Sexuell hälsa

Sexuell hälsa och åldrande: hålla passionen vid liv

Sexuella känslor försvinner inte när du ålder. Här är hur man håller lågan brinnande.

Sexuell hälsa är viktigt i alla åldrar. Och längtan efter intimitet är tidlös. Medan kön inte kan vara samma som det var i 20-årsåldern, kan det fortfarande vara så meningsfullt som någonsin. Upptäck vilka aspekter av sexuell hälsa är sannolikt att ändras när du ålder - och hur du och din partner kan anpassa sig.

Kommunikation är nyckeln

För att upprätthålla ett tillfredsställande sexliv, prata med din partner. Avsätt tid för att vara sensuell och sexuellt tillsammans. När du spendera intim tid med din partner, dela med dig av dina tankar om älskog. Hjälp din partner förstår vad du vill från honom eller henne. Var ärlig om vad du upplever fysiskt och känslomässigt.

Sexuell hälsa och säker sex

Människor i alla åldrar bör veta hur man öva säker sex. Om du har sex med en ny eller annan partner, alltid använda kondom. Också prata med din läkare om andra sätt att skydda dig mot sexuellt överförbara infektioner.

Om du är i en långsiktig monogamt förhållande och du har både testat negativt för sexuellt överförbara infektioner, du förmodligen inte behöver oroa dig för skydd. Tills du vet säkert dock använda kondom när du har sex.

Åldrande och män sexuella hälsa

Testosteron spelar en avgörande roll i en människas sexuella erfarenheter. Testosteronnivåer topp i sena tonåren och sedan minska gradvis. De flesta män märker en skillnad i deras sexuella respons från ålder 60 till 65. Penis kan ta längre tid att bli erigerad, och erektioner kan inte vara så fast. Det kan ta längre tid att uppnå full upphetsning och få orgasm och ejakulation upplevelser. Erektil dysfunktion blir också allt vanligare. Flera läkemedel finns tillgängliga för att hjälpa män att uppnå eller upprätthålla en tillräcklig erektion för sexuell aktivitet.

Åldrande och kvinnors sexuella hälsa

Eftersom kvinnor strategi klimakteriet, deras östrogen-nivån, vilket kan leda till vaginal torrhet och långsammare sexuell upphetsning. Kvinnor kan uppleva känslomässiga förändringar också. Medan vissa kvinnor kan njuta av sex mer utan att oroa graviditet, naturligt förekommande förändringar i kroppsform och storlek kan få andra att känna sig mindre sexuellt önskvärt.

Se även

Sexuell hälsa och åldrande: hålla passionen vid liv

Sjukdomstillstånd och sexuell hälsa

Alla tillstånd som påverkar din allmänna hälsa och välbefinnande kan också påverka din sexuella hälsa. Sjukdomar som involverar kardiovaskulära systemet, högt blodtryck, diabetes, hormonella problem, depression eller ångest - och de mediciner som används för att behandla dessa tillstånd - kan innebära utmaningar för att vara sexuellt aktiva. Högt blodtryck, till exempel, kan påverka din förmåga att bli upphetsad, så kan vissa mediciner som används för att behandla högt blodtryck.

Dessutom kommer alla kirurgiska ingrepp som påverkar bäckenet och ditt centrala nervsystem har en tillfällig - men ofta betydande - inverkan på din sexuella respons. Kroppen är dock motståndskraftig. Ges tid att läka och vissa kärleksfulla uppmärksamhet, kan du bli sexuellt lyhörd igen.

Mediciner och sexuell hälsa

Vissa mediciner kan hämma din sexuella respons, inklusive din önskan om kön och kroppens förmåga att bli upphetsad eller få orgasm. Om du upplever sexuella biverkningar från ett läkemedel, rådfråga din läkare. Det kan vara möjligt att byta till ett annat läkemedel med färre sexuella biverkningar. Om du tar flera mediciner, kan var och en ha en annan effekt på sexuell funktion, prova att variera typen av sexuell aktivitet du deltar i och hur du närmar dig det.

När en partner blir sjuk

Om du är sjuk, kan din sexualitet tar tillfälligt ett baksäte till andra behov. Smärta, obehag, mediciner eller oro kan överskugga din sexuella lust. Överväga att tala med din partner om andra sätt att vara nära under denna tid.

Om du är vårdgivare, kan kraven på att ta hand om din partner ta en vägtull på din sexuella lust. Hitta ett sätt att avsätta vårdgivaren rollen från tid till tid, och vara en partner i stället - så att du kan slappna av och känna vårdas av din partner. På så sätt kan du njuta av en ömsesidigt tillfredsställande sexuellt möte.

Att handskas med skillnader i lust

Skillnader i libidos är vanligt bland par i alla åldrar. Par kan fastna i ett mönster där en person tar kontakt medan andra undviker det. Om du främst undvika sex, överväga att ta hand om en del engagemang. Om du brukar initiera sex, försöka prata med din partner om vad du behöver.

Om du är orolig för att skada din partners känslor, prata om din erfarenhet av att använda "jag" uttalanden - som "Jag tror att min kropp svarar bättre när...." I sin tur, försök att förstå din partners behov och önskemål. Tillsammans kan du hitta sätt att tillgodose både dina behov.

Ser fram emot inte tillbaka

Många par vill veta hur man får tillbaka till sexuell upphetsning och aktivitet som de upplevt i sina 20s, 30s och tidiga 40-talet. Istället, hitta sätt att optimera kroppens reaktion för sexuella upplevelser nu. Fråga er själva vad som är tillfredsställande och ömsesidigt acceptabel.

Många böcker finns tillgängliga om hur att upprätthålla ett hälsosamt sexliv när du blir äldre. Dessutom finner många par samråd med en expert hjälp. Din läkare kan ha möjlighet att ge användbara förslag eller hänvisa dig till en specialist.

Se även