Vaginal blödning efter sex

Definition

Vaginal blödning efter sex innebär blödning under sex eller strax efter samlag, när du inte mens eller förvänta dig inte att menstruation. Vaginal blödning efter sex oftast utvecklas hos kvinnor i åldrarna 20 och 40.

Livmoderhalsen - den smala, nedre delen av livmodern - är oftast källan till vaginal blödning orsakas av kön, särskilt före klimakteriet. Även om du har en frisk livmoderhals, tillräcklig friktion vid samlag kan orsaka blödningar. Inflammation i livmoderhalsen eller någon annan abnormitet kan också resultera i blödning.

I de flesta fall är vaginal blödning efter sex resultatet av ofarliga livmoderhalscancer förändringar, av vilka många inte kräver behandling.

Orsaker

Om du är premenopausala och du upplever vaginal blödning efter sex då och då, men inte ofta, är det förmodligen inte något att bli alltför orolig. Vaginal blödning efter sex kan tyda livmoderhalscancer, men om du har haft normala resultat på rutin Pap-test, är det mer troligt att orsaken är en annan förutsättning.

Om du är postmenopausal, dock är vaginal blödning av något slag anses onormal tills det har utvärderats och en orsak fastställts.

Vaginal blödning efter sex kan bero på:

  • Livmoderhalscancer
  • Cervicit
  • Friktion vid samlag
  • Otillräcklig smörjning eller förspel
  • Skada på livmoderslemhinnan (endometrium) under samlag, speciellt hos kvinnor som tar p-piller
  • Normal uterin blödning, om du precis börjat din tid eller om den har precis avslutats
  • Vaginal atrofi
  • Vaginal torrhet
  • Vaginit

Orsaker som visas här är vanligen associerat med detta symptom. Arbeta med din läkare eller annan sjukvårdspersonal för en riktig diagnos.

När ska en läkare

Om du är premenopausala och du har sällan episoder av vaginal blödning efter sex - och du har haft normala resultat på rutin Pap-test - du behöver inte se din läkare som ska utvärderas. Om vaginal blödning stör eller oroar dig, kan du boka tid hos din läkare för att få det kontrollerat ut.

Om du är postmenopausal, måste vaginal blödning helst utvärderas. Med atrofisk vaginit eller andra symtom på vaginal torrhet kan vara anledningen till att du upplever vaginal blödning efter sex. Din bästa insats är att rådgöra med din läkare för att vara säker på att orsaken till vaginal blödning är inte något allvarligt.