Sexuell hälsa

Kvinnors sexuella hälsa: prata om dina sexuella behov

Att prata om dina sexuella behov kan bidra till dig och din partner närmare varandra och främja sexuell tillfredsställelse. Prova dessa tips för att prata med din partner.

Kvinnors sexuella hälsa, liksom för män, är viktigt för den allmänna emotionella och fysiska välbefinnande. Och uppnå en hälsosam och tillfredsställande sexliv inte sker genom ett trollslag. Det tar självreflektion och uppriktig kommunikation. Även om man talar om sexualitet kan vara svårt, det är ett ämne väl värt att ta itu med. Följ denna guide för att diskutera kvinnors sexuella hälsoproblem och främja sexuell njutning.

Lite om kvinnors sexuella hälsa

Många människor tror att sex börjar med fysisk lust, vilket leder till upphetsning och sedan orgasm. Även om detta kan vara sant för män, visar forskning att kvinnors sexuella svar kan vara mer komplicerad. För många kvinnor är fysisk önskan inte alltid utgångspunkten. En kvinna kan vara motiverade för att ha sex för att känna sig nära sin partner eller att visa sina känslor.

Vad det innebär att vara sexuellt uppfyllda kan vara olika för män och kvinnor, och även bland kvinnor. Till exempel, vissa kvinnor säger nöjet av upphetsning är tillräcklig, medan andra vill uppleva orgasm. Om du har frågor om ditt sexliv, eller om du bara vill hitta sätt att förbättra det, är ett bra första steg att prata med din partner.

Kvinnors sexuella hälsa: börja med att tala om dina behov

Du kan känna sig obekväma att prata om dina sexuella erfarenheter och önskningar, men kan din partner inte läsa dina tankar. Dela dina tankar och förväntningar om dina sexuella upplevelser kan föra er närmare varandra och hjälpa dig att uppleva större sexuell njutning. För att komma igång:

 • Erkänn dina obehag. Om du känner dig orolig, säger så. Att öppna upp om din oro kan hjälpa dig att starta konversationen.
 • Börja prata. När du börjar samtalet, kan ditt förtroende och komfort nivå ökar.
 • Ställ en tidsgräns. Undvik överväldigande varandra med en lång diskussion. Genom att ägna 15-minuters samtal till ämnet, kan det vara lättare att hålla sig inom din emotionella komfortzoner.
 • Prata regelbundet. Dina samtal om sexuella erfarenheter och önskningar kommer att bli lättare ju mer du pratar.
 • Använd en bok eller film. Bjud din partner för att läsa en bok om kvinnors sexuella hälsa, eller rekommendera kapitel eller avsnitt som framhäver dina frågor och funderingar. Du kan också använda en filmscen som en utgångspunkt för en diskussion.

Se även

Kvinnors sexuella hälsa: prata om dina sexuella behov

Ämnen att ta itu med din partner

När du pratar med din partner om dina sexuella behov, försök att vara specifik. Överväg itu med dessa frågor:

 • Time. Är du avsätter tillräckligt med tid för intimitet? Om inte, vad kan du göra för att förändra saker och ting?
 • Romance. Är det saknas? Hur kan du underblåsa det? Hur kan romantik sätter scenen för sexuell intimitet?
 • Pleasure. Vad ger dig individuell och ömsesidig njutning? Var öppen för att höra din partners önskemål och förhandla skillnader om någon av er är obekväm med den andra begäran.
 • Rutin vs Rut. Har sex blivit alltför rutin eller förutsägbar? Vilka förändringar skulle du göra? Till exempel, utforska olika tider för att ha sex eller prova nya tekniker. Tänk mer gosa, en sensuell massage, onani, oralsex eller användning av en vibrator - beroende på vad som intresserar dig.
 • Emotionell intimitet. Sex är mer än samlag. Påminn varandra om att det är också en möjlighet för känslomässig kontakt, som bygger närhet i en relation.
 • Fysiska och känslomässiga förändringar. Är fysiska förändringar, såsom en sjukdom, viktökning, förändringar efter kirurgi eller hormonella förändringar, som påverkar ditt sexliv? Också behandla känslomässiga faktorer som kan störa din förmåga att njuta av sexuell aktivitet, såsom att vara under stress eller nedstämdhet.
 • Övertygelser. Diskutera dina föreställningar och förväntningar om sexualitet. Överväg om missuppfattningar - som idén att kvinnor blir mindre sexuellt efter klimakteriet - påverkar ditt sexliv.

Hur man hanterar olika sexuella behov

Sexuella behov varierar. Många faktorer kan påverka din sexuella aptit, från stress, sjukdom och åldrande till familj, karriär och sociala åtaganden. Oavsett orsaken, kan skillnader i sexuell lust mellan partnerna leder ibland till känslor av isolering och bitterhet. Prata med din partner om:

 • Din intimitet behöver. Om dina känslomässiga behov inte tillgodoses, kan du vara mindre intresserade av sex. Tänk på vad din partner kan göra för att förbättra din känslomässig närhet - och prata om det öppet och ärligt.
 • Dina skillnader i sexuell lust. I varje långsiktig relation, kan par upplever olika nivåer av sexuell lust. Diskutera era olikheter och försöka utforska alternativ som kommer att tillfredsställa båda.

När ska tala med din läkare

Om ditt problem kvarstår, överväga att vända sig till en läkare eller kön terapeut för att få hjälp. Om du tar mediciner och är orolig för din nivå av lust, granska dina mediciner med din läkare. Om en viss medicinering påverkar din komfort med sex eller lust för sex, kan din läkare kunna föreslå ett alternativ. Likaså om ett fysiskt symptom - såsom vaginal torrhet - stör din sexuella njutning, be om behandlingsalternativ. Till exempel kan ett smörjmedel eller annan medicinering hjälpa till med vaginal torrhet i samband med hormonella förändringar eller andra faktorer.

Likaså om ett fysiskt symptom - såsom vaginal torrhet - stör din sexuella njutning, be om behandlingsalternativ. Till exempel kan ett smörjmedel eller annan medicinering hjälpa till med vaginal torrhet i samband med hormonella förändringar eller andra faktorer.

Se även