukar ställa mer specifika frågor om sambandet mellan sexualitet och göra barn. När ditt barns frågor om sex blir mer komplex - och kanske mer pinsamt - han eller hon kan vända sig till vänner eller andra källor för information.

När ditt barn i skolåldern frågar om sex, fråga vad han eller hon redan vet. Rätta till eventuella missuppfattningar, och sedan erbjuda tillräckligt med detaljer för att svara på specifika frågor. Skratta inte åt ditt barns frågor eller använder smeknamn för ditt barns sexuella anatomi, som kan sända signalen att dessa kroppsdelar inte bör diskuteras.

Tänk dessa exempel:

  • Vad är en erektion? Du kanske säger, "En pojkes penis är oftast mjuk. Men ibland blir det svårt och står borta från kroppen. Detta kallas för en erektion." Beskriv hur en erektion kan hända medan en pojke sover eller när hans penis är rörd. Det kan också vara dags att beskriva en våt dröm.
  • Vad är en period? Du kanske säger, "En period betyder att en flickas kropp är mogen nog att bli gravid." Förklara hur menstruation är en viktig del av den reproduktiva cykeln. Du kan erbjuda information om blödningar och menstruationsskydd.
  • Hur människor har sex? Om ditt barn undrar om mekaniken i kön, att vara ärlig. Du kanske säger, "Mannen sätter sin penis inne i kvinnans vagina." Överväg att använda en bok med illustrationer eller diagram för att hjälpa ditt barn att förstå.
  • Kan två tjejer har sex? eller två pojkar? Det kan vara nog att säga, "Ja. Det finns många typer av nära relationer." Om ditt barn vill veta mer, kan du passa på att tala om respekt för andra eller att dela dina personliga tankar om homosexualitet.
  • Vad är onani? Du kanske säger, "Onani är när en pojke gnuggar penis eller en tjej gnuggar hennes vaginala området." Påminn ditt barn att onani är en normal - men privat - aktivitet.

Även om du är obekväm, gå framåt. Kom ihåg, du sätter scenen för öppna, ärliga diskussioner i de kommande åren. Tänk på vem som är bäst att utbilda ditt barn - du eller TV, Internet eller ditt barns vänner?

Preteen ångest

Mellan åldrarna 8 och 12, barn oroar ofta om de är "normala" - i synnerhet när det gäller penisstorlek och bröst. Förklara vad som händer under puberteten för både pojkar och flickor. Erbjud uppmuntran att barn i samma ålder mognar i olika takt. Puberteten kan börja år tidigare - eller senare - för vissa barn, men så småningom alla ikapp. Du kanske vill dela erfarenheter från din egen utveckling, särskilt om du en gång hade samma problem som ditt barn har nu.

Se även

Sexualundervisning: prata med din skolåldern barn om sex

Ansvar och konsekvenser

Prata med ditt barn om de känslomässiga och fysiska konsekvenser av att bli sexuellt aktiva, till exempel graviditet, sexuellt överförbara infektioner och en rad känslor. Diskutera dessa frågor nu kan hjälpa ditt barn att undvika känslan pressad att bli sexuellt aktiva innan han eller hon är redo. Medan du berättar ditt barn om farorna med sex, var inte rädd för att tala om de glädjeämnen också. Låt ditt barn veta att sex kan vara vacker i en kärleksfull, engagerad relation.

Vardagliga stunder är nyckeln

Använd vardagliga tillfällen att diskutera sex. Läraktiga stunder finns överallt. Om det finns en graviditet i familjen, prata om hur ett barn utvecklas i en kvinnas kropp. Om du ser en reklamfilm för ett mensskydd produkt, använda det som en språngbräda för att tala om perioder. Om ett par på en TV-show börjar dejta, prata om relationer och förälskelse.

Ta din roll i sexualundervisning på allvar. Uppmuntra ditt barn att ta hand om hans eller hennes kropp, utveckla en sund känsla av självrespekt, och söka information från tillförlitliga källor. Din genomtänkt strategi för sexualundervisning kan hjälpa ditt barn att utveckla en livstid av friska sexualitet.

Se även