Sexuell hälsa

Testosteronbehandling: nyckeln till manlig vitalitet?

Med tanke på testosteron terapi för att hjälpa dig att känna dig yngre och mer kraftfull som du ålder? känner till riskerna innan du gör ditt beslut.

Möjligheterna att testosteronbehandling är lockande - öka din muskelmassa, vässa ditt minne och koncentration, öka din sexlust och förbättra din energinivå. När man blir äldre, får testosteronbehandling låter som den ultimata anti-aging formel. Ändå hälsoeffekterna av testosteronbehandling för åldersrelaterade nedgången i testosteron är inte lika tydliga som de kan verka. Ta reda på vad som är känt - och inte känt - om testosteronbehandling för normalt åldrande.

Vad är testosteron?

Testosteron är ett hormon som produceras främst i testiklarna. Testosteron hjälper till att upprätthålla för män:

 • Bentäthet
 • Fettfördelning
 • Muskelstyrka och massa
 • Röda blodkroppar
 • Sexlusten
 • Spermaproduktionen

Hypogonadism är en sjukdom där kroppen inte kan producera normala mängder testosteron på grund av ett problem med testiklarna eller hypofysen som styr testiklarna. Substitutionsbehandling med testosteron kan förbättra tecken och symtom på lågt testosteron hos dessa män. Läkare kan förskriva testosteron injektioner, pellets, plåster eller gel.

Vad händer med testosteronnivåer med åldern?

Testosteron toppar under tonåren och tidig vuxen ålder. När man blir äldre, minskar din testosteron nivå successivt - typiskt cirka 1 procent per år efter 30 års ålder. Det är viktigt att bestämma i äldre män, om en låg nivå av testosteron är helt enkelt på grund av nedgången av normalt åldrande eller om det beror på en sjukdom (hypogonadism).

Orsakar en naturligt minskande testosteron nivå tecken och symtom på åldrande?

Inte nödvändigtvis. Män kan uppleva många tecken och symtom när de blir äldre, och vissa kan uppstå som en följd av lägre testosteronnivåer och kan innefatta:

 • Förändringar i sexuell funktion Detta kan innefatta minskad sexuell lust, färre spontana erektioner -. Såsom under sömnen - och infertilitet.
 • Förändringar i sömnmönster. Ibland låg testosteron orsakar sömnlöshet eller andra sömnstörningar.
 • Fysiska förändringar. Olika fysiska förändringar är möjliga, inklusive ökad kroppsfett, minskad muskel bulk och styrka, och minskad bentäthet. Svullna eller ömma bröst (gynekomasti) och håravfall är möjliga. Du kan uppleva värmevallningar och har mindre energi än du brukade.
 • Känslomässiga förändringar. Lågt testosteron kan bidra till en minskning av motivation eller självförtroende. Du kanske känner dig ledsen eller deprimerad, eller har svårt att koncentrera sig eller komma ihåg saker.

Det är viktigt att notera att en del av dessa symtom är en normal del av åldrandet. Andra kan orsakas av olika bakomliggande faktorer, inklusive effekter medicinering biverkningar, sköldkörtelproblem, depression och överdriven alkoholkonsumtion. Ett blodprov är det enda sättet att diagnostisera en låg nivå av testosteron.

Se även

Testosteronbehandling: nyckeln till manlig vitalitet?

Kan testosteronbehandling främja ungdom och vitalitet?

Testosteronbehandling kan hjälpa motverka effekterna av hypogonadism, men det är oklart om testosteronbehandling skulle ha någon nytta för äldre män som annars är friska.

Även om vissa män tror att om man tar testosteron mediciner kan hjälpa dem att känna sig yngre och mer kraftfull när de blir äldre, har några rigorösa studier undersökt testosteronbehandling hos män som har friska testosteronnivåer - och några mindre studier har visat blandade resultat. Till exempel i en studie på friska män som tog testosteron mediciner ökad muskelmassa men inte vinna styrka.

Vilka är riskerna med testosteronbehandling för normalt åldrande?

Testosteronbehandling har olika risker. Till exempel, testosteronbehandling kan:

 • Bidra till sömnapné - en potentiellt allvarlig sömnstörning där andningen upprepade stopp och starter
 • Orsaka din kropp att göra alltför många röda blodkroppar (polycytemi), vilket kan öka risken för hjärtsjukdomar
 • Orsak acne eller andra hudreaktioner
 • Stimulera noncancerous tillväxt av prostata (benign prostatahyperplasi) och eventuellt stimulera tillväxten av befintlig prostatacancer
 • Större bröst
 • Begränsa spermieproduktion eller orsaka testikel krympning

Bör du tala med din läkare om testosteron terapi?

Om du undrar om testosteronbehandling kan vara rätt för dig, tala med din läkare om riskerna och fördelarna. En sjukdom som leder till en ovanlig nedgång i testosteron kan vara en anledning till att ta tillskott av testosteron. Men att behandla normalt åldrande med testosteronbehandling är för närvarande inte tillrådligt.

Se även