Sexuell hälsa

Senior kön: Tips för äldre män

Vad du kan göra för att bibehålla en frisk och trevlig sexliv när du blir äldre.

Senior kön är inte densamma som den var i 20-årsåldern - men det kan ändå vara tillfredsställande. I motsats till vanliga myter om sexualitet och äldre vuxna, är sexuellt intresse inte bara för de unga. Många pensionärer fortsätter att njuta av sin sexualitet i 80-årsåldern och därefter. Ett hälsosamt sexliv är inte bara uppfylla, men det är också bra för andra aspekter av ditt liv, inklusive din fysiska hälsa och självkänsla.

Senior kön: vilka förändringar som män blir äldre?

Som män ålder, testosteronnivåerna avtar och förändringar i den sexuella funktionen är vanliga. Dessa fysiologiska förändringar kan innefatta:

  • Ett behov av mer stimulans för att uppnå och behålla en erektion och orgasm
  • Kortare orgasmer
  • Mindre kraftfull utlösning och mindre sperma ejaculated
  • Längre tid krävs för att uppnå ett annat erektion efter utlösning

Du kan känna en viss oro för dessa förändringar, men kom ihåg att de inte har för att avsluta din njutning av kön. Anpassning till din kropp förändras kan hjälpa dig att upprätthålla en frisk och tillfredsställande sexliv. Till exempel kan du behöva justera din sexuella rutin att inkludera mer stimulans för att bli upphetsad.

Senior kön och hälsoproblem

Din hälsa också kan ha en stor inverkan på ditt sexliv och sexuella prestanda. Om du eller din partner är i dålig hälsa eller har en kronisk hälsotillstånd, såsom hjärtsjukdomar eller artrit, sex och intimitet blir mer utmanande. Vissa operationer och många läkemedel, såsom mediciner blodtryck, antihistaminer, antidepressiva och syrahämmande läkemedel, kan påverka den sexuella funktionen.

Men ge inte upp. Du och din partner kan experimentera med olika sätt att anpassa sig till dina begränsningar. Till exempel, om du är orolig för att ha sex efter en hjärtinfarkt, tala med din läkare om din oro. Om artrit smärta är ett problem, prova olika sexuella positioner eller prova att använda värme för att lindra ledvärk före eller efter sexuell aktivitet. Håll dig positiv och fokusera på sätt att vara sexuell och intim som fungerar för dig och din partner.

Se även

Senior kön: Tips för äldre män

Senior kön och känslomässiga problem

I alla åldrar, kan emotionella problem påverka din sexualitet. Många äldre par rapporterar större tillfredsställelse med sitt sexliv eftersom de har färre distraktioner, mer tid och privatliv, och inga bekymmer om graviditet. Å andra sidan, några äldre vuxna känner sig stressade av hälsoproblem, ekonomiska bekymmer och andra livsstilsförändringar. Depression kan minska din önskan om och intresse för sex. Om du känner att du kan vara deprimerad, tala med din läkare eller en kurator.

Senior sex tips

Sex får inte vara samma för dig eller din partner som det var när ni båda var yngre. Men sex och intimitet kan fortsätta att vara en givande del av ditt liv. Här är några tips för att upprätthålla en hälsosam och trivsam sexliv:

  • Prata med din partner. Det kan vara svårt att prata om sex, om du växte upp ser det som ett tabubelagt ämne. Men öppet prata med din partner om dina behov, önskemål och funderingar kan hjälpa dig både njuta av sex och intimitet mer.
  • Besök din läkare. Din läkare kan hjälpa dig att hantera kroniska sjukdomar och mediciner som påverkar ditt sexliv. Om du har problem med att behålla en erektion eller orgasm, fråga din läkare om mediciner eller andra behandlingar mot dessa problem.
  • Utöka din definition av kön. Samlag är bara ett sätt att få fullgöra könet. Röra, kyssar och annan intim sexuell kontakt kan vara lika givande för både dig och din partner. Inse att när du ålder, är det normalt för dig och din partner att ha olika sexuella förmåga och behov. Var öppen för att hitta nya sätt att njuta av sexuell kontakt och intimitet.
  • Anpassa din rutin. Enkla förändringar kan förbättra ditt sexliv. Ändra tid på dagen när du har sex med en tid då du har mest energi. Prova på morgonen - när du utvilad från en god natts sömn - snarare än i slutet av en lång dag. Eftersom det kan ta längre tid för dig eller din partner att bli upphetsad, tar mer tid att sätta scenen för romantik. Prova en ny sexuell ställning eller utforska andra nya sätt att koppla romantiskt och sexuellt.
  • Ge inte upp på romantik Om du har tappat bort din partner, kan det vara svårt att tänka sig att starta en annan relation -. Utan umgänge är väl värt ansträngningen för många ensamstående pensionärer. Ingen växer ur behovet av känslomässig närhet och intimitet. Om du startar en intim relation med en ny partner, se till att öva säker sex. Många äldre vuxna är omedvetna om att de fortfarande är i riskzonen för sexuellt överförbara sjukdomar, såsom aids.

Och ett sista råd för att upprätthålla ett hälsosamt sexliv: Ta väl hand om dig själv. Ät hälsosamt, vara aktiv, inte dricker för mycket alkohol, och inte röker eller använder illegala droger. Och se till att se din läkare regelbundet, speciellt om du har några kroniska sjukdomar eller tar receptbelagda mediciner.

Se även