Självmord och självmordstankar

Funderar du på självmord? hur du skyddar dig och hitta behandling

Hopplöshet kan leda dig att tänka på självmord. Lär dig hur du skyddar dig, ta sig igenom en kris och hitta behandling.

När livet verkar inte värt att leva längre, kan det tyckas att det enda sättet att finna lindring är genom självmord. När du känner på detta sätt, kan det vara svårt att tro, men du har andra alternativ.

Ta ett steg tillbaka och separera dina känslor från dina handlingar för tillfället.

 • Inse att depression och hopplöshet kan snedvrida dina uppfattningar och minska din förmåga att fatta bra beslut.
 • Inse att självmordstankar är resultatet av behandlingsbara problem.
 • Agera som om det finns andra alternativ i stället för självmord, även om du inte kan se dem just nu.

Det kan inte vara lätt, och du kanske inte känner dig bättre över natten. Så småningom, men, den känsla av hopplöshet - och självmordstankar - kommer att lyfta.

Få omedelbar hjälp

Om du tror att du kan skada dig själv eller självmordsförsök, få hjälp direkt genom att ta en av dessa åtgärder:

 • Ring din mentala hälsa specialist.
 • Ring 911 eller din lokala nödnummer.
 • Ring ett självmord journummer - i Europa, ring National Lifeline suicidprevention hos 800-€ 273-TALK (800-273-8255) för att nå en utbildad rådgivare. Använd samma nummer och tryck på 1 för att nå Veterans Crisis Linje.
 • Nå ut till en nära vän eller älskade en.
 • Sök hjälp från din läkare eller annan vårdgivare.
 • Kontakta en minister, andlig ledare eller någon annan i ditt trossamfund.

Lär copingstrategier

Försök inte hantera självmordstankar eller beteende på egen hand. Du behöver professionell hjälp och stöd för att övervinna de problem som är kopplade till självmordstankar. Din läkare eller psykisk hälsa leverantör kan hjälpa dig att identifiera copingstrategier skräddarsydda för din specifika situation. Överväg att diskutera copingstrategier med folk som känner dig väl, såsom familjemedlemmar eller betrodda vänner.

Du kan få råd att göra saker du inte känner för att göra, såsom att prata med vänner när du hellre stanna i sovrummet hela dagen. Det kommer att bli lättare att göra sådana saker som de blir vanor. Om du redan är i behandling, gå till alla dina möten och tar mediciner som föreskrivet. Gör ditt bästa för att hålla fast vid din behandlingsplan, även när du känner dig hopplös.

Funderar du på självmord? hur du skyddar dig och hitta behandling

Gör en plan för livet

Skapa en skriftlig handlingsplan eller en "säkerhetsplan" med din mentala hälsa leverantör som du kan hänvisa till när du funderar på självmord eller är i en kris. Lär dig att upptäcka dina varningssignaler tidigt, så att du kan sätta din plan i verket.

Din plan är en checklista av aktiviteter eller åtgärder du lovar att göra så att du kan vara säker när du har självmordstankar, såsom:

 • Kontakta din läkare, terapeut eller kriscentrum för att hjälpa dig hantera självmordstankar
 • Ring en stödjande familjemedlem eller vän som kan hjälpa dig att hantera dina självmordstankar
 • Prova specifika hälsosamma och underhållande aktiviteter när negativa tankar börjar inkräkta
 • Granska varför ditt liv är värdefullt och skälen för att leva

Även om den omedelbara krisen passerar med dina egenvård strategier, se en läkare eller psykisk hälsa leverantör. Detta kommer att hjälpa dig att få lämplig behandling för suicidala tankar och känslor så att du slipper att ständigt arbeta i ett krisläge.

Självmord och självmordstankar. Stick med din behandlingsplan.
Självmord och självmordstankar. Stick med din behandlingsplan.

Som en grund för din plan, ta dessa steg:

 • Stick med din behandlingsplan. Åta sig att ta din medicin enligt ordination och att närvara vid samtliga behandlingstillfällen och möten
 • Håll en lista med kontaktpersoner och nummer lätt tillgängliga. Inkludera dina läkare, terapeuter och kriscentrum som kan hjälpa dig hantera självmordstankar. Inkludera vänner eller nära och kära som accepterar att vara tillgänglig som en del av din säkerhetsplan.
 • Avlägsna eventuella sätt att begå självmord. Detta kan inkludera befria ditt hem av vapen, rakhyvlar eller andra objekt som du kanske överväga att använda för att skada eller döda dig själv. Om möjligt, ge dina mediciner till någon som kan skydda dem för dig och hjälpa dig att ta dem som ordinerats.
 • Schemalägga dagliga aktiviteter för dig, inklusive fysisk aktivitet Aktiviteter som förde dig litet nöje i det förflutna kan göra en skillnad -. Såsom att lyssna på musik, titta på en rolig film, stickning eller besöka ett museum. Eller prova något annat. Eftersom fysisk aktivitet och träning kan minska depression symtom, anser promenader, jogging, simning, trädgårdsarbete eller ta upp en annan aktivitet.
 • Få tillsammans med andra. Etablera ditt stödjande nätverk genom att nå ut till vänner, familj och folk som bryr sig om dig och finns där när du behöver dem. Gör en insats för att vara social, även om du inte känner för det, för att förhindra isolering.
 • Gå med i en stödgrupp. Delta i en stödgrupp kan hjälpa dig hantera självmordstankar och inser att det finns många alternativ i ditt liv annat än självmord.
 • Undvik droger och alkohol. Hellre än domnade smärtsamma känslor, kan alkohol och droger ökar självmordstankar och sannolikheten för att skada sig själv genom att göra dig mer impulsiv och mer benägna att agera på dina självdestruktiva känslor.
 • Undvik riskfyllda webbplatser på internet. Håll dig borta från webbplatser som kan uppmuntra självmord som ett sätt att lösa dina problem.
 • Skriv om dina tankar och känslor. Överväg skriver om de saker i ditt liv som du värdesätter och uppskattar, oavsett hur små de kan verka på den tiden.

Se bortom självmordstankar

Den hopplöshet du känner som du anser självmord kan vara bieffekt av en svår situation eller en sjukdom som kan behandlas. Denna känsla kan vara så överväldigande att det moln ditt omdöme och får dig att tro att ta ditt eget liv är det bästa, eller bara, alternativet. Inse att dessa känslor är tillfälliga och att med lämplig behandling kan du lära dig hur du kan hjälpa dig själv att må bättre om livet igen. Be andra om support kan hjälpa dig att se att du har andra alternativ och ge dig hopp om framtiden.

Genom att få rätt behandling och använda effektiva copingstrategier, kan du lära dig att hantera eller eliminera självmordstankar och utveckla ett mer tillfredsställande liv.