Uttjänta

End-of-life vård

När någon närstående dör, kan samtal om livets slut vara obehagligt och svårt. Ändå diskuterar end-of-life vård är viktigt.

Beroende på omständigheterna, kanske du kan hjälpa din älskade gör viktiga end-of-life beslut - t.ex. om att stanna hemma, flytta till ett vårdhem eller annan anläggning, eller söka hospicevård. Du kan också arbeta med din älskade en vård team för att se till att din älskade är bekväm i slutet av livet. Smärta, ångest och andra end-of-life symptom kan ofta behandlas.

Redan i slutet av livet, kan du fortsätta att stödja och vårda din relation med din älskade. Bara att vara där kan vara en viktig källa till styrka och tröst för alla.

Se även

Sorg

När någon närstående dör, kan sorgen kännas som en dolk i hjärtat. Ofta utlöser sorg råa, intensiva känslor. Du kanske undrar hur du någonsin kommer att plocka upp bitarna och läka dina sår - men inte känns som om du sviker din älskades minne.

Det finns inga snabba lösningar för sorg och ångest som följer en älskades död. När du möter din sorg, erkänna den smärta och vet att det är en del av läkningsprocessen. Ta väl hand om dig själv, och söka stöd från nära och kära.

Slut på livet. End-of-life vård.
Slut på livet. End-of-life vård.

Även om ditt liv aldrig kommer att bli riktigt samma, kommer den brännande smärtan i sorgen så småningom bli mindre intensiv. Acceptera din nya "normala" kan hjälpa dig att få dina förluster och gå vidare med ditt liv.

Se även

Uttjänta