Tween och tonåring hälsa

Tonårsgraviditeter: överväga alternativen

Tonårsgraviditeter kan ha en djupgående inverkan på en tonåring liv. Hjälp din dotter att förstå alternativen, hälsorisker och utmaningar framöver.

Tonårsgraviditeter kan vara en av de svåraste upplevelser en tonårsflicka någonsin står inför. Förstå hur man kan stödja din dotter när hon står inför konsekvenserna av tonårsgraviditeter.

Ge stöd

Tonårsgraviditeter är ofta en kris för en ung flicka och hennes familj, samt barnets far och hans familj. Vanliga reaktioner inkluderar ilska, skuld och förnekelse. Din tonåring kan också uppleva ångest, rädsla, chock och depression. Prata med din dotter om vad hon känner och de val framöver. Hon behöver din kärlek, vägledning och stöd nu mer än någonsin.

Diskutera alternativen

En gravid tonåring - tillsammans med sina föräldrar, far till barnet och hans föräldrar - har en mängd olika alternativ att tänka på:

  • Behålla barnet. Många gravida tonåringar behålla sina barn. Några gifta sig med barnets far och höja barn tillsammans. Andra förlitar sig på stöd från familjen för att höja barnet. Slutat skolan och få ett bra jobb kan vara svårt för en tonåring förälder, dock. Om din dotter funderar på att hålla barnet, se till att hon förstår de utmaningar och ansvaret.
  • Ge barnet för adoption. Vissa gravida tonåringar väljer att ge sina barn för adoption. Om din dotter överväger adoption, hjälper henne utforska olika typer av adoption tillgängliga. Diskutera också den känslomässiga effekten av att ge ett barn för adoption.
  • Avsluta graviditeten. Vissa gravida tonåringar väljer att avsluta sina graviditeter. Om din dotter överväger abort, diskuterar riskerna och de känslomässiga konsekvenser. Tänk på att vissa stater kräver föräldrarnas anmälan för en legal abort.
Tween och tonåring hälsa. Ge barnet för adoption.
Tween och tonåring hälsa. Ge barnet för adoption.

Förutom att prata med dig, uppmuntra din dotter att prata om alternativen med sin vårdgivare eller en specialist på graviditet rådgivning.

Se även

Tonårsgraviditeter: överväga alternativen

Förstå hälsorisker

Gravida tonåringar och deras barn löper större risk för hälsoproblem än är gravida kvinnor som är äldre. De vanligaste komplikationerna för gravida tonåringar - särskilt de yngre än 15 år och de som inte får mödravård - inkluderar en låg nivå av järn i blodet (blodbrist) och tidig förlossning. Viss forskning tyder på att gravida tonåringar kan vara mer benägna att utveckla högt blodtryck också.

Barn till tonårsmammor är mer sannolikt att födas för tidigt och har låg födelsevikt.

Marknadsför ordentlig mödravård

En gravid tonåring kan förbättra hennes chanser att få ett friskt barn genom att ta väl hand om sig själv. Om din dotter beslutar att fortsätta graviditeten, uppmuntra henne att:

  • Söka mödravård. Under graviditeten, kan regelbundna prenatal besök hjälpa din dotter vårdgivare övervaka din dotters hälsa och barnets hälsa.
  • . Få testas för sexuellt överförbara infektioner Sexuellt överförda infektioner - inklusive gonorré, klamydia och syfilis - kan öka risken för missfall, för tidig födsel, låg födelsevikt, missbildningar och andra graviditetskomplikationer. Om din tonåring har en sexuellt överförbar infektion, är behandling nödvändig.
  • Ät en hälsosam kost. Under graviditeten, kommer din dotter behöver mer folsyra, kalcium, järn, protein och andra viktiga näringsämnen. En daglig prenatal vitamin kan hjälpa till att fylla ut eventuella luckor. Dessutom kan din dotter behöver extra kalcium och fosfor eftersom hennes egna ben fortfarande växer.
  • Vara fysiskt aktiv. Regelbunden fysisk aktivitet kan hjälpa till att lindra eller förhindra obehag, öka din tonåring energinivå och förbättra sin allmänna hälsa. Det kan också hjälpa henne förbereda sig för förlossningen genom att öka sin uthållighet och muskelstyrka. Uppmuntra din dotter att få henne vårdgivare OK innan eller fortsätta ett träningsprogram, speciellt om hon har en underliggande sjukdom.
  • Upp i vikt klokt Att få rätt mängd vikt kan stödja barnets hälsa -. Samt göra det lättare för din tonåring att förlora de extra pounds efter leverans. En viktökning på 25 till 35 pounds (ca 11 till 16 kg) är ofta rekommenderas för kvinnor som har en hälsosam vikt före graviditeten. Gravida tonåringar kan behöva få mer tyngd. Uppmuntra din dotter att arbeta med sin vårdgivare att avgöra vad som är rätt för henne.
  • Undvik riskfyllda ämnen. Alkohol, tobak, marijuana och andra illegala droger är tabu under graviditeten. Även måttlig alkoholkonsumtion under graviditeten kan skada ett växande foster. Rökning ökar risken för för tidig födsel, problem med moderkakan och låg födelsevikt - och droger din tonåring tar kan passera från henne till hennes barn, ibland med förödande konsekvenser. Även receptbelagda och receptfria mediciner förtjänar försiktighet. Påminn din dotter att rensa några mediciner eller kosttillskott med sin vårdgivare i förväg.
  • Ta förlossning klasser. Dessa klasser kan hjälpa till att förbereda din dotter för graviditet, förlossning, amning och att vara förälder.

Om din dotter saknar ekonomi eller transporter som krävs för att få mödravård - eller behöver hjälp att fortsätta sin utbildning - en kurator eller socialarbetare skulle kunna hjälpa.

Förbered dig för framtiden

Tonårsgraviditeter har ofta en negativ inverkan på en tonåring framtid. Teen mödrar är mindre benägna att ta examen från high school och college, är mer benägna att leva i fattigdom och är i riskzonen för våld i hemmet. Teen fäder tenderar att avsluta färre år i skolan än vad äldre fäder. De är också mindre benägna att tjäna en beboelig lön och hålla ett fast jobb. Dessutom, barn till tonåring föräldrar är mer benägna att ha hälsa och kognitiva förutsättningar och är mer benägna att bli försummade eller misshandlade. Flickor födda till teen föräldrar är mer benägna att uppleva tonårsgraviditeter själva.

Om din dotter beslutar att fortsätta graviditeten, ta itu med dessa utmaningar rakt på. Diskutera hennes mål för framtiden och hur hon kan gå om att uppnå dem som förälder. Leta efter speciella program tillgängliga för att hjälpa gravida tonåringar kvar i skolan eller hel kurs arbeta hemifrån. Uppmuntra din dotter att ta föräldraskap klasser och hjälpa henne förbereda sig för att ekonomiskt stödja och uppfostra ett barn.

Oavsett val din dotter gör, vara där för henne så mycket som möjligt. Din kärlek och stöd kommer att hjälpa henne ta itu med graviditet och de utmaningar som väntar.

Se även