Tandläkarkontroll

Definition

Regelbundna tandläkarbesök är en viktig del av förebyggande hälsovård. Under en tand examen, kommer tandläkaren eller tandhygienisten rengör tänderna och identifiera tandköttsinflammation eller benförlust. Den tandläkare eller tandhygienist kommer att utvärdera din risk att utveckla karies och andra orala hälsoproblem, samt kolla ditt ansikte, hals och mun för avvikelser. En tandläkarkontroll kan också innehålla dentala röntgen eller andra diagnostiska förfaranden.

Under en tand examen, kommer den tandläkare eller tandhygienist diskutera sannolikt din kost och munhygien hygien och kan visa ordentlig borstning och tandtråd tekniker. Andra diskussionsämnen under en tand examen kan omfatta:

 • Eventuella mediciner du tar
 • Användning av tobaksprodukter
 • Konsekvenser av tandlossning
 • Fördelar med kronor, fasta broar eller tandimplantat
 • Användning av tandproteser
 • Kosmetiska ingrepp

En tandläkare examen ger dig också möjlighet att ställa frågor om munhälsa.

Se även

Varför det är gjort

Regelbundna tandläkarbesök skyddar din munhälsa och allmänna välbefinnande. En tandläkarkontroll ger tandläkaren en chans att ge tips om vård för dina tänder och för att upptäcka eventuella problem tidigt - när de är mest behandlingsbara.

När ska ha en tand examen
Den europeiska tandhygienisternas Association rekommenderar att vuxna schemalägga tandläkarbesök varje halvår - eller enligt deras tandläkare "eller tandhygienister 'råd. Även om du inte längre har din naturliga tänder, är det viktigt att rådgöra med din tandläkare för regelbundna tandläkarbesök för att behålla din munhälsa och nyttan av dina tandersättningar.

Se även

Hur du förbereder

Om du schemalägger din första vuxna tandläkarkontroll eller du letar efter en ny tandläkare, överväga att be vänner, nära och kära, grannar, arbetskamrater eller din läkare för en rekommendation. Fundera på om tandläkaren har ett bekvämt läge och om han eller hon deltar i din hälsa plan. Innan du ska behandlas, se till att du förstår de avgifter och betalningsalternativ.

Om du känner dig orolig över att ha en tand examen, dela din oro med din tandläkare eller tandhygienist. Han eller hon kanske kan justera din behandling för att hjälpa dig att känna dig mer bekväm.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Under en tand examen, tandläkare eller tandhygienist kommer:

 • Utvärdera din hälsa och munhygien
 • Utvärdera din risk för karies, rot förfall, och tuggummi eller skelettsjukdom
 • Utvärdera dina behov av tand restaurering eller tandersättning
 • Kontrollera ditt bett och käke för problem
 • Ta bort eventuella fläckar eller insättningar på tänderna
 • Demonstrera ordentlig rengöring tekniker för dina tänder eller tandprotes
 • Bedöma hur mycket fluor du får genom din kost och användning av produkter för munhygien
 • Ta dental röntgen eller, om nödvändigt, göra andra diagnostiska procedurer

Under en tand examen, kommer din tandläkare eller tandhygienist frågar också om eventuella hälsoproblem du har eller mediciner du tar och diskutera hur de kan påverka din munhälsa. Om du har diabetes, till exempel, du löper ökad risk för sjukdomar i tandköttet. Någon medicin som bidrar till muntorrhet kan öka risken för karies. Om artrit stör din förmåga att effektivt borsta tänderna, kan din tandläkare eller tandhygienist visar dig hur du sätter i handtaget på din tandborste i en gummiboll för enklare användning - eller rekommendera att använda en elektrisk tandborste.

Dental examen. När ska ha en tand examen.
Dental examen. När ska ha en tand examen.

Om du har protetiska ersättningar - t.ex. tandproteser eller broar - din tandläkare eller tandhygienist kommer att undersöka hur väl de passar och diskutera behovet av justeringar.

Tandläkarbesök kan även omfatta rådgivning om kost, rökning och andra livsstilsfaktorer som kan påverka oral hälsa.

Dental röntgen
En dental röntgen kan tandläkaren för att se detaljerade bilder av specifika delar av munnen. Traditionell röntgenfilm är utvecklad i ett mörkrum, men en nyare teknik tillåter röntgenbilder som ska skickas till en dator och visas på en skärm. Olika typer av dentala röntgenstrålning finns tillgängliga, inklusive:

 • Bitewing. Denna typ av röntgen tillåter tandläkaren att se kronorna hos de övre och nedre tänder. Under en bitewing röntgen, kommer du att bita på röntgenfilm hållaren medan röntgenbilder tas.
 • Periapikal. Denna typ av röntgen kan tandläkaren för att se hela tanden och omgivande ben.
 • Ocklusal. Denna typ av röntgen kan tandläkaren för att se hur de övre tänderna och motsvarande lägre tänderna passar ihop när käken är stängd.
 • Panorama. Denna typ av röntgen ger tandläkaren en bred bild av hela munnen.

Röntgen är inte normalt behövs vid varje tand besök. Strålning från dentala röntgen är låg - men prata med din tandläkare om du är orolig för strålning.

Munhålecancer examen
Under din tandläkarkontroll, kommer din tandläkare eller tandhygienist leta efter tecken på cancer i munhålan. Han eller hon kommer att känna området under din käke, sidorna av halsen och insidan av dina läppar och kinder, samt undersöka tungan och taket och golvet i munnen.

Dental intryck
I vissa fall kan tandläkaren rekommendera att en tand intryck av ena eller båda käkarna för att producera en kopia av dina tänder och orala vävnader. Detta kan hjälpa tandläkare eller tandhygienist utvärdera ditt bett eller göra en mun vakt eller blekning brickor. Den tandläkare eller tandhygienist kommer att fylla hästskoformade brickor med en mjuk, gelatin-liknande material och placera dem över din övre eller nedre tänderna. Efter några minuter, är facken avlägsnas och används för att skapa en dental cast eller replik av munnen. Tandläkaren kan också ha du bita ner på ett mjukt material för att dokumentera och utvärdera ditt bett.

Se även

Resultat

Efter din tandläkarkontroll kommer tandläkaren eller tandhygienist diskutera din munhälsa, inklusive risken för karies, tandköttsinflammation och andra orala hälsoproblem, och förebyggande åtgärder du kan vidta för att förbättra och skydda din munhälsa. Den tandläkare eller tandhygienist kommer också att rekommendera den bästa tiden att återvända för ett uppföljande besök - vanligtvis varje halvår. Om du är hög risk för karies eller tandlossning eller har andra orala hälsoproblem, kan tandläkaren eller tandhygienisten rekommendera mer frekventa kontroller.

Se även