Sexuell hälsa

Teens och kön: skydda din tonåring sexuella hälsa

Tonåringar och kön kan vara en riskabel kombination. Ta reda på hur du kan prata med din tonåring om avhållsamhet och preventivmedel.

Några föräldrar vill möta tanken att tonåren har sex - men forskning visar att många tonåringar är sexuellt aktiva efter gymnasiet, eventuellt sätta sig i riskzonen för graviditet och sexuellt överförbara infektioner (STI). När det kommer till tonåringar och kön, är nyckeln diskuterar betydelsen av preventivmedel innan sexuell aktivitet börjar.

Främjande abstinens

När driftning ämnet för tonåringar och kön, det är aldrig för sent att tala om avhållsamhet. Oavsett om du känner starkt att sex före äktenskapet är fel eller om du bara vill att din tonåring att skjuta sex tills han eller hon är mer mogen, förklara dina känslor för din tonåring. Om du delar orsakerna bakom din tro, kan din tonåring vara mer benägna att förstå och anta dina värderingar.

Också be din tonåring att tänka på sina egna värderingar och förhoppningar inför framtiden - och överväga hur kön kan påverka dem. Förklara att tonåringar och kön kan vara en riskabel kombination. Det enda säkra sättet att förhindra tonårsgraviditeter och sexuellt överförbara infektioner, som klamydia, gonorré, humant papillomvirus (HPV), herpes och hiv, är att öva avhållsamhet från sex - oralt, vaginalt och analt. Avhållsamhet kan också spara din tonåring någon känslomässig stress om hans eller hennes förhållande tar slut. Påminn din tonåring att det finns många icke-sexuellt sätt han eller hon kan visa känslor för någon.

Diskutera alternativ preventivmedel

Förstå preventivmetoder är en viktig färdighet i livet för alla. Oavsett om din tonåring bestämmer sig för att ha sex eller vänta, se till att din tonåring vet hur att förhindra graviditet och skydda sig själv mot sexuellt överförbara infektioner. Diskutera med din tonåring:

  • Kondomer. Konsekvent och korrekt användning av kondom är det mest effektiva sättet för sexuellt aktiva tonåringar att skydda sig mot sexuellt överförbara infektioner. Kondomer hjälper också förhindra graviditet. Se till att din tonåring förstår vikten av att alltid använda kondom vid sex.
  • Receptbelagda preventivmedel Olika receptbelagda preventivmedel -. Såsom kontroll kombination p-piller, det preventivmedelsdepotplåster (Ortho Evra), vaginal ring (NuvaRing) och p-spruta (Depo-Provera) - kan hjälpa till att förebygga tonårsgraviditeter. Din tonåring kommer att behöva se en läkare för att få ett recept för dessa typer av preventivmedel. Förklara för din tonåring att läkaren kommer att se över hennes sjukdomshistoria, genomföra en gynekologisk undersökning, och går över de risker och fördelar med olika typer av preventivmedel. Till exempel är Depo-Provera rekommenderas inte för unga tonåringar, eftersom det kan påverka benmassan. Se till att din tonåring förstår att receptbelagda preventivmedel är inte en ersättning för kondomer. Receptbelagda preventivmedel förhindrar graviditet, men skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
  • Akut preventivmedel. Förklara för din tonåring att det är alltid en bra idé att göra ett beslut om preventivmedel innan man har sex. Men akuta preventivmedel - såsom dagen-efter-piller (Ella, Plan B One-Step eller nästa val) - kan hjälpa till att förhindra graviditet om din tonåring inte planera eller preventivmedel misslyckas. Plan B One-Step är tillgängliga över disk utan recept. Nästa val är tillgängliga över disk för kvinnor 17 år och äldre. Ella är endast tillgänglig med ett recept från din läkare eller vårdgivare. Se till att din tonåring förstår att akuta preventivmedel ska påbörjas så snart som möjligt efter oskyddat samlag, och inom 120 timmar för att vara effektiva.
  • Naturlig familjeplanering. Om användningen av preventivmedel går emot dina värderingar, kan du överväga att tala med din tonåring om naturlig familjeplanering, vilket innebär att avstå från sex under en kvinnas mest fertila dagar. Kom dock ihåg, att naturlig familjeplanering metoder är inte lika effektiva som receptbelagda preventivmedel och inte erbjuder skydd mot sexuellt överförbara infektioner. Dessutom kräver en effektiv användning av naturliga metoder för familjeplanering flit och planering - och teen kön är ofta oplanerade. Teen flickor också vanligen har oregelbunden menstruation cykler, vilket kan göra det svårt att bedöma fertilitet tecken.

Var inte rädd för att prata med din tonåring om preventivmedel kommer att uppmuntra honom eller henne att ha sex. Din tonåring är troligen nyfiken på sex och preventivmedel, om du tar upp ämnet. Genom att vara öppen och ärlig, kan du hjälpa din tonåring att fatta välgrundade beslut och agera mer ansvarsfullt när han eller hon bestämmer sig för att ha sex - oavsett om det är nu eller år i framtiden.

Om du har problem med att prata med din tonåring om preventivmedel, be din tonåring läkare om hjälp. Han eller hon kan ge råd om hur man ska prata med din tonåring och exakt svara på frågor om preventivmedel.

Se även

Teens och kön: skydda din tonåring sexuella hälsa

Uppmuntra ett ansvarsfullt beteende

Tonåringar kan sakna den mognad att korrekt och konsekvent använda vissa typer av preventivmedel. Om din dotter funderar på att använda receptbelagda preventivmedel, se till att hon anser att frekvensen av användning och bekvämlighet innan du väljer en metod. Till exempel, kombinerade p-piller måste tas vid samma tidpunkt varje dag, medan NuvaRing bärs för tre veckor i taget. Oavsett preventivmedel din tonåring väljer, förklara vikten av att hålla koll på läkarbesök och hur man gör preventivmedel använder en del av sin rutin - t.ex. genom att ta hennes dagliga kombinationen p-piller när hon borstar tänderna. Se till att din tonåring vet vad de ska göra om hon missar en dos eller tror att hon kan vara gravid.

Om din tonåring funderar på att bli sexuellt aktiva, kan du också ge praktiska tips - såsom att hålla kondomer i en plånbok eller handväska. Förklara för din tonåring att användningen av alkohol och andra droger kan påverka hans eller hennes omdöme och öka risken att smittas av en könssjukdom.

Kärnpunkten

Att prata om sex och preventivmedel med din tonåring är inte lätt. Däremot kan din vägledning hjälpa din tonåring gör medvetna val som skyddar hans eller hennes sexuella hälsa.

Se även