Stresshantering

Stress relief: när och hur man säger nej

Visst är det lättare att säga ja, men till vilket pris för din sinnesfrid? här är varför säga nej kan vara ett hälsosammare alternativ för att stressa.

Är din tallrik staplade hög med deadlines och skyldigheter? Försöker du klämma alltför många aktiviteter i för lite tid? Om så är fallet, kan stress vara så enkelt som att bara säga nej.

Varför säga nej?

Antalet värdig förfrågningar är inte sannolikt att minska, och du kan inte lägga mer tid på dagen. Är du dömd att bli överbokad? Svaret är nej, inte om du är villig att säga nej. Det kan inte vara den enkla vägen, men det är en väg till stress.

Stresshantering. Att säga nej är inte nödvändigtvis självisk.
Stresshantering. Att säga nej är inte nödvändigtvis självisk.

Tänk på att överbelastas är individuell. Bara för att din kollega kan jonglera 10 kommittéer med skenbar lätthet betyder inte att du bör kunna. Bara du kan veta vad som är för mycket för dig.

Tänk dessa skäl för att säga nej:

 • Att säga nej är inte nödvändigtvis självisk. När du säger nej till ett nytt åtagande, du hedrar dina befintliga åtaganden och se till att du kommer att kunna ägna högkvalitativ tid till dem.
 • Att säga nej kan tillåta dig att prova nya saker. Bara för att du alltid har hjälpt planerar bolaget Softboll turnering betyder inte att du måste göra det för evigt. Att säga nej ger dig tid att ägna sig åt andra intressen.
 • Alltid säga ja är inte hälsosamt. När du är överbokad och under för mycket stress, du är mer benägna att känna nedgångna och eventuellt blir sjuka.
 • Att säga ja kan klippa andra ut. Å andra sidan, när du säger nej, du öppnar dörren för andra att kliva upp. De får inte göra som du vill, men det är OK. De hittar sin egen väg.

Se även

Stress relief: när och hur man säger nej

När att säga nej

Ibland är det svårt att avgöra vilka aktiviteter förtjänar din tid och uppmärksamhet. Använd dessa strategier för att utvärdera skyldigheter - och möjligheter - som kommer i din väg.

 • Fokusera på det som betyder mest. Undersök dina skyldigheter och prioriteringar innan några nya åtaganden. Fråga dig själv om det nya åtagandet är viktigt för dig. Om det är något du känner starkt för, med alla medel göra det. Om inte, ta ett pass.
 • Väg ja-till-spänningsförhållandet. Är den nya aktiviteten du funderar på en kort-eller långsiktigt engagemang? Till exempel, kommer att göra en sats av cookies för skolan baka försäljning tar mycket mindre tid än rubrik upp utskottets skolan fundraising. Säg inte ja om det kommer att innebära månader av extra stress. Istället leta efter andra sätt att kasta i.
 • Ta skuld ur ekvationen. Stämmer inte på en begäran du hellre minska ut av skuld eller förpliktelse. Om du gör det kommer sannolikt att leda till ytterligare stress och förbittring.
 • Sov på det. Är du frestad av en väns inbjudan till volontär på din gamla alma mater eller att gå med i en vecka golf ligan? Innan du svarar, ta en dag att tänka på begäran och hur det passar in i din nuvarande åtaganden. Om du inte kan sova på det, åtminstone ta sig tid att tänka på begäran via innan du svarar.

Hur man säger nej

Nej Nej. Nä. Se hur enkelt det är att säga ett litet ord, så att du kan ta ett pass på uppgifter som inte gör snittet? Naturligtvis kommer det att finnas tillfällen då det är bara inte så lätt. Här är några saker att tänka på när du behöver säga nej:

 • Säg nej. Ordet "nej" har makt. Var inte rädd för att använda det. Var försiktig med att använda mesiga alternativa fraser, till exempel "Jag är inte säker" eller "Jag tror inte att jag kan." Dessa kan tolkas som att man kan säga ja senare.
 • Var kortfattad. Ange dina skäl för att vägra begäran, men inte gå på om det. Undvik genomarbetade motiveringar eller förklaringar.
 • Var ärlig. Inte fabricera inte skäl för att få ut av en skyldighet. Sanningen är alltid det bästa sättet att stänga ner en vän, familjemedlem eller arbetskamrat.
 • Var respektfull. Många goda orsaker landar på din dörr, och det kan vara svårt att stänga ner dem. Hyllningen gruppens arbete samtidigt säger att du inte kan begå visar att du respekterar vad de försöker åstadkomma.
 • Var redo att upprepa. Du kan behöva att avslå en begäran flera gånger innan den andra personen accepterar ditt svar. När det händer, tryck bara på replay-knappen. Lugnt upprepa ditt nej, med eller utan din ursprungliga motiveringen, som behövs.

Att säga nej blir inte lätt om du är van att säga ja hela tiden. Men att lära sig att säga nej är en viktig del i att förenkla ditt liv och hantera din stress. Och med praxis, kan du säga nej blir lättare.

Se även