Sexuellt överförbara sjukdomar (STD)

STD-testning: vad som är rätt för dig?

Sexuellt överförbara sjukdomar är vanliga, men de typer av STD-testning du behöver kan variera efter din riskfaktorer. Ta reda på vad som rekommenderas för dig.

Om du är sexuellt aktiva, särskilt med flera partners, har du förmodligen hört följande råd många gånger: Använd skydd och se till att du får testat. Detta är viktigt eftersom människor kan ha en sexuellt överförbar sjukdom (STD) utan att veta det. I många fall, inga tecken eller symtom uppträder.

Men vilka typer av STD-testning behöver du? Och hur ofta bör du undersökas? Svaren beror på din ålder, dina sexuella beteenden och andra riskfaktorer.

Om du är en kvinna, inte anta att du får STD testning varje gång du har en gynekologisk examen eller Pap-test. Oavsett ditt kön och ålder, om du tror att du behöver STD-testning, begära det från din läkare. Tala med din läkare om din oro och nämner specifikt vad infektioner du tror att du kan ha.

Test för specifika stds

Här är några riktlinjer för STD-testning för specifika sexuellt överförbara sjukdomar.

Chlamydia och gonorré
Få screenas årligen om:

  • Du är en sexuellt aktiv tjej eller kvinna under 25 år
  • Du är en kvinna äldre än 25 och med risk för könssjukdomar - till exempel om du har sex med en ny partner eller flera partners
  • Du är en man som har sex med män

Chlamydia och gonorré screening sker antingen genom ett urinprov eller genom en tuss inne i penis hos män eller från livmoderhalsen hos kvinnor. Provet analyserades sedan i ett laboratorium. Screening är viktigt, för om du inte har tecken eller symtom, kan du vara omedveten om att du har någon infektion.

HIV, syfilis och hepatit
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppmuntrar HIV-testning, åtminstone en gång, som en rutinmässig del av medicinsk vård om du är en tonåring eller en vuxen i åldrarna 13 och 64. CDC rekommenderar årliga HIV-test om du har hög risk för infektion.

Begär testning för HIV, syfilis och hepatit om du:

  • Testar positivt för gonorré eller klamydia, vilket gör att du löper större risk för andra sexuellt överförbara sjukdomar
  • Har haft mer än en sexpartner sedan ditt senaste prov
  • Använd intravenösa (IV) läkemedel
  • Är en man som har sex med män

Läkaren testar dig för syfilis genom att ta antingen ett blodprov eller en svabb från alla genitala sår du kan ha. Provet analyseras i ett laboratorium. Ett blodprov tas för att testa för HIV och hepatit.

Genital herpes
Ingen bra screeningtest finns för herpes, en virusinfektion som kan överföras även när en smittad person inte har symtom. Din läkare kan ta en vävnad skrapning eller odling av blåsor eller tidiga sår, om du har dem, för undersökning i ett laboratorium. Men ett negativt test utesluter inte herpes som en orsak till genitala sår.

Ett blodprov kan också hjälpa till att upptäcka en herpesinfektion, men resultaten är inte alltid avgörande. Vissa blodprov kan hjälpa skilja mellan de två huvudtyperna av herpesviruset. Typ 1 är det virus som mer typiskt orsakar munsår, men det kan också orsaka genitala sår. Typ 2 är det virus som mer typiskt orsakar genitala sår. Ändå kan resultaten inte helt klart, beroende på testets känslighet och i vilket skede av infektionen. Falskt positiva och falskt negativa resultat är möjliga.

HPV
Vissa typer av humant papillomvirus (HPV) kan orsaka livmoderhalscancer medan andra sorter av HPV kan orsaka genitala vårtor. De flesta sexuellt aktiva människor smittas med HPV någon gång i sitt liv, men aldrig utvecklar symptom. Viruset försvinner vanligen inom två år.

Ingen HPV screening är tillgänglig för män, i vilka infektionen diagnostiseras endast genom visuell inspektion eller biopsi av genitala vårtor. Hos kvinnor, innebär HPV-testning:

  • Pap-test. Pap-test, som kontrollerar livmoderhalsen för onormala celler, rekommenderas vartannat år för kvinnor mellan åldrarna 21 och 30. Kvinnor 30 år och äldre kan vänta tre år mellan Pap-test om deras senaste tre tester har varit normal.
  • HPV-test. Prover för HPV-testet är hämtade från cervikalkanalen. Detta test vanligtvis inte erbjuds till kvinnor som är yngre än 30, eftersom HPV-infektioner som i slutändan kommer att klara upp på egen hand är så vanligt i denna åldersgrupp.

HPV har också kopplats till cancer i vulva, vagina, penis och anus. Vaccin kan skydda både män och kvinnor från vissa typer av HPV, men de är mest effektiva när de administreras före sexuell aktivitet börjar.

Se även

STD-testning: vad som är rätt för dig?

At-home STD testning

Få acceptans och popularitet är at-home testutrustningar för vissa sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia och gonorré. För hemmet STD testning, samlar du ett urinprov eller en genital kompress och sedan skicka det till ett laboratorium för analys. Vissa tester kräver båda typerna av prover. Du kan oftast få testresultat i ett par dagar, och du kan hämta provet i avskildhet i ditt hem utan behov av en gynekologisk undersökning eller kontor besök.

Däremot kan tester utförda på prover du samlar själv har en högre frekvens av falskt positiva resultat, vilket innebär att testet visar att du har en STD som du egentligen inte behöver. Om du testar positivt från ett hemtest, kontakta din läkare eller en offentlig klinik för att bekräfta testresultaten.

Positiva testresultat

Om du testar positivt för en STD, är nästa steg att överväga ytterligare testning och sedan få behandling som rekommenderas av din läkare. Dessutom, informera dina sexpartners. Dina partners måste utredas och behandlas, eftersom du kan passera vissa infektioner och tillbaka.

Räkna med att känna olika känslor. Du kanske skäms, arg eller rädd. Det kan hjälpa att påminna dig själv om att du har gjort det rätta genom att få som testas så att du kan informera dina partner och få behandlas. Tala med din läkare om din oro.

Se även