Ultraljud

Definition

Diagnostiskt ultraljud, även kallat ultraljud eller diagnostik ultraljud, är en avbildning metod som använder högfrekventa ljudvågor för att producera relativt detaljerade bilder av strukturer i kroppen. De bilder som produceras under en ultraljudsundersökning ger ofta värdefull information för att diagnostisera och behandla olika sjukdomar och tillstånd.

De flesta ultraljudsundersökningar görs med ett ekolod enhet utanför din kropp, även om vissa ultraljudsundersökningar vara att försätta en enhet inuti kroppen.

Se även

Varför det är gjort

Du kan behöva genomgå en ultraljudsundersökning för en rad olika skäl. Ultraljud kan användas, till exempel för att:

 • Bedöm ett foster
 • Diagnostisera sjukdomar i gallblåsan
 • Utvärdera flöde i blodkärl
 • Led en nål för biopsi eller tumörbehandling
 • Utvärdera ett bröst klump
 • Kontrollera din sköldkörtel
 • Studera ditt hjärta
 • Diagnose vissa former av infektion
 • Diagnose vissa former av cancer
 • Avslöja avvikelser i könsorganen och prostatan
 • Utvärdera avvikelser i muskler och senor

Se även

Risker

Diagnostiskt ultraljud är en säker procedur som använder låg effekt ljudvågor. Det finns inga direkta risker från en diagnostisk ultraljudsundersökning.

Även ultraljud är ett värdefullt verktyg, men det har sina begränsningar. Ljud reser inte väl genom luft eller ben, så ultraljud är inte effektiv på att avbilda delar av kroppen som har gas i dem eller som skyms av ben. Istället för att använda ultraljud för att se dessa områden, kan din läkare ordinera istället andra röntgenundersökningar, såsom CT eller MRT, eller röntgen.

Se även

Hur du förbereder

Ultraljud. Transesofageal ekokardiogram.
Ultraljud. Transesofageal ekokardiogram.

Hur du förbereder dig för ett ultraljud beror på vilket område av din kropp behöver utvärdering:

 • De flesta ultraljud tentor kräver ingen förberedelse.
 • Andra tentor - såsom i gallblåsan - kräver att du avstå mat och vätskor i upp till sex timmar före testet.
 • Ytterligare andra tentor - såsom ett bäcken ultraljud - kräver att du inte kissa innan tentan för att se till att blåsan kommer att vara full, möjliggör bättre visualisering av livmodern, äggstockar eller prostata.

När du schemalägger ditt ultraljud, be din läkare för specifika instruktioner för just din examen.

Se även

Vad du kan förvänta dig

Under en ultraljudsundersökning, du ligger vanligtvis på en undersökning tabellen. En liten mängd gel appliceras på huden. Gelén hjälper till att eliminera bildningen av luftfickor mellan ultraljud och din kropp. Under tentamen, en tekniker utbildad i ultraljudsundersökningar (Sonografen) pressar en liten handhållen apparat (givaren), ungefär storleken av en tvål, mot huden över det område av kroppen som undersöks, flyttar från ett område till ett en annan vid behov.

Bygger på samma principer som ekolod, en teknik som används för att upptäcka föremål under vattnet, genererar givaren och tar emot högfrekventa ljudvågor som inte kan höras av det mänskliga örat.

Som sonographer placerar givaren på huden, kristaller inuti givaren avger pulser av ljudvågor som färdas in i din kropp. Dina vävnader, ben och kroppsvätskor reflekterar ljudvågorna och studsa dem tillbaka till givaren. Givaren skickar sedan informationen till en dator, som komponerar detaljerade bilder utifrån de mönster som skapats av ljudvågorna.

Även om majoriteten av ultraljud tentor sker med en givare på din hud, vissa ultraljud görs inuti kroppen (invasiva ultraljud). För dessa prov är en specialiserad givare kopplad till en sond som är införd i en naturlig öppning i kroppen. Exempel på dessa prov är:

 • Transesofageal ultraljud. En liten, specialiserad givaren sätts i matstrupen för att få bilder av den närbelägna hjärtat. Sådana undersökningar utförs typiskt med sedering.
 • Transrektalt ultraljud. En liten, specialiserad givaren sätts in i en människas ändtarmen för att visa hans prostata.
 • Transvaginalt ultraljud. En liten, specialiserad omvandlaren är införd i en kvinnas vagina för att visa hennes livmoder och äggstockar.

Ultraljud är vanligtvis en smärtfri procedur. Men, kan du uppleva några milda obehag sonografen styr givaren över din kropp, speciellt om du är skyldig att ha en full blåsa. En typisk ultraljudsundersökning tar från 30 minuter till en timme.

Se även

Resultat

När din examen är klar, sonografen och en radiolog visa allmänhet ultraljudsbilder på film eller på en datorskärm. Röntgenläkaren analyserar bilderna och skickar en rapport om resultaten till din läkare.

Om din ultraljudsundersökning är för ett akut medicinskt tillstånd, bör läkaren få dina resultat omedelbart. Annars bör du ha dina resultat inom några dagar.

Se även